Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3490 resultaten


ID: 32983 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Weede

Oude Ieperstraat 7 (Wervik)
Wederopbouwhoeve uit de jaren 1920, teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 32989 | Bouwkundig element

Lindekruishof

Schendekouterstraat 20 (Wervik)
Het Lindekruishof, zogenaamd volgens het opschrift van het bord onder het ijzeren kruisbeeld tussen linden, aan de erfoprit. Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen. Woonhuis met uitzicht van 1937.


ID: 32995 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Brouwerswoning met tuin

Sint Denijsplaats 12, 12A (Wervik)
Voormalige brouwerswoning naar verluidt circa 1925 wederopgebouwd naar ontwerp van A. Latte (Kortrijk). Zichtbepalend - zie ligging in straatbocht-, neoclassicistisch herenhuis met lage linker vleugel en rechts aansluitende tuinmuur met ingewerkt paviljoen. Grote achterliggende beboomde tuin, uitgevend in de Kleine Wervikstraat, alwaar jaarsteen 1905.


ID: 32915 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis met tuin

Sint-Medardusstraat 5 (Wervik)
Imposant herenhuis uit het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw. Aansluitende tuin.


ID: 32930 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Speldenstraat 127 (Wervik)
Semigesloten hoeve met lage, bakstenen bestanddelen onder geknikte zadeldaken met overstekende dakrand op modillons, rondom een onverhard erf met gekasseide stoep voor het boerenhuis; 19de-eeuws en mogelijk hersteld na de Eerste Wereldoorlog. Afgezonderde tabaksast en moestuin ten noorden.


ID: 33004 | Bouwkundig element

Modernistische dokterswoning

Wervikstraat 26 (Wervik)
Kubistische villa met garage en nutsgebouwtje rechts. Variërend volumespel met rechthoekige blokken van één à drie bouwlagen onder plat dak.


ID: 32943 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Brant

Wolvenstraat 9 (Wervik)
Hoeve met losse, lage, verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken rondom een deels verhard erf; voornamelijk 19de-eeuws uitzicht, evenwel teruggaand op oudere kern. Oorspronkelijk gelegen binnen een rechthoekige wal gevoed door de Kruisekebeek, waarvan resten bewaard. Boerenhuis van drie opkamertraveeën links en drie traveeën rechts onder gebogen zadeldak, gedateerd 1849 en van cementering met schijnvoegen voorzien in 1927. Rechts, aanleunende lagere stal met jaarsteen 1850. Ten noorden, stalvleugel en ten oosten dwarsschuur met twee wagenhuizen uit de jaren 1920. Ten noordwesten bak- en melkhuis van circa 1850.


ID: 135042 | Landschappelijk geheel

Abdij van Tongerlo

Tongerlo, Westerlo (Westerlo)
De ankerplaats, gesitueerd in de Antwerpse Zuiderkempen, wordt gekenmerkt door de 12de-eeuwse ommuurde Norbertijnerabdij, het gesloten Kasteeldomein de Meeûs d'Argenteuil en het contrasterende relatief open omgevende landschap met oud bomenbestand. De abdijsite met een grotendeels bewaarde omgrachting is toegankelijk via een 17de-eeuwse lindendreef. De inplanting van de abdijgebouwen, daterend uit verschillende periodes en geschikt rondom een binnenplein, en het omgevende domein zijn sinds de 19de eeuw goed herkenbaar en relatief gaaf bewaard gebleven. Het Da Vinci museum, bevat een bijzondere getrouwe kopie uit 1500 van het beroemde 'Laatste avondmaal'. Het Kasteel de Meeûs d' Argenteuil uit 1915 is een perfecte nabootsing van de 17de-eeuwse renaissance-architectuur. Het kasteel wordt omgeven door een gaaf bewaard domein met Franse tuin, landschapspark met vijver en bijgebouwen.


ID: 134018 | Landschappelijk element

Kasteelpark Jeanne de Merode

Boerenkrijglaan, Hollandse dreef (Westerlo)
Gemeentelijk openbaar park, rond 1910 als kasteelpark met boomgaard en moestuin aangelegd bij een neogotisch kasteel van architect Pierre Langerock.


ID: 41203 | Bouwkundig element

Kasteel van gravin Jeanne de Merode

Boerenkrijglaan 61-63, Hollandse dreef 1-3 (Westerlo)
Kasteel met neotraditionele inslag, opgericht in 1909-1911 naar ontwerp van P. Langerock, omliggend gemeentepark tussen de Boerenkrijglaan, de Hollandse dreef en de de Merodedreef.