Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1417 resultaten


ID: 44 | Bouwkundig element

Schepenhuis, belfort en Gebiedshuisje

Grote Markt 30 (Aalst)
Vermoedelijk het oudst bewaarde Schepenhuis der Nederlanden, opklimmend tot het eerste kwart van de 13de eeuw. Van het toenmalig gebouw blijven het basisplan en het algemeen volume grosso modo bewaard. Deels ingebouwde vierkante belforttoren met afgesnuite hoek aan westgevel van 1460. Laatgotisch Gebiedshuisje van 1543-44, met twee traveeën, één bouwlaag boven entresol en zadeldak. In- en uitgezwenkte geveltop geflankeerd door ronde zuilen.


ID: 221 | Bouwkundig element

Hoekhuis met Mariabeeld

Pontstraat 21 (Aalst)
Hoekhuis van twee bouwlagen en respectievelijk twee en vier traveeën, onder mansardedak, met gecementeerde gevels met rechthoekige muuropeningen. Sierlijk 18de-eeuws Mariabeeldje met kind tegen de afgeschuinde hoek van de bovenverdieping.


ID: 238 | Bouwkundig element

Huis De Helle

Priester Daensplein 1-2 (Aalst)
Vermoedelijk oorspronkelijk één huis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leien en pannen); kern in bak- en zandsteenstijl met verwerking van barokornamenten (17de eeuw), aangepast in de loop van 18de eeuw, 19de eeuw, voornamelijk gevel van nummer 2.


ID: 34790 | Bouwkundig element

Vrijstaande brouwerswoning

Bellemdorpweg 9-11 (Aalter)
Gerestaureerde alleenstaande woning uit het vierde kwart van de 18de eeuw met kleine voortuin. Eertijds bewoond door brouwersfamilie Meiresonne met aanpalende brouwerij, gesloopt na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 33337 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Grote-Kapellestraat 36 (Aalter)
Hoeve met losse bestanddelen op omhaagd en met gras begroeid erf en boomgaard met gerenoveerde boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak, opklimmend tot begin 18de eeuw en grote bakstenen schuur onder zadeldak van 1890.


ID: 34899 | Bouwkundig element

Melkerij Sint-Antonius

Heirstraat 13 (Aalter)
Volgens oude prentbriefkaart, oorspronkelijk slechts één bakstenen vleugel, vermoedelijk in het eerste kwart van de 20ste eeuw uitgebreid met een tweede vleugel links. Twee gekoppelde parallelle vleugels met puntgevels. Erachter vierkante schouw. Geveltoppen verfraaid met getrapt baksteenfries, rondboogvensters en houten windveren. In bredere rechter geveltop nis met Heilige Antoniusbeeld.


ID: 33342 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hoekestraat 33 (Aalter)
Hoeve met losse bestanddelen met 19de-eeuws boerenhuis van zes + twee traveeën onder verspringend zadeldak en imposante bakstenen dwarsschuur en stallen van 1849.


ID: 34921 | Bouwkundig element

't Goed te Varezele

Kleitestraat 18-19 (Aalter)
De heerlijkheid van Varezele of Varizele was afhankelijk van het leenhof van Nevele en wordt de eerste maal vermeld in 1460. Het betrof reeds in de 17de eeuw een dubbele hofstede met twee woningen, twee schuren en twee stallen. Nummer 18. Hoeve met losse bestanddelen gelegen achter nummer 19 en toegankelijk via ijzeren hek tussen gewitte bakstenen pijlers, met boerenwoning, dwarsschuur en stallen met niskapelletje met heiligenbeeld.


ID: 34999 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Knokstraat 2 (Aalter)
Huis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen); uit de 19de eeuw. Beraapte gevel op gecementeerde plint.


ID: 34644 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Manewaarde 88 (Aalter)
Hoeve met losstaande bestanddelen, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Ten noorden, grotendeels aangepaste boerenwoning met geschilderde lijstgevel op gecementeerde plint met vernieuwde muuropeningen. Ten zuiden, schuur met niskapelletje in geveltop aan de straatgevel en in 1930 aangebouwd voederlokaal.