1895 resultaten
ID: 38454 | Bouwkundig element
Kerkstraat 39 (Zulte)
Neoclassicistisch landhuis gebouwd in 1853, voormalig koetshuis en stallen vernieuwd circa 1910, gelegen in omringend park.
ID: 38366 | Bouwkundig element
Leie Linkeroever 37 (Zulte)
Classicistisch kasteel met koetshuis en bijgebouw, gebouwd in 1748, kasteel met vleugeldeur in rococostijl geplaatst na 1889, gelegen binnen een vijfhoekige omgrachting, toegankelijk via een brug.
ID: 130117 | Landschappelijk element
Beekmeers, Kasteeldreef (Zwalm)
De eikendreef heeft een lengte van 340 meter en is onderdeel van een ruimer drevenstelsel in de vorm van een ganzenvoet. Dit is een drevenpatroon bestaande uit vijf dreven die vertrekken aan de voorhof van het kasteel. Het betreft hier een relatief jonge eikenaangeplant binnen de contouren van een op de kadasterkaart ingetekende percelering.
ID: 45212 | Bouwkundig element
Biestmolenstraat (Zwalm)
Achterin gelegen koren- en oliewatermolen, vermoedelijk opklimmend tot de 11de eeuw, bakstenen molengebouw onder afgewolfd pannendak met verankerd jaartal 1801.
ID: 200912 | Landschappelijk element
Borstekouterstraat (Zwalm)
Het gekasseide deel van de Borstekouterstraat is gelegen in het centrum van de dorpskom van Roborst.
ID: 200869 | Landschappelijk element
Brouwerijstraat (Zwalm)
Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw.
ID: 130116 | Landschappelijk element
Kasteeldreef (Zwalm)
De kasteeldreef, een drie meter brede kasseiweg, met aan beide zijden een lijnaanplanting van opgaande beuken. De oude beukendreef is omstreeks 1985 gekapt en succesvol heraangeplant. De dreef bestaat uit twee bomerijen met een tussenafstand van zeven meter. De bomen in de rijen zijn eveneens met een tussenafstand van zeven meter geplant. De dreef heeft een lengte van 360 meter en voorzag in een lommerrijke toegangsweg naar het kasteel.
ID: 130118 | Landschappelijk element
Kasteeldreef (Zwalm)
De tamme kastanjedreef heeft een lengte van 310 meter en is onderdeel van een ruimer drevenstelsel in de vorm van een ganzenvoet en dateert uit de periode van de heraanleg van het park tussen 1814 en 1830. De ganzenvoet is een drevenpatroon bestaande uit vijf dreven die vertrekken aan de voorhof van het kasteel. Het betreft hier een zéér jonge aanplant binnen de contouren van een op de kadasterkaart ingetekende percelering. De plantafstand tussen de bomenrijen is twaalf meter en is acht meter in de rijen.
ID: 130119 | Landschappelijk element
Kasteeldreef (Zwalm)
De eikendreef heeft een lengte van 350 meter en is onderdeel van een ruimer drevenstelsel in de vorm van een ganzenvoet en dateert uit de periode van de heraanleg van het park tussen 1814 en 1830. De ganzenvoet is een drevenpatroon bestaande uit vijf dreven die vertrekken aan de voorhof van het kasteel. Het betreft hier een relatief jonge eikenaanplant binnen de contouren van een op de kadasterkaart ingetekende percelering. De plantafstand tussen de bomenrijen is acht meter en is eveneens acht meter in de rijen.
ID: 45149 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteeldreef 3-4, 8 (Zwalm)
Kasteeldomein van Beerlegem van circa 60 hectare, gelegen in de vallei van de Munkbosbeek, vermoedelijke teruggaand tot een middeleeuwse site met walgrachten. Omgracht voorhof met smeedijzeren inrijhekken van 1860-61 en dienstgebouwen uit 1773 en 1788. Kasteel gelegen binnen een brede rechthoekige omgrachting uitgebreid tot rechthoekige vijver, axiaal verbonden met het voorhof door een stenen brug. Bouw van een nieuw kasteel circa 1730 en verbouwd in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect O. Geerling in 1872-76. Kasteel en bijgebouwen na oorlogsschade hersteld onder leiding van architect M. Vossaert. Deels omhaagd park met omgrachtingen, vijvers en fonteinen, heraangelegd tussen 1814 en 1830, ten noorden van het kasteel in geometrische stijl met ganzenvoet en toegangsdreef en ten zuiden in landschappelijke stijl met lemen "kluizenaarswoning" en vista in zuidoostelijke richting over de Munkbosbeek en een licht glooiende weide. Ten westen ijskelder van 1843.