Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

299 resultaten


ID: 36173 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Gentweg (Gavere)
Georiënteerde, deels gotische en neogotische kerk met omringend kerkhof. Het koor klimt vermoedelijk op tot de 13de eeuw. Mogelijk eind 15de eeuw werd de toren in hooggotische stijl en de kruisbeuk gebouwd. In 1893 werd de kerk vergroot met een nieuw driebeukig schip in neogotische stijl naar ontwerp van H. Vaerwyck. Omringend kerkhof, van de straat afgesloten door lage ijzeren hekken tussen bakstenen pijlertjes. Op het kerkhof bevinden zich een lijkenhuis en voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens.


ID: 26227 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte en Heilige Cyprianus met kerkhof

Desteldonkdorp (Gent)
Oorspronkelijke éénbeukige georiënteerde kerk van vier traveeën, uit begin veertiende eeuw. Koor heropgebouwd in 1541, uitbreidingen omstreeks 1597 en verscheidene herstellingen in de 17de eeuw. Volgens kadastergegevens van 1904 werd de kerk bij de restauratiewerken, die vermoedelijk circa 1900 plaats vonden, vergroot. Ommuurd kerkhof omheen de parochiekerk met een collectie van 19de en 20ste-eeuwse graftekens, een ereperk voor de gesneuvelden uit beide Wereldoorlogen en een imposante bakstenen grafkapel met ervoor een calvarie.


ID: 301349 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Omgeving bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Gentstraat, Groenstraat, Onze Lieve Vrouwdreef, Onze Lieve Vrouwstraat (Gent)
Het bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes te Oostakker werd gesticht in 1874 met typisch radiaal geplande aanleg van dreven en halfcirkelvormige ommegang met ten zuiden de neogotische basiliek van 1875-77, ontworpen door Van Hoecke-Peeters.


ID: 26777 | Bouwkundig element

Begijnhofkerk Heilige Elisabeth van Hongarije, Heilige Michael en Heilige Engelen

Groot Begijnhof (Gent)
Driebeukige basilicale kerk van negen traveeën met recht afgesloten koor van één travee; ronde traptoren op polygonale aanzet in de oksel van westgevel en noordelijke zijbeuk. Plannen naar ontwerp van J. Bethune, eerstesteenlegging op 29 september 1873 en plechtige kerkwijding op 29 september 1875. Calvarieberg onder portiek met versierde puntgevel opgericht in 1875 tegen de oostgevel naar ontwerp van J. Bethune.


ID: 26487 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius

Louis Van Houttestraat 60 (Gent)
Parochiekerk met geplaveid en door muurtje afgesloten voorpleintje met calvarie volgens gedenksteen opgericht in 1943. Eenvoudige neogotische kapel met een beuk van zes traveeën lang met recht afgesloten lager koor van drie traveeën. Een stichtingssteen vermeldt het jaartal 1871 en de architect Alphonse Vossaert.


ID: 21247 | Bouwkundig element

Klooster van de ongeschoeide karmelietessen

Theresianenstraat 9 (Gent)
Het voormalige karmelietessenklooster klimt op tot de 17de eeuw en werd op harmonische wijze aangepast tijdens de 19de eeuw. Hierbij werd het concept van een contemplatieve kloosterorde gevolgd, namelijk met de klassieke kloosteraanleg met pandgangen rondom een vierkant pandhof ten zuiden van de kerk.


ID: 8772 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus met kerkhof

Edingseweg 539 (Geraardsbergen)
Neogotische hallenkerk, gedateerd 1843 boven de poort in de westgevel, gelegen tussen de nieuwe pastorie en de school, en er enigszins van geïsoleerd door een asfaltpleintje vooraan en een omringend kerkhof met graftekens.


ID: 8781 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus met kerkhof

Waarbekeplein (Geraardsbergen)
Neoclassicistisch getinte kerk met omringend kerkhof en -muur van baksteen; deels behouden zandstenen muur en pijlers aan de westzijde. Circa 1847 gebouwd ter vervanging van het oorspronkelijke achthoekige bedehuis. Op het kerkhof bleven graftekens bewaard van de 18de tot de 20ste eeuw.


ID: 8804 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Zarlardingeplein (Geraardsbergen)
Laatclassicistische kerk, gelegen bij een kruispunt van wegen ten westen van het Zarlardingeplein. Kerkhof vervangen door groenbeplanting. Toegang ten westen tussen twee classicistische pijlers met siervazen.


ID: 200084 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van het ursulinenklooster

Kruineikestraat 5, 5A-B (Haacht)
Het dorpsbeeld van Tildonk wordt in belangrijke mate bepaald door het imposante eclectische en neogotische klooster- en scholencomplex van de zusters ursulinen, dat in 1818 door pastoor Lambertz werd gesticht. Het complex werd verschillende malen uitgebreid in de 19de en het begin van de 20ste eeuw, onder andere met bijkomende vleugels, een lagere school, een boerderij en een kloosterkapel en -kerk. Rond 1900 bouwde men een art-nouveau-feestzaal naar ontwerp van architecten J. Prémont en A. Gellé. De tuin werd uitgebouwd vanaf 1821, aanvankelijk was zowel de sier- als de nutstuin op traditionele wijze ingericht (rechthoekige blokken). Eind 19de eeuw heraanleg van de siertuin (circa 3 hectare) in een hybride landschappelijke stijl, structuur en aankleding werden bepaald door religieuze thema's (calvarie, 'gotisch' gewelf van linden, Lourdesgrot, ...).