Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

104 resultaten


ID: 34572 | Bouwkundig element

Boswachterswoning

Biesemveldstraat 81A (Aalter)
Naar verluidt eertijds boswachtershuisje gebouwd in 1822; volgens oude kaarten ongeveer op de plaats langs de heerweg naar Brugge op het Biesemveld waar zich vroeger de pilorijn van de heerlijkheid van Woeste bevond.


ID: 34606 | Bouwkundig element

Boswachtershuisje

Eendekooi 14 (Aalter)
19de-eeuws boswachtershuisje mooi gelegen middenin de bossen op de grens met Ruiselede. Rechter travee later bijgebouwd als jachthuisje.


ID: 34696 | Bouwkundig element

Boswachtershuis

Schoonberg 9 (Aalter)
Voormalig boswachtershuis opgericht door de toenmalige eigenaar Arnold 't Kint de Roodenbeke in 1856 (zie gevelsteen). Opvallende landelijke woning gelegen aan de range toegangsdreef naar de Schoonberg hoeve, eertijds van dezelfde eigenaar.


ID: 211264 | Bouwkundig element

Boswachterswoning

Urselseweg 144 (Aalter)
Aan de straat gelegen huis achterin kleine voortuin van één bouwlaag hoog onder pannen zadeldak, volgens het kadasterarchief van 1926.


ID: 81694 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Arnolduspark

Tiegemberg, Warandedreef 6-10 (Anzegem)
Bedevaartoord en recreatief park. Sint-Arnolduskapel opgetrokken tussen 1864 en 1865 naar ontwerp van Pierre Nicolas Croquison en gewijd in 1866 door bisschop J.J. Faict. Ten noorden van de kapel ligt het zogenaamd Sint-Arnoldusputje, de miraculeuze bron die in de loop der tijd verzonken is in de grond. Voormalig boswachtershuisje en later souvenirwinkel en herberg gelegen ten noorden van de kapel. Ten westen van de hoofdkapel, staat een kleine bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond. Puntgevel bekleed met rotsimitatie en bekroond door kruis. Het park wordt op het eind van de 19de eeuw in opdracht van Vital Moreels aangelegd.


ID: 75413 | Bouwkundig element

De Nonnenhoeve

De Lusthoven 94 (Arendonk)
Bos- en jachtwachtershuis, gelegen aan de Nonnenheide waar de zusters van het Arendonkse klooster 's zomers kwamen verpozen.


ID: 10025 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Gestelhof

Gestelhof 9 (Berlaar)
Rechthoekig omgracht waterkasteel in traditionele, neo-Vlaamserenaissance- en neobarokstijl, uit de tweede helft van de 16de eeuw, het vierde kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw; halfrond neerhof aan westzijde. Omringend park met houten paviljoentjes, tuinbruggen en siervaas. Landschapspark aan oostzijde met aantal smeedijzeren brugjes. Twee toegangsdreven. De dreef naar de Legrellestraat is toegankelijk via een bakstenen steekboogbrug en sierlijk smeed- en gietijzeren hek. Kasteelhoeve Witte hoeve in noordoostelijke hoek van het domein.


ID: 78635 | Bouwkundig element

Boswachtershuis met aanhorigheden

Moleneindestraat 26 (Berlare)
Bboswachtershuis, voorheen horende bij het Kasteel van Uitbergen. Achterin gelegen, haaks op de straat ingeplante woning in neostijl, gebouwd circa 1930 in ruime omhaagde tuin met hulsthaag langs de oprit. Sterk gerenoveerd bakstenen enkelhuis van één bouwlaag en drie traveeën onder pannen zadeldak. Links tegenover het huis gelegen L-vormig bijgebouw in verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken.


ID: 31745 | Bouwkundig element

Boswachterswoning

Oude Kassei 46 (Borgloon)
De neotraditionele boswachterswoning, gelegen aan het kruispunt van de Moerenstraat met de Bommershovenstraat en de Oude Kassei, werd in het eerste kwart van de 20ste eeuw opgetrokken in opdracht van de familie Naveau de Marteau, eigenaars van het kasteel van Bommershoven.


ID: 1911 | Bouwkundig element

Boswachterswoning

Kloosterstraat 192-194 (Bornem)
Boswachterswoning, afhankelijk van het kasteel de Marnix de Sint-Aldegonde en gelegen aan de ingang van de Rode dreef; opgericht juist na de Eerste Wereldoorlog.