Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

771 resultaten


ID: 76140 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-Onthoofding

Dorp (Wichelen)
Driebeukige hallenkerk met vierkante gotische westtoren, noordelijke zijbeuk van vijf traveeën, zuidelijke zijbeuk van drie traveeën, ten zuiden uitspringend transept, koor van één travee met driezijdige afsluiting, geflankeerd door sacristie en berging. Huidig kerkgebouw dateert uit diverse perioden en gaat terug op een kleinere en wellicht aanvankelijk eenbeukige kerk waarvan de basisstructuur zou opklimmen tot de 14de eeuw of 15de eeuw.


ID: 76555 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Denijs

Dorpstraat 51 (Wichelen)
Architect-priester Jan August Clarysse, onderpastoor van Wingene, tekende in 1855 het ontwerp voor een nieuwe kerk. De oude parochiekerk werd in 1856 afgebroken. Iets meer centraal binnen hetzelfde kerkhof werd in 1856-1858 een driebeukige neogotische kerk gebouwd.


ID: 77634 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Oud Dorp (Wichelen)
Deze begraafplaats omvat de voormalige ovale site van de oude parochiekerk met omringend kerkhof. Dicht bij de Schelde staat de grafkapel opgericht door de familie Van Herzele en opgetrokken tussen 1893 en 1895. De kapel werd ingeplant op de fundamenten van het koor van de oude kerk en bestaat uit twee delen: een Calvarie met grafplaat voor Theodoor van Herzele en langs de andere zijde het dodenhuisje van het kerkhof. Achter de Calvarie bevindt zich een monumentale trap met twaalf treden afdalend naar de Schelde toe en leidend naar de lager gelegen jongere uitbreiding van de begraafplaats. Ten noordoosten, oorspronkelijk buiten de kerkhofmuur, staat de hermetste zogenaamde Sint-Markoenbron.


ID: 77705 | Bouwkundig element

Memoriekruis Sebastiaen Van Havermaet

Oud Dorp (Wichelen)
Op de linkeroever van de Schelde tegenover het dorp in de Wichelse Meersen, bevindt zich een opmerkelijk solitair memoriekruis uit de 18de eeuw. Fraai blauw hardstenen kruis met gelobde armen met zowel aan de voor- als achterzijde inscripties met dezelfde tekst.


ID: 76189 | Bouwkundig element

Gedenkkruis

Stationsstraat (Wichelen)
Gedenkkruis ingeplant in de voortuin van het hoekhuis nummer 172. Fraai blauw hardstenen kruis in de vorm van imitatieboomstammen begroeid met klimop.


ID: 89459 | Bouwkundig element

Missiekruis

Heirweg (Wielsbeke)
Missiekruis, oorspronkelijk opgericht op de "Kokeldries" in 1899 tijdens de derde missie van broeders redemptoristen te Wielsbeke, ter hernieuwing van het geloofsleven en de godsvrucht. Vernieuwd in 1944. Het huidige kruis dateert uit 1976.


ID: 89483 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkruis met kruisbomen

Molenstraat (Wielsbeke)
Ensemble met een wegkruis, geplaatst op een Calvarieberg in veldsteen, met een voorgaand perkje met uitwaaierend kasseienpatroon en tegen een achtergrond van vier opgaande witte paardenkastanjes. Het kruis zelf werd meermaals vernieuwd.


ID: 89632 | Bouwkundig element

Wegkruis

Muntestraat (Wielsbeke)
Houten kruis met halfafgebroken beplankte achterwand, onder houten zadeldakje. Bevestigd op betonnen staak.


ID: 89521 | Bouwkundig element

Kruisbeeld

Schoolstraat (Wielsbeke)
Kruisbeeld gesitueerd op gekasseide berm tussen de Schoolstraat en de Lobeekstraat, met achtergelegen omhaagd grasperk. Vermoedelijk kort na de aanleg van de sociale woonwijk "De Vlasblomme" gebouwd in de jaren 1960 ter vervanging van een oudere kapel die is opgericht tijdens het laatste kwart van de 19de eeuw, zie eerste aanduiding van een kapel op de kaart van het Institut Cartographique Militaire van 1898.


ID: 89531 | Bouwkundig element

Wegkruis

Waterstraat (Wielsbeke)
Kruisbeeld op betonnen staak, geplaatst binnen een door houten balken begrensd begraasd perkje. Beeld van gekruisigde Christus uit gegoten steen tegen houten achterwand en onder dito afdakje met windbord. Opschrift "INRI" boven kruis.