Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10477 resultaten


ID: 34613 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hooggoed 5 (Aalter)
19de-eeuwse hoeve met losstaande bestanddelen. Ten noorden, eenvoudig bakstenen boerenhuis met zes rechthoekige vensters met witte persiennes en rechthoekige deur.


ID: 34616 | Bouwkundig element

Hoeve Jacquemijnsstede

Houtem 12 (Aalter)
Omgrachte hoeve in de straatbocht. Links van rood-witgeschilderde ijzeren hek, kapelletje opgericht ter vervanging van een ouder kapelletje tegenover het hek, in 1874 en gecementeerd in 1938. Boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, daterend uit de 19de eeuw. Verder, grote dwarsschuur met in het zadeldak verhoogde inrijpoort en bakstenen stallen onder zadeldaken.


ID: 34620 | Bouwkundig element

Hoeve Jezuïetengoed

Jezuietengoed 12 (Aalter)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen. In 1955 verbouwd boerenhuis onder geknikt zadeldak. Rechts, naast het huis, vroeger braskot. Remise van het vroegere jezuïetengoed, vermoedelijk uit de 18de eeuw. Bakstenen dwarsschuur van veertien traveeën onder zadeldak van 1882. Op het met gras begroeide erf koepelvormig bakstenen hondenhok.


ID: 34998 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Poeke

Kasteelstraat 26 (Aalter)
Het kasteel van Poeke, een waterkasteel in neoclassicistische stijl, bevindt zich een uitgestrekt park met verschillende dienstgebouwen en doorsneden door talrijke dreven. In kern dateert het kasteel van 1750, het werd aangepast in 1872. Het uitgestrekte kasteeldomein blijft herkenbaar als een laat 19de-eeuws adellijk landgoed met hier en daar een accent uit de 20ste eeuw.


ID: 34629 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kestelstraat 121 (Aalter)
Hoevetje met losse bestanddelen met boomgaard. Ten noordoosten, boerenwoning onder zadeldak met bakstenen lijstgevel voorzien van rechthoekige vensters, vermoedelijk uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 34914 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Kleine Lijkstraat 15 (Aalter)
Huis met gewitte gevel op gepikte plint onder overkragend zadeldak, vermoedelijk uit de 18de eeuw.


ID: 34919 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Kleitestraat 12 (Aalter)
Boerenarbeidershuisje van vier traveeën en één bouwlaag onder overkragend zadeldak.


ID: 34921 | Bouwkundig element

't Goed te Varezele

Kleitestraat 18-19 (Aalter)
De heerlijkheid van Varezele of Varizele was afhankelijk van het leenhof van Nevele en wordt de eerste maal vermeld in 1460. Het betrof reeds in de 17de eeuw een dubbele hofstede met twee woningen, twee schuren en twee stallen. Nummer 18. Hoeve met losse bestanddelen gelegen achter nummer 19 en toegankelijk via ijzeren hek tussen gewitte bakstenen pijlers, met boerenwoning, dwarsschuur en stallen met niskapelletje met heiligenbeeld.


ID: 34918 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kleitestraat 9 (Aalter)
Hoeve uit het vierde kwart van de 19de eeuw, op de plaats van een oudere hoeve. Boerenwoning van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, stallen en eenvoudige bakstenen dwarsschuur van zeven traveeën onder zadeldak en erachter voormalig bakhuis.


ID: 33363 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Goed te Lake

Knesselaarsestraat 67 (Aalter)
Ver achterin gelegen hoeve ten zuiden van de Brugse Vaart op de grens met Sint-Maria-Aalter en oorspronkelijk rechthoekig omgracht. Heden toegankelijk via een lange notelarendreef en ijzeren hek tussen betonnen pijlertjes ten zuidoosten.