6 resultaten
ID: 74087 | Bouwkundig element
Boekendries 28 (Brakel)
Gesloten vierkante hoeve naast kerkwegel Marijke, met boomgaard ten noorden en ten oosten en omringend bijhorend weiland. Bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken, voornamelijk aanpassing en uitbreiding van 1890, naar verluidt na brand van een 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen; sommige bedrijfsgebouwen nog vervangen in de jaren 1950.
ID: 74008 | Bouwkundig element
Pieter Hoelmanstraat 15 (Brakel)
Achterin gelegen bakstenen hoeve van het gesloten type, ten westen en ten zuiden begrensd door de Molenbeek. Voormalige watermolen, waarvan reeds melding in 1571, en brouwerij aan de volledig gekasseide binnenplaats met onregelmatige vorm. Grote molenvijver ten westen.
ID: 43739 | Bouwkundig element
Rovorst 56 (Brakel)
Grote gesloten hoeve met fraai volume, overhoeks ingeplant aan de straat tegenover markerende rij van vier linden. Bakstenen gebouwen met vrijwel vierkante aanleg onder snijdende zadeldaken met twee afgewolfde uiteinden, uit de eerste helft van de 19de eeuw, wellicht in het vierde kwart van de 19de eeuw uitgebreid. Ruime gekasseide binnenplaats met centrale mestvaalt.
ID: 43784 | Bouwkundig element
Heerweg 2 (Horebeke)
Gesloten hoeve rondom deels gekasseid en met gras begroeid vierkant erf. Dienstgebouwen voorheen afgedekt met stro, nu met golfplaten. Boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak, op rechter zijgevel in muuranker gedateerd 1825.
ID: 28531 | Bouwkundig element
Dammekensstraat 119 (Ronse)
Hoeve gelegen aan een onverharde zijstraat van de Dammekensstraat, zogenaamd Landenbourgstraat. Het Vrijgoed van "Audenbroecke" of vanaf de 18de eeuw "Landenbourg" maakte deel uit van het gebied "Grans-Breucq" te Escanaffles, een Henegouwse enclave, een leen behorend tot de heerlijkheid van Frasnes. Gesloten hoeve naar verluidt met 16de-eeuwse kern, herhaaldelijk aangepast met nog recentere wijzigingen aan de dienstgebouwen.
ID: 14753 | Bouwkundig element
Doornstraat 73 (Sint-Gillis-Waas)
Open hoeve bestaande uit woonhuis, bietenbewaarkeldertje en dwarsschuur onder afgewolfd dak met opwaartse welving boven de menpoort en nog gedeeltelijk houten wanden. Het beboomd erf, aan de straatzijde afgezoomd door een meidoornhaag is verminkt door een modern woonhuis, terwijl het oude vandaag dienst doet als bergschuur.