Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1209 resultaten


ID: 166 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Ronsevaal

Brusselbaan 2, Brusselse steenweg 211-213 (Aalst)
Het domein Ronsevaal omvat het eclectisch landhuis met aanhorigheden uit circa 1892-1895, het omgevend landschappelijk aangelegd park met daarin de in 1930 opgerichte cottagevilla Les Trembles, die in 1960 L-vormig uitgebreid werd naar ontwerp van architect Jacquelin Taylor Robertson en voorzien werd van een eigen tuinaanleg door Russell Page.


ID: 349 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kasteel van Gijzegem met dreef

Dokter De Cockstraat 1-3, Neerhoflaan (Aalst)
Van het in 1954 gesloopte kasteel van Gijzegem resten nog de rechthoekige omwalling, de 17de-eeuwse poortgebouwen aan de ingang met de inrijpoort en brug. Ten zuidwesten bevindt zich de kasteelhoeve. Kasteeldreef verbindt het domein met de dorpskern en de kerk.


ID: 498 | Bouwkundig element

Kasteel van Regelsbrugge

Kwalestraat 119 (Aalst)
Het huidige kasteel opgetrokken in neotraditionele stijl naar ontwerp van architect Van Overstraeten uit Ieper in 1935 heeft zijn twee oudere hoektorens behouden. Het neerhof, een witgekalkte gesloten hoeve uit de 19de eeuw, ligt op grondgebied Aalst.


ID: 165 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kasteel van Overhamme

Overhammedreef 26-32 (Aalst)
Resterende dienstgebouwen van een voorheen omgracht kasteel, gesloopt in 1946. Het kasteel werd uitgebreid en gewijzigd in de tweede helft van de 18de eeuw; de aanhorigheden, nu fungerend als woning en als dusdanig aangepast, dateren uit die tijd. Park en dubbele toegangsdreef in quinconce-verband.


ID: 213 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Stadspark Groot Park

Parklaan (Aalst)
Het zogenaamd Groot Park of Park schepen de Wolf bevindt zich ten zuidoosten van het stadscentrum van Aalst in het Osbroek. Het Stadspark werd opgekocht in 1910-1911 en werd in 1915-1916 aangelegd door Louis-Julien Breydel. Het park is voornamelijk bekend omwille van de grote diversiteit aan bomen.


ID: 359 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Vereeckenstraat 46 (Aalst)
De pastorie bestaat uit een mogelijk 17de-eeuws bijgebouw in traditionele bak- en zandsteenstijl, een hoofdvolume uit de 18de eeuw dat in het begin van de 19de eeuw werd verhoogd en aangepast, een 19de-eeuwse toegangspoort en een ruime pastorietuin.


ID: 135183 | Landschappelijk geheel

Hoogveld, Blekkerbos en omgeving

Aalter (Aalter), Ruiselede (Wingene)
Dit gebied omvat de jonge veldontginningen van het Hoogveld, deel van het vroegere Bulskampveld, met het Blekkerbos en omgeving gelegen op de cuesta tussen Hertsberge en Lotenhulle.


ID: 34574 | Bouwkundig element

Kasteel Blekkervijver

Aalterstraat 5, Blekkervijverstraat 20 (Aalter)
Kasteeltje uit het begin van de jaren 1920 in neo-Lodewijk XIV-stijl naar ontwerp van O.-H. en A. Van de Voorde. Prachtig aangelegde domein met dreven, vijver en verscheidene al den niet oudere dienstgebouwen, onder meer ingangspaviljoen, oranjerie, serre, garage, duiventoren. De broeders van Liefde lieten naast het bestaande kasteeltje in 1951 een nieuw noviciaat met kapel bouwen naar ontwerp van de Antwerpse architect R. Verbruggen.


ID: 135186 | Landschappelijk geheel

Kraenepoel en Markettebossen

Bellemstation, Kraenepoelpad, Langestraat, Lotenhullestraat, Mariahovelaan, Meerkensdreef, Oude Gentweg, Waggebrug, Weitingstraat (Aalter)
Het gebied omvat de vijver Kraenepoel, met cottagevilla Cranenpoel. Aansluitend bevinden zich de Markettebossen met drevenlandschap en achtster. In het noorden ligt het kasteeldomein van Mariahove, via een dubbele dreef met de kleinschalige dorpskern van Bellem verbonden.


ID: 34902 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Wallen

Heirstraat 33-35 (Aalter)
Rechthoekig onderkelderd gebouw uit de 19de eeuw, vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met dakkapel en oeils-de-boeuf, gelegen in een grotendeels behouden rechthoekige omwalling. Toegang over de omgrachting met brug en smeedijzeren hek met gekasseide oprit. Remise en hovenierswoning van drie traveeën breed en drie traveeën diep onder schilddak, uit de 19de eeuw. Mestvaalt en aalpomp en deels ommuurde moestuin met gebombeerde serre, aangebouwd tegen de afsluitingsmuur. Grotwerk aan de grote vijver in de tuin.