Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3494 resultaten


ID: 6181 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters kapucinessen

Sint-Rochusstraat 41 (Antwerpen)
Dit kloostercomplex werd aanvankelijk bewoond door kartuizers. Na de afschaffing van de contemplatieve kloosters door Jozef II dienden de gebouwen eerst als kazerne en later als suikerraffinaderij. In 1835 verhuisden de zusters kapucinessen naar deze locatie. De huidige gebouwen dateren vooral uit 1660-1677.


ID: 304954 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Joossens in park

Speelpleinstraat 53 (Antwerpen)
Villa Joossens, eertijds Carolusburg, gebouwd in 1887 in opdracht van Cornelius Joossens. De gegoede Antwerpse wisselagent Cornelius Joossens, die in Dambrugge en Merksem heel wat eigendommen bezat, kocht in 1860 verschillende gronden aan in de Kroonpadwijk. Hij liet de villa bouwen als huwelijksgeschenk voor zijn zoon Carolus; de villa werd hierom eertijds Carolusburg genoemd.


ID: 11319 | Bouwkundig element

Bisschoppenhof

Suzanne Spanhovenstraat 22 (Antwerpen)
Motte met slotgracht, waarbinnen aaneengesloten gebouwencomplex, uit 16de tot 19de eeuw, en vrijstaand rond gebouw van 1960, gelegen in spievormig openbaar park.


ID: 102416 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Te Boelaarpark

Te Boelaarpark 3-5 (Antwerpen)
Voormalig kasteelpark, nu openbare park in het centrum Borgerhout, het kasteel werd gesloopt in 1979, bewaarde bijgebouwen, oranjerie en koetshuis en tuinpaviljoentje.


ID: 11523 | Bouwkundig element

Huis Runcvoort bij school Virgo Maria

Terlindenhofstraat 204 (Antwerpen)
Hoofdgebouw vermoedelijk opklimmend tot de 19de eeuw met L-vormig aansluitende bijgebouwen met oudere kern. Toegang via 16de-eeuwse boogbrug.


ID: 300121 | Landschappelijk element

Runcvoortpark

Terlindenhofstraat 204 (Antwerpen)
Park aangelegd in het laatste kwart van de 18de of de eerste helft van de 19de eeuw in vroeg-landschappelijke stijl, later sterk uitgebreid, vandaag ingericht als openbaar park.


ID: 11520 | Bouwkundig element

Hof van Roosendael

Terlindenhofstraat 265 (Antwerpen)
Dit hof werd in 1585 volledig verwoest en begin 17de eeuw heropgebouwd als huis van plaisantie; gerestaureerd in de 20ste eeuw.


ID: 301362 | Landschappelijk geheel

Rivierenhof

Turnhoutsebaan (Antwerpen)
Het Rivierenhof is een landschapspark waarvan de oorspronkelijke inrichting met siertuinen, dreven, een spiegelvijver en zesvoudige beukendreef dateert uit het einde van de 18de eeuw. In 1921 werd het domein opengesteld voor het publiek en uitgerust met spel-, sport- en educatieve infrastructuur. Het Kasteel Rivierenhof klimt op tot de 16de-17de eeuw. Vermeldenswaardig zijn ook de Schranshoeve, het Stercxhof en het openluchttheater. Verder omvat het domein een restant van de Herentalse Vaart, die werd gegraven in 1490 en dienst moest doen als verbinding met Herentals en als waterbevoorrading naar Antwerpse brouwerijen. Het Rivierenhof heeft een behoorlijk bomenbestand en de verbinding met de vallei van de Grote Schijn is nog aanwezig.


ID: 304968 | Bouwkundig element

Villa in eclectische stijl met tuin

Van Praetlei 155 (Antwerpen)
Vrijstaande villa in eclectische stijl in een ruime tuin, in 1906 opgetrokken op een achterliggend en slechts via een smalle toegangsweg langs de straat bereikbaar perceel. Opdrachtgever was de in Antwerpen gevestigde Charlotta Rönne, in de kadastrale bronnen ingeschreven 'zonder beroep'. Een jaar later liet zij ook de kleinere Villa Charlotte bouwen, op het perceel dat aan straatzijde aansluit bij de villatuin. Het oorspronkelijke oprichtingsplan is niet bewaard, waardoor de ontwerper van de villa niet gekend is.


ID: 304970 | Bouwkundig element

Hof Ter Heyde met villatuin

Van Praetlei 173 (Antwerpen)
Hof Ter Heyde is een eclectische villa in een ruime omheinde tuin, gebouwd in 1905 voor 'bediende' Herman Braun. De villa verkreeg haar huidige uitzicht door vergrotings- en aanpassingswerken uitgevoerd in 1921 en 1929 in opdracht van koopman Edward Dierckxens-Loos.