Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

299 resultaten


ID: 71533 | Bouwkundig element

Stedelijke Begraafplaats

Bankstraat (Wevelgem)
Dreef naar de begraafplaats aangeduid door bakstenen poortdoorgang met datumsteen 1925. Bekiezeld pad afgezoomd door coniferen leidt naar dieper in gelegen kerkhof gemarkeerd door twee bakstenen pijlers met hek. Omhaagde en volgens dambordpatroon aangelegde begraafplaats met centraal de typische Calvarie.


ID: 71679 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Dorpsplein 1 (Wevelgem)
Georiënteerd neogotisch bedehuis met basilicale opstand omgeven door struikgewas. De zuidelijke gevelwand wordt gemarkeerd door verscheidene oude grafstenen en -monumenten van het oude kerkhof. De westgevel van de zuidelijke beuk met grafsteen. Driebeukig bedehuis met bijna volledig ingebouwde westtoren. Schip van acht traveeën; zijbeuken met rechte sluiting; hoofdkoor met apsis. Baksteenbouw onder leien zadeldak. Plint van Atrechtse zandsteen.


ID: 70917 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrot

Grote Markt (Wevelgem)
 Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrot, afgezet door ijzeren hek, opgetrokken na de Tweede Wereldoorlog uit dankbaarheid, ingewijd op 19 mei 1946. Bidplaats opgericht op het noordoostelijke deel van het voormalig kerkhof op initiatief van Pastoor Pil.


ID: 71695 | Bouwkundig element

Meiboomkruis

Hemelhofweg (Wevelgem)
Het 19de-eeuws ijzeren meiboomkruis staat op een bakstenen sokkel en wordt omgeven door vijf linden. De meiboom was gelegen op het kruispunt van de voornaamste verbindingsweg tussen twee belangrijke heerlijkheden, de heerlijkheid Hondschote en de Heerlijkheid Bergelen.


ID: 71116 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Menenstraat (Wevelgem)
Ommuurde en omhaagde begraafplaats aangelegd volgens dambordpatroon met centraal de traditionele Calvarie. Ten noorden begrensd door de spoorweg. Aan de straat afgezet door smeedijzeren hek, doorbroken door een midden en twee zij-ingangen.


ID: 71475 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus en Sint-Christoffel

Sint-Maartensplein 10 (Wevelgem)
Georiënteerd bedehuis, centraal op het dorpsplein. Laatgotische hallenkerk uit het einde van de 15de of het begin van de 16de eeuw, opgetrokken ter vervanging van de Romaanse zaalkerk die gesloopt werd in de 15de eeuw.


ID: 76140 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-Onthoofding

Dorp (Wichelen)
Driebeukige hallenkerk met vierkante gotische westtoren, noordelijke zijbeuk van vijf traveeën, zuidelijke zijbeuk van drie traveeën, ten zuiden uitspringend transept, koor van één travee met driezijdige afsluiting, geflankeerd door sacristie en berging. Huidig kerkgebouw dateert uit diverse perioden en gaat terug op een kleinere en wellicht aanvankelijk eenbeukige kerk waarvan de basisstructuur zou opklimmen tot de 14de eeuw of 15de eeuw.


ID: 76555 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Denijs

Dorpstraat 51 (Wichelen)
Architect-priester Jan August Clarysse, onderpastoor van Wingene, tekende in 1855 het ontwerp voor een nieuwe kerk. De oude parochiekerk werd in 1856 afgebroken. Iets meer centraal binnen hetzelfde kerkhof werd in 1856-1858 een driebeukige neogotische kerk gebouwd.


ID: 77634 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Oud Dorp (Wichelen)
Deze begraafplaats omvat de voormalige ovale site van de oude parochiekerk met omringend kerkhof. Dicht bij de Schelde staat de grafkapel opgericht door de familie Van Herzele en opgetrokken tussen 1893 en 1895. De kapel werd ingeplant op de fundamenten van het koor van de oude kerk en bestaat uit twee delen: een Calvarie met grafplaat voor Theodoor van Herzele en langs de andere zijde het dodenhuisje van het kerkhof. Achter de Calvarie bevindt zich een monumentale trap met twaalf treden afdalend naar de Schelde toe en leidend naar de lager gelegen jongere uitbreiding van de begraafplaats. Ten noordoosten, oorspronkelijk buiten de kerkhofmuur, staat de hermetste zogenaamde Sint-Markoenbron.


ID: 89483 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkruis met kruisbomen

Molenstraat (Wielsbeke)
Ensemble met een wegkruis, geplaatst op een Calvarieberg in veldsteen, met een voorgaand perkje met uitwaaierend kasseienpatroon en tegen een achtergrond van vier opgaande witte paardenkastanjes. Het kruis zelf werd meermaals vernieuwd.