Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

215 resultaten


ID: 205812 | Bouwkundig element

Sportcentrum

Emiel Van Dorenlaan 144 (Genk)
Het eerste ontwerp van het Sportcentrum van Genk dateert van 1963. Opdrachtgever was het stadsbestuur van Genk. Ingeplant in de bossen langs de Emiel Vandorenlaan, zou het oorspronkelijk deel uitmaken van een volledig ‘sportdorp’.


ID: 307146 | Bouwkundig element

Wielerbaan Kuipke

Jan Hoetplein 1 (Gent)
Het Kuipke is een velodroom, ook wel wielerbaan of wielerpiste genoemd, en is vooral bekend omwille van de Zesdaagse van Vlaanderen-Gent. Het gebouw uit 1965 vervangt een ouder, afgebrand exemplaar uit 1922.


ID: 19273 | Bouwkundig element

Zwembassin Van Eyck

Julius de Vigneplein 5 (Gent)
Zwembassin Van Eyck, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in 1886 naar ontwerp van architect Ed. De Vigne. Bak- en hardstenen voorgevel van drie traveeën en twee bouwlagen, met mansardedak, voorzien van twee dakkapellen. Lijstgevel met dubbelhuisopstand, begrensd door schuin geplaatste hoekpilasters. Behouden binneninrichting van 1932. De betonconstructie werd gerealiseerd naar ontwerp van architecten G. Andoor en F. De Boever.


ID: 21148 | Bouwkundig element

Theater Nieuw Circus

Lammerstraat 13, Sint-Pietersnieuwstraat 9-13, 13A (Gent)
Nieuw Circus, volgens archiefstukken opgetrokken in 1894 met voorgevel en hoofdingang in de Sint-Pietersnieuwstraat. Na de brand van 12 december 1920 bleef enkel de voorgevel overeind staan. Door architect J.P. Ledoux werd in 1923 een theater ontworpen dat kon omgevormd worden tot circus, plaats biedend aan 3.400 mensen en uitgerust met allerhande technische snufjes. Heden rest de betonnen ruwbouw met de buitenste gedeelten van de drie galerijen en de ijzeren constructie van het koepelgewelf.


ID: 19466 | Bouwkundig element

Rijschool voor de ruiterij van de Krijgsbezetting

Lange Violettestraat 277A (Gent)
Rijschool voor de ruiterij van de Krijgsbezetting, opgetrokken in 1851-1853 naar ontwerp van architect Louis Roelandt. Bouwwerk in neoromaanse stijl uit baksteen met verwerking van Ecaussinessteen. Voorgevel aan de zuidkant met brede tuitgevel met drie traveeën en één bouwlaag. Linkerzijgevel opgevat als lijstgevel van tien traveeën, met links een oorlogsmonument.


ID: 307186 | Bouwkundig element

Zwembad Rooigem

Nimfenstraat 2, Peerstraat 1-3 (Gent)
Begin jaren zestig werd een modernistisch stedelijk zwembad met politiekantoor opgetrokken in de Gentse wijk Rooigem-Brugsepoort naar ontwerp van Willy Friant en Robert Rubbens.


ID: 307165 | Bouwkundig element

Hoger Instituut voor Lichamelijke Opvoeding (HILO)

Watersportlaan 2 (Gent)
Van eind 1958 tot eind 1960 werden de nieuwe gebouwen van het Hoger Instituut voor Lichamelijke Opvoeding opgetrokken aan de Watersportlaan naar plannen van ingenieur-architect Jules Trenteseau.


ID: 303178 | Landschappelijk element

Domein Bleuterveld

Karestraat 36 (Halen)
Uitgestrekte en complexe villatuin, aangelegd midden van de 20ste eeuw op advies van landschapsarchitect René Péchère; samenstellende elementen met verwijzing naar de traditionele dispositie van landelijke residenties: representatieve tuinen, privétuinen, nutstuinen, tuinen voor sport en spel, uitgestrekte boomgaard, alles ontworpen aan primaire en secundaire langs- en dwarsassen, het geheel naadloos overgaand in het omliggend landschap, in een ouder parkgebied.


ID: 80011 | Bouwkundig element

Salvatorcollege Wico Campus Salvator

Collegestraat 25 (Hamont-Achel)
In 1898, oprichting op het Lo van een derde Salvatoriaanse stichting in België, namelijk een college voor priesterstudenten, door pater Franciscus Maria van het Kruis Jordan.


ID: 80101 | Bouwkundig element

Meisjesschool en klooster van de zusters jozefienen

Grevenbroekstraat 9, Pastoor Bungenerslaan 14 (Hamont-Achel)
Eclectisch complex met neo-Vlaamse-renaissance-inslag. Klooster, eertijds aan straatzijde voorzien van een haag en ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers. Meisjesschool met voortuintje. Op de speelplaats achteraan: merkwaardige linde en rode beuk.