Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

36 resultaten


ID: 84247 | Bouwkundig element

Schans van Schilde

Schanslaan (Schilde)
Uitgevoerd ter vervollediging van de hoofdverdedigingslinie van de stad, werken aangevat in 1909.


ID: 23094 | Bouwkundig element

Schans Poorthuis

Gorsem-Dorp 56 (Sint-Truiden)
Restant van een omgracht complex (schans?); het verloop der grachten is nog duidelijk waarneembaar in het terrein. Een haag sluit het perceel af aan de straatzijde.


ID: 47566 | Bouwkundig element

Schranshoeve

Nieuwstraat 49 (Vorselaar)
Vrij uitgestrekte, omgrachte site toegankelijk via een korte dreef; hoeve met losstaande bestanddelen waarvan de oudste delen mogelijk opklimmen tot de 17de eeuw.


ID: 301359 | Archeologisch geheel

Kolverenschans

Kolverenschansweg (Zonhoven)
De Kolverenschans in Zonhoven werd omstreeks 1604 door de lokale boerenbevolking opgericht om zich te beschermen tegen rondtrekkende bendes en legers tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De schans bleef in gebruik tot na 1713 en is een goed bewaarde archeologische site die nog steeds waarneembaar is in het landschap.


ID: 200331 | Bouwkundig element

Vranckenschans

Vrankenschansweg 16 (Zonhoven)
De Vranckeschans of Donckseschans is één van de vier schansen die op het grondgebied van Zonhoven gelegen waren, met name de Vranckeschans, de Engstegen schans, de Colverenschans en de Molenschans, waarvan alleen de eerste nog tamelijk goed bewaard is.


ID: 302896 | Landschappelijk element

Stalkerschans in de vallei van de Bezoensbeek

Schansstraat (Zutendaal)
Een rechthoekige, met brede gracht omgeven stuk grond in de vallei van de Bezoensbeek, op de zuidwestelijke rand van het Kempisch plateau. Deze vluchtschans of ook boerenschans genoemd is aangelegd door gezinnen uit de omliggende gehuchten als toevluchtsoord tegen militaire strooptochten van militaire troepen op doortocht. De verdedigingsgracht van de Stalkerschans wordt met uittredend kwelwater gevoed, terwijl het overtollige water via een overloop naar de Bezoensbeek afloopt. De structuur bestaande uit een schanslichaam en de omgevende verdedigingsgracht is zeer goed bewaard.