Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7072 resultaten


ID: 130138 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van taxus bij moestuin

Steenweg 76 (Zwalm)
De moestuin op het erf van de hoeve, Steenweg 76, is aan de noordoostzijde afgesloten met een wintergroene taxushaag. Een dichte scheerhaag voorkwam indringing en door haar wintergroen karakter ontstond er een microklimaat en een windscherm ter bescherming van de gewassen.


ID: 130152 | Landschappelijk element

Buxus als randpalm in moestuin

Steenweg 76 (Zwalm)
Buxus als randpalm is nog aanwezig langs het centrale gaanpad in de moestuin, een moestuin die aan de straatzijde is afgesloten met een geschoren taxushaag. Zéér oude moestuinen werden, meestal in vier, plantvakken onderverdeeld om wisselteelt in cycli van vier jaar mogelijk te maken. Alle perken werden afgeboord met buxushaagjes, ook randpalmen genoemd. Wat we hier nog vaststellen is nog een restant uit zo een oude configuratie.


ID: 130139 | Landschappelijk element

Walnoot bij hoeve

Steenweg 81 (Zwalm)
Aan de straatzijde van de hoeve staat bij de inrijpoort een okkernoot. Op het erf was het, en is het nog steeds, gebruikelijk om een notenboom te planten. Men zou hierdoor minder last hebben van muggen. Uiteraard werd de Okkernoot ook geprezen omwille van de jaarlijkse notenoogst. Opvallend is hier ook dat de okkernoot hier als welkomstboom is geplant bij de inkom van het erf.


ID: 130169 | Landschappelijk element

Bomenrij van vijf opgaande bruine beuken

Terweeënstraat, Vredesplein 19, 23 (Zwalm)
Vijf opgaande bomen, vermoedelijk een tot bomen uitgegroeide haag, zijn beeldbepalend en zichtbaar vanaf de Terweeënstraat en Franskouter. Het zijn bruine beuken en de zwaarste stamomtrek bedraagt meer dan 3 meter.


ID: 130227 | Landschappelijk element

Opgaande grauwe abeel

Veldstraat (Zwalm)
Langs de Veldstraat, tegenover nr. 32, staat een mooi ontwikkelde opgaande grauwe abeel. De boom werd hoog opgesleunt en heeft hierdoor een takvrije stam van 12 meter. Voor de opkomst van de canadapopulier werd voor het aanplanten van snelgroeiende zachthoutsoorten, onder andere abeel gekozen. Deze boomsoort wordt nog nauwelijks aangewend en is inmiddels een zeldzaamheid geworden.


ID: 45303 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Linden met kapelhof en linden

Vijflindenlaan (Zwalm)
Rechthoekig bakstenen 18de-eeuws gebouwtje onder zadeldak met smeedijzeren kruisje, trap en kasseipad naar kapel, geflankeerd door vijf linden.


ID: 130278 | Landschappelijk element

Kapelhof met vijf linden bij Vijflindenkapel

Vijflindenlaan (Zwalm)
Bij de Vijflindenkapel zijn volgens aloude gewoonte lindebomen aangeplant. Het waren oorspronkelijk vijf opgaande bomen waarvan nu enkel de stronkenopslag aanwezig is. De kruinen en de stammen waren, vermoedelijk door het intensief gebruik van herbiciden op de aanpalende akkers, op sterven na dood. De gemeente als eigenaar werd verzocht om het genetisch materiaal van de linden in situ te behouden en om uit de opslag die stamt uit de stronken opgaande bomen te selecteren. De kapelbomen staan op een heuveltje in een landschappelijk hoog gelegen akkergebied en zijn van einde en verre een beeldbepalende bomengroep.


ID: 130074 | Landschappelijk element

Geschoren afsluitingshaag van meidoorn

Vlaanderdal (Zwalm)
Het erf wordt aan de kant van Vlaanderendal en de aanpalende akker afgesloten met een weerhaag. Door het gebruik van meidoorn, in een dicht plantverband, is de haag ondoordringbaar. Door ze jaarlijks te scheren wordt ze op traditionele wijze onderhouden. De haag is geplant langs de perceelgrens en is nog een voorbeeld van een scheerhaag dienstig als erfafsluiting.


ID: 130071 | Landschappelijk element

Knotessenrij in geschoren afsluitingshaag

Vlaanderdal 1 (Zwalm)
Langs de straatzijde van een erf in het Vlaanderdal staat een geschoren afsluitingshaag, in hoofdzaak bestaand uit meidoorn, met erin drie knotessen. Dit relict is een mengvorm van een knotbomenrij met een geschoren haag.


ID: 130164 | Landschappelijk element

Opgaande robinia als hoekboom

Vredesplein 2 (Zwalm)
In de hoek aan de straatzijde van een woonkavel, bij een aanpalende losweg, staat een opgaande robinia. De bewoner vertelde ons dat deze hoekboom er door zijn vader werd geplant toen dit perceel nog tot het boerenerf behoorde. Robinia als soortkeuze op het erf is hier zeker beïnvloed door het feit dat er bijen werden gehouden voor de winning van honing als zoetstof, bijenwas voor de kaarsen of als smeermiddel.