Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

839 resultaten


ID: 80901 | Bouwkundig element

Beenhouwerij in regionale art-decostijl

Harelbeekstraat 9-11 (Zwevegem)
Voormalige beenhouwerij van circa 1930 opgetrokken in regionale art-decostijl. Breedhuis met typerende lijstgevel van gele baksteen met lintvoegen op plint van arduin. Links, brede poorttravee die leidt naar erf met dwars ingeplante arbeiderswoning met werkhuizen. Verankerde en beschilderde bakstenen lijstgevel geritmeerd door getoogde muuropeningen. Bewaard schrijnwerk.


ID: 81320 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Moenstraat 2 (Zwevegem)
Klein burgerhuis opgetrokken circa 1930, enkelhuis met bakstenen lijstgevel met gele baksteen en hoefijzervormige muuropeningen. Links, aanpalende werkhuizen.


ID: 81222 | Bouwkundig element

Hoeve d'Oude Brouwerij

Scheldestraat 67 (Zwevegem)
Historische hoeve met voormalige brouwerij of hoeve van de Kloosterhoek. In kern 18de-eeuwse hoeve met de aanduiding op de Ferrariskaart 1770-1778. Brouwerij opgericht door Valcke, Hoeve met nagenoeg vierkante opstelling bestaande uit al dan niet gewitte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Brouwerijgebouw van rode baksteen, zadeldak doorbroken door verluchtingskap onder zadeldakje.


ID: 81105 | Bouwkundig element

Betonnen roterij

Stampkotstraat 26 (Zwevegem)
Betonnen roterij bestaande uit lager gedeelte met drie rootputten en achtergelegen hoger gedeelte met vier putten. Tevens bewaarde bakstenen schoorsteen en dieper in gelegen schuur van rode baksteen.


ID: 81033 | Bouwkundig element

Watermolen Slypemolen

Stedestraat (Zwevegem)
De Slypemolen is een aan de Slypebeek gelegen, historische watermolen, voor het eerst vermeld in 1628. De korenwatermolen bleef in gebruik tot circa 1918. In 1928 werd de molen uitgebroken. In 1964 verdween het woonhuis. Van de historische site blijft de ruïne van het voormalig werkhuis over en de afdamming in de beek. De resten van de gevel aan het water zijn onderaan versterkt in natuursteen.


ID: 81229 | Bouwkundig element

Roterij

Tiegemstraat 18 (Zwevegem)
Roterij, opgetrokken in 1955, enige rootput in de gemeente bestaande uit een hoger deel met drie rootputten en achtergelegen deel met twee putten. Achtergelegen geriemde bakstenen schoorsteen en naastgelegen schuur van rode baksteen getypeerd door trapgevel.


ID: 81227 | Bouwkundig element

Tweewoonst

Tiegemstraat 3-5 (Zwevegem)
Tweewoonst uit de jaren 1940 van door bouwmeester L. De Munnynck uit Kortrijk met lijstgevel van gele baksteen, rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk. Naastgelegen werkplaats van rode baksteen.


ID: 81024 | Bouwkundig element

Elektriciteitscentrale

Transfostraat 3-25, 28-40, 3A, 5A (Zwevegem)
De gemeente Zwevegem was één van de eerste gemeenten in België die de openbare verlichting met behulp van elektriciteit verzekerde en tevens deze nieuwe energievorm voor haar inwoners voorzag. De bouw van een elektriciteitscentrale vanaf 1912 gaf een enorme impuls aan de lokale economie. De site is een herkenbaar voorbeeld van de bedrijfsarchitectuur van een elektriciteitscentrale op technologisch en architecturaal vlak. De site bewaart administratieve en functionele gebouwen, zoals een machinehal en ketelhuis, opgericht circa 1912-1913, schoorstenen opgetrokken in 1925 en 1938, een betonnen watertoren van 1939, en diverse gebouwen uit het interbellum, namelijk de voormalige barenzaal, een overslaggebouw, ateliergebouw en administratief gebouw.


ID: 81244 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Zwevegemstraat 26 (Zwevegem)
Arbeiderswoning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Dubbelhuis van rode baksteen met aflijnende fries. Achtergelegen voormalig textielatelier.