23 resultaten
ID: 4982 | Bouwkundig element
Grote Kauwenberg 18 (Antwerpen)
Jongenspatronaat van de Sint-Antoniusparochie. Gebouw in neogotische stijl opgetrokken in opdracht van notaris Joseph Lombaerts, naar een ontwerp door de architect Jos. Goeyvaerts uit 1913, voltooid in 1916. De nieuwbouw sloot aan bij een bestaande lagere school van de parochie op het links aanpalende en achterliggende perceel. Gesloopt in 1982 voor de nieuwe gebouwen van de Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius (UFSIA).
ID: 4117 | Bouwkundig element
Heilige Geeststraat 21-23 (Antwerpen)
Patronaat in eclectische stijl gebouwd in opdracht van mevrouw E. Philippart, naar ontwerp door de architect Eugène Dieltiëns uit 1906.
ID: 304940 | Bouwkundig element
Sint-Bartholomeusstraat 9A (Antwerpen)
Na de inslag van een V-bom heropgebouwd patronaatsgebouw van de parochie Sint-Bartholomeus met achterliggende schouwburg en feestzaal. Schouwburg en feestzaal in art deco opgetrokken in 1948 naar een ontwerp van de Merksemse architecten Roger Henderickx en Jules De Munter. Het neotraditionele patronaatsgebouw aan straatzijde werd gebouwd in 1956 naar ontwerp van Constant Suykerbuyk.
ID: 7735 | Bouwkundig element
Vliegenstraat 32 (Antwerpen)
Patronaat van de Sint-Amandusparochie gebouwd in opdracht van de Kerkfabriek, naar een ontwerp in neogotische stijl door de architect François Baeckelmans uit 1876. Het gebouw vervangt de voorlopige Sint-Amanduskapel uit 1864.
ID: 11058 | Bouwkundig element
Vredestraat 18 (Antwerpen)
Patronaatsgebouw in neoromaanse stijl gebouwd naar een ontwerp door de architecten Jules Bilmeyer en Joseph Van Riel uit 1895, in opdracht van pastoor-deken Theophiel Roucourt. Het Sint-Willibrorduslokaal werd samen met de nieuwbouw van het aanpalende Gildenhuis (Vredestraat 20-22) aangepast en gemoderniseerd naar een ontwerp door de architect Frans Peeters uit 1936, in opdracht van de vzw Parochiale Werken Dekenij Berchem.
ID: 17159 | Bouwkundig element
Oude Zandstraat 74 (Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht)
Bakstenen gebouw met voorgevel van drie traveeën en één bouwlaag onder schilddak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. De oorspronkelijke functie van dit gebouw was een patronaat. Zijgevel met blinde rondboogramen; van de oorspronkelijke tien traveeën blijven er slechts vijf over.
ID: 54403 | Bouwkundig element
Dorpsstraat 140-144 (Bredene)
Kerk en school uit 1887. Traditioneel bakstenen gebouwencomplex van één à twee bouwlagen met aansluitende deels ommuurde speelplaatsen. Kloostergebouw met lijst- en puntgevel (kapel) van twee bouwlagen en respectievelijk twee en drie traveeën onder pannen zadeldak. De patronaatzaal met onder meer een toneelzaal en bibliotheek op de hoek met het Jagerspad, wordt opgetrokken in 1925-1928.
ID: 57524 | Bouwkundig element
Gerard Davidstraat 2-6, 10 (Brugge)
Christus-Koningkerk, school en parochiaal centrum fasegewijs tot stand gekomen. Een noodkerk, naar ontwerp van architect Antoine Dugardyn, wordt in 1930 ingewijd. De architect krijgt onmiddellijk de opdracht tot het ontwerpen van een definitieve kerk, rekening houdend met het korte en brede perceel bouwgrond.
ID: 74995 | Bouwkundig element
Koude-Keukenstraat 8, 8A-B (Brugge)
Voormalige patronage of "Gildehof" gebouwd in 1908 onder het bestuur van burgemeester baron Paul Rotsart de Hertaing en gefinancierd door ridder Stanislas van Outryve d'Ydewalle en zijn vrouw Cécile van der Renne de Daelenbroeck, zie wapenschild.
ID: 82222 | Bouwkundig element
Walplein (Brugge)
Op het binnenplein, schuingericht pand van verankerde baksteen, naar verluidt voormalig patronaatsgebouw; tien traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw.