Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

95 resultaten


ID: 22568 | Bouwkundig element

Kasteel van Loye

Loyestraat 1-2 (Lummen)
Reeds vermeld in 1429. Waterkasteel met sterk heterogeen uitzicht door de verschillende verbouwingen tijdens de 16de, 17de, 18de en 19de eeuw.


ID: 22596 | Bouwkundig element

Overblijfselen waterburcht van de Heren van Meldert

Pastorijstraat 42 (Lummen)
Overblijfselen maken deel uit van een vervallen hoeve met U-vormige plattegrond.


ID: 1226 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Vilain XIIII

Dreef 148, 148B (Maasmechelen)
Het kasteel dateert in zijn huidige vorm uit het einde van de 17de eeuw, maar heeft een oudere kern. De twee ronde torens op de hoeken aan de oostzijde zijn restanten van de laat-15de-eeuwse bouwcampagne.


ID: 77569 | Bouwkundig element

Margapaviljoen

Kerktorenstraat 31 (Machelen)
Omwaterd complex met deels omringend park, bestaande uit een 15de-eeuws poortgebouw en een rechthoekig paviljoen, opgericht als cultureel centrum in het derde kwart van de twintigste eeuw, ter vervanging van het oudere kasteel met traditionele kern.


ID: 77627 | Bouwkundig element

Kasteel Pellenberg

Vilvoordelaan 43 (Machelen)
De oorsprong van deze oude dorpsburcht klimt op tot de dertiende eeuw, het huidige volume en de ordonnantie refereren duidelijk aan de vroegere toestand; het uitspringende toegangsgedeelte geflankeerd door twee torentjes bleef grosso modo behouden evenals de zandstenen toren van 1648 tegen de achtergevel, heden gemeentelijke openbare bibliotheek en sociocultureel centrum.


ID: 22638 | Bouwkundig element

Kasteel van Wijer

Grotestraat 205 (Nieuwerkerken)
Kasteel van Wijer, huidige toestand daterend van 1910. Van het omgrachte kasteel bleef alleen de donjon met traptoren uit de 16de eeuw over.


ID: 308367 | Archeologisch geheel

Ninove burcht

Leo Moeremansplaats, Meerbekeweg, Paul De Montplein (Ninove)
De heren van Ninove bouwden wellicht al in het derde kwart van de 11de eeuw langs de weg Ninove-Brussel een motte, ingeplant tussen twee (ondertussen verdwenen) Denderarmen. De kaart van Jacob Van Deventer (ca. 1545), de vroegste afbeelding van de burchtsite, toont de laatmiddeleeuwse situatie na een intensief proces van ‘verstening’ met duidelijk herkenbaar de brede mottegrachten, de ringmuur rond opper- en neerhof, de donjon, talrijke nutsgebouwen en de ‘Kruiskapel’, waar relieken van het Heilig Kruis bewaard werden.


ID: 36947 | Bouwkundig element

Burcht van Millen

Kattestraat 22, 20A (Riemst)
De burchtruïne omvat twee evenwijdige tegenover elkaar gelegen gebouwen, waarvan het oosten voorzien is van een ronde toren.


ID: 23074 | Bouwkundig element

Donjon van Brustem

Singelstraat (Sint-Truiden)
Ruïne van de torenburcht in 1170 opgericht door Lodewijk I, graaf van Loon, als versterkte voorpost tegen de stad Sint-Truiden.


ID: 302427 | Bouwkundig element

Dorpskom Perk

Breemstraat, Hondenbergweg, Kampenhoutsesteenweg, Kasteelhoekstraat, Kerkdreef, Sint-Jannekensstraat, Tervuursesteenweg (Steenokkerzeel)
De dorpskom van Perk wordt gekenmerkt door enerzijds de parochiekerk en anderzijds het kasteel met aanhorigheden.