Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

50 resultaten


ID: 55983 | Bouwkundig element

Betonnen roterij

Pont Neufstraat 110 (Menen)
Betonnen vlasroterij met acht rootputten.


ID: 56143 | Bouwkundig element

Hoeve met roterij

Wervikstraat 400 (Menen)
Historische hoeve met bijhorende roterij. De hoeve werd grondig verbouwd in 1872. Losse bakstenen bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom gekasseid erf, bereikbaar via twee lange noordelijke erfopritten gemarkeerd door wilgen. De meest westelijke erfoprit met twee pijlers en ijzeren hek. Deels behouden omwalling ten noorden en oosten. Verder nog onder meer een merkwaardige, sterk decoratief uitgewerkte dubbele dwarsschuur met vlaskelder, een tabaksast van 1942., de oude zwingelarij en roterij van 1938.


ID: 90009 | Bouwkundig element

Vlasfabriek met zwingelarij en roterij

Bruggesteenweg (Meulebeke)
Voormalige vlasfabriek met zwingelarij en roterij, volgens kadaster in 1929 gebouwd in opdracht van Cyrille Dumortier.


ID: 90046 | Bouwkundig element

Vlasfabriek met roterij en vlasschuur

Heirentstraat 4 (Meulebeke)
Voormalige vlasfabriek met warmwaterroterij en vlasschuur, volgens kadaster in 1937 opgericht in opdracht van de plaatselijke landbouwer Alphonse Boone, tevens eigenaar van de nabijgelegen hoeve (zie nummer 6). Uit een studie van 1941 met betrekking tot de vlasvezelbereidingsnijverheid in Vlaanderen blijkt dat dit de enige warmwaterroterij is die in Meulebeke wordt opgericht, met vier rootkamers, acht zwingelmolens en een turbine, waar tevens een tiental mensen tewerkgesteld zijn.


ID: 87671 | Bouwkundig element

Roterij uit het interbellum

Hoogstraat 114 (Oostrozebeke)
Roterij uit het interbellum, achterin gelegen op het terrein van het bedrijf Oroplastic. Tot de Eerste Wereldoorlog stond hier de "Rosebekemolen" (zie straatinleiding), een windkorenmolen die circa 1850 overgeplaatst wordt van de overkant op de hoek met de Nieuwstraat naar deze locatie. Betonnen constructie met opgehangen schuifpoort en bijhorende bakstenen schuur.


ID: 87693 | Bouwkundig element

Roterij en vlasfabriek

Kalbergstraat (Oostrozebeke)
Achterin gelegen voormalige roterij en vlasfabriek, volgens het kadaster circa 1936 opgetrokken als kunstmatige rooterij. Circa 1940 is er sprake van een vlasfabriek, deze wordt uitgebreid en een vlasschuur eraan toegevoegd, circa 1958 kent het geheel nog een uitbreiding. Betonnen constructies.


ID: 87696 | Bouwkundig element

Burgerhuis met roterij en vlasfabriek

Kalbergstraat 107, 111-113 (Oostrozebeke)
Vrijstaande woning volgens het kadaster opgetrokken circa 1931. De achterin gelegen roterij en vlasfabriek is toegevoegd circa 1947 en is nu in gebruik als houthandel. Woonhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 87806 | Bouwkundig element

Burgerhuis met warmwaterroterij

Vinkstraat 28 (Oostrozebeke)
Burgerwoning met bijhorende warmwaterroterij Volgens kadastergegevens worden circa 1929 op het perceel gelijktijdig een woning en een vlasfabriek opgetrokken, circa 1938 wordt deze laatste uitgebreid met een magazijn en een zwingelarij.


ID: 212285 | Bouwkundig element

Vlasfabriek

Egemsebinnenweg 31 (Pittem)
Voormalige zwingelarij en stookplaats van twee bouwlagen uit betonskelet, opgevuld met rode bakstenen. Straatgevel met spitsbogige gevelkapel met beeld van Sint-Antonius met Kind.


ID: 212330 | Bouwkundig element

Roterij

Klijtmolenstraat (Pittem)
Volgens kadastergegevens wordt in 1921 een "kunstmatige stoomvlasrooterij" opgericht door de weduwe van landbouwer Felix Debrabandere-Maes uit Wingene.