Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1196 resultaten


ID: 134242 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Van Goidtsnoven met park

Stationsstraat 7 (Zoutleeuw)
Villa met koetshuis, gebouwd in 1879 door notaris Willem Van Goidtsnoven. De sobere architectuur van de villa contrasteert met het speelse karakter van koetshuis, met onder meer een polygonaal torentje met leien spits en een open onderbouw. Omgeven door landschappelijk park van oorspronkelijk 1 hectare 22 are, nadien verkleind tot 94 are, een tot vijver omgevormd gedeelte van de buitengracht van de oude stadsvest; goed bewaard geheel met enkele zeldzame bomen.


ID: 134244 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Fineau en stadstoren met park

Vincent Betsstraat 15 (Zoutleeuw)
Villa, in 1889 gebouwd door notaris Gustave Fineau aan de oostrand van de stad. De bijhorende conciërgewoning is opgetrokken op de muurresten van de 'Kruittoren', de enige stadstoren van de rond 1330 gebouwde stadomwalling waarvan bovengrondse resten bewaard bleven. Omgeven door landschappelijk park met vijvertje, circa 1,5 hectare; sinds 1976 openbaar park.


ID: 57912 | Bouwkundig element

Hoeve Schellevliet

Brugse Steenweg 34 (Zuienkerke)
In 2002 in renovatie met gedeeltelijke afbraak van de boerenwoning. Historische hoeve met losse bestanddelen al aangeduid op kaart van P. Pourbus 1561-1571. Huidige hoevegebouwen zijn 19de-eeuws met nieuwe ingang met hek tussen bakstenen pijlers. Losse verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken in U-vorm opgesteld rond onverhard erf.


ID: 57992 | Bouwkundig element

Hoeve 't Walhof

Heerweg 8 (Zuienkerke)
Hoeve van het langgeveltype al aangeduid op Ferrariskaart 1770-1778. Bakstenen boerenwoning met geïncorporeerde schuur onder pannen zadeldak, losse kleine bakstenen stal op een met bomen en hagen omzoomd erf en een vijver.


ID: 57940 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve De Grote Moerbeyerboom

Langedorpweg 4 (Zuienkerke)
Voormalig omwalde hoeve. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen getypeerd door verankerde baksteenbouw onder zadeldaken met rood geschilderd houtwerk. Aan zuidzijde van het erf langgestrekte vleugel met boerenwoning, aanpalende stalgebouwen met voormalig wagenhuis en schuurgedeelte, in kern minstens 18de-eeuws. Toegankelijk via lange erfoprit ten noorden en grote, nog in gebruik zijnde poel aan oostzijde van het erf. De voormalige omwalling is nog zichtbaar en wordt aan de oostzijde gemarkeerd door populieren.


ID: 58005 | Bouwkundig element

Hoeve Den Boomgaard

Molenweg 7 (Zuienkerke)
Gerenoveerde hoeve. Eerste vermelding van de hoeve in 1543. Hoeve aangeduid op de Ferrariskaart 1770-1778 als drie losse bestanddelen met enorme boomgaard. Boerenwoning gerenoveerd in laatste kwart 20ste eeuw, witgekalkt met gepekte plint. Schuur met schilddak met geïncorporeerde stallen, eveneens witgekalkt met gepekte plint, stalvleugel gedateerd 1899, vijver maar boomgaard verdwenen.


ID: 57955 | Bouwkundig element

Hoeve Middelhofhoek

Oosternieuwweg Noord 30 (Zuienkerke)
De hoeve wordt voor het eerst vermeld in een ommeloper van 1554. Op de Ferrariskaart (1770-1778) en een kaart van 1778 aangeduid als grote omwalde hoeve met losstaande bestanddelen en onder meer boomgaard en vijvers. Lange erfoprit naar hoeve met losse bestanddelen in U-vormige opstelling rond erf. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken. Boerenwoning, laatgotische stijl, van het langgeveltype gedateerd "1626". Breedhuis van zes traveeën en twee hoge opkamertraveeën onder hogere nok in gecementeerd gevelparement met zwartgeschilderde plint Schuur- en stalgebouwen, achtzijdig hondenhok met klokvormige afdekking en 19de-eeuws witgekalkt bakhuisje.


ID: 38359 | Bouwkundig element

Hof te Boelake

Boelakendreef 29 (Zulte)
Eertijds omgrachte hoevesite met losse bestanddelen met in kern 17de- en 18de-eeuwse gebouwen, ruim erf met achterin gelegen woonhuis, een dwarsschuur met stal en wagenhuis en recente stallen rondom een ingebouwd bakhuis.


ID: 38434 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Olsene

Grote Steenweg 19-23, 19A (Zulte)
Het kasteeldomein van Olsene wordt aan drie zijden omgracht, het domein omvat een toegangshek tussen paviljoenen, een waterkasteel binnen een cirkelvormige vijver en een neerhof.


ID: 200350 | Bouwkundig element

Suetendaelmolen

Watermolenweg 5 (Zutendaal)
De Suetendaelmolen, ook wel Broekmolen of Daalmolen genoemd is een bovenslag watermolen met metalen rad en werd rond 1860-1870 gebouwd. De landelijke omgeving van de Suetendaelmolen bevat een opvallend grote en hoger gelegen spaarvijver en gaat terug tot een watermolensite die al in de 16de eeuw vermeld wordt.