Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3492 resultaten


ID: 14270 | Bouwkundig element

Kasteel Buyckhoeve

Merksemsebaan 280 (Wijnegem)
Omwald, nagenoeg rechthoekig kasteeltje, oostelijke voorgevel gemarkeerd door neogotisch polygonaal torentje, huidig uitzicht uit de 19de eeuw. Ten noorden koetshuis, uiterste travee gemarkeerd door puntgevels.


ID: 14286 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Wijnegemhof

Turnhoutsebaan 381-385 (Wijnegem)
De Jan Vlemincktoren, een duiventoren, en het koetshuis zijn twee overblijfselen van het 16de-eeuws kasteel Wijnegemhof, een park en parkbos omgeven het landhuis, de duiventoren en het koetshuis.


ID: 1846 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Beekstraat 88 (Willebroek)
Hoeve met bredere, uitspringende langsschuur onder pannen zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 1757 | Bouwkundig element

Kasteel De Kraag

Groene Laan 59 (Willebroek)
Classicistisch kasteel van vijf traveeën en drie bouwlagen en lage aansluitende bijgebouwen ten noorden, gelegen in het heden openbaar park Den Blijk met vijver.


ID: 1822 | Bouwkundig element

Kasteel Bel Air

Mechelsesteenweg 102 (Willebroek)
Laat-classicistisch kasteel van circa 1810, verbouwd in 1865, in 1973 aangekocht door de gemeente, gerestaureerd en sinds 1975 ingericht als cultureel centrum met omringend park.


ID: 205502 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Wildenburg

Beernemsteenweg 106 (Wingene)
Voormalig kasteel Wildenburg, toegankelijk via een lange dreef. Ingeplant in een ruime parkomgeving met vijvers, dreven, ommuurde groentetuin en ijskelder. Het oorspronkelijke kasteel van 1860, gebouwd door baron Frederic van der Bruggen werd in 1985 afgebroken. De conciërgewoning met koetshuisvleugel werd in 1985 gerestaureerd en omgebouwd tot een woning. In de gevel van de voormalige paardenstallen staat een toren met naaldspits en windvaan. Voormalig koetshuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak gevat tussen twee trapgevels. Verankerde oranjerode bakstenen lijstgevel tegenaan de goot afgewerkt met een bakstenen sierlijstje. Kasteelpark in landschappelijke stijl met riant karakter bestaande uit een park, een parkbos, een monumentale, driezijdig ommuurde moestuin en een perceel boomgaard.


ID: 205513 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Warande

Beernemsteenweg 173 (Wingene)
Vrijstaand landhuis met cottage-invloeden van 1901. Volume van verankerde donkerrode baksteen onder een gemansardeerd pannen zadeldak. Combinatie van lijst- en puntgevels afgewerkt met een houten windbord. Schrijnwerk behouden met kleine roedeverdeling, sommige opgevat als guillotineramen. Het hoofdvolume staat in verbinding met de achterliggende bijgebouwen via een overdekte doorgang voorzien van een bakstenen visgraatmotief. Parkaanleg met kenmerken van een subtiele vroeg 20ste-eeuwse landschappelijke vormgeving met zachtglooiende gazonpartijen, verspreide, deels verjongde parkbomen, bomengroep of ‘clump’ en oostelijke parkbosgordel met heestermassieven.


ID: 205629 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Munkegoed

Munkelostraat 35 (Wingene)
De oudste vermelding van de site dateert van 1274, oorspronkelijk een landbouwontginning 'in de woestenij' toebehorende aan het klooster van Onze-Lieve-Vrouw Ter Duinen. Tijdens de godsdiensttroebelen in de tweede helft van de 16de eeuw werd het goed geplunderd en verlaten, later heropgericht. In 1796 werd het ganse domein door de Fransen aangeslagen. Volgens het kadaster organiseerde de toenmalige Brusselse eigenaar Constantinus Ophoven-Suys een grote verbouwingscampagne in 1852, toen werden de twee woonhuizen samengevoegd en verbouwd tot kasteel. Vrijstaand neogotisch kasteel ingeplant binnen een ruime parkaanleg met laat 19de-eeuwse landschappelijke kenmerken, vijver en parkboomgroepen met omliggende bossen. Aan de straat gelegen ommuurde moestuin en recentere boomgaard. Hoofdvolume van twee bouwlagen onder leien zadeldak met centrale toren met naaldspits.


ID: 205673 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pijlerkapel  Onze-Lieve-Vrouw met kapelhof

Peerstalstraat (Wingene)
Pijlerkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, gereconstrueerd op een historische kapellocatie en met recuperatie van hekken met data 1711 en 1861, verwijzend naar de vroegere kapel. Wit geschilderd bakstenen volume boven zwarte plint en onder een zadeldakje met pannen. Centraal een rondboognis afgesloten door een gerecupereerd rood geschilderd smeedijzeren hekken.


ID: 205690 | Landschappelijk element

De Varens parkje en toegangsdreef

Polderdreef 5 (Wingene)
Ruime landschapstuin van afgebroken landhuis. Domein is bereikbaar via een dubbele toegangsdreef afgezoomd met een dubbele rij zomereiken. Parkaanleg met gedeeltelijk resterende kenmerken van een laat 19de-eeuwse landschappelijke vormgeving met bewaarde graasweiden, gazonpartijen, solitaire bomen en parkboomgroepen en heestermassieven.