36 resultaten


ID: 11555 | Bouwkundig element

Nijverheidsgebouwen

Boomsesteenweg 957 (Antwerpen)
Sobere baksteenbouw van één bouwlaag onder plat dak, hoger ingangsgedeelte met uitspringende gebogen deur met steektrap.


ID: 11362 | Bouwkundig element

Werkhuizen Ed. Brandt & Co

Groot Hagelkruis 146 (Antwerpen)
Constructieatelier voor steekwagentjes, magazijnwagentjes en wielen en toeleveringsbedrijf voor de scheepsvaart. Voorgevel en deels achtergevel in nieuwe zakelijkheid toegevoegd in 1939 naar ontwerp van architect J. Noë.


ID: 6822 | Bouwkundig element

Bureau en werkplaats van de Compagnie Générale des Tramways d'Anvers

Grotehondstraat 58 (Antwerpen)
Het opvallende complex met bureaus, stel- en werkplaats van de Compagnie Générale des Tramways d'Anvers werd in 1903 ontworpen door architect Jean-Laurent Hasse. In de gevels werden sgraffiti van de bekende art-nouveaukunstenaar Paul Cauchie verwerkt.


ID: 6887 | Bouwkundig element

The Antwerp Engineering Company

Indiëstraat 8-10 (Antwerpen)
Fabriek voor het vervaardigen en herstellen van ijzeren scheepswerktuigen, gebouwd in opdracht van de Antwerp Engineering Company, naar ontwerp door de architect François Durlet uit 1897.


ID: 5411 | Bouwkundig element

Société Anonyme des Remorqueurs Anversois

Lange Schipperskapelstraat 11 (Antwerpen)
Werkplaats met voorbouw in neotraditionele stijl, naar een ontwerp door de architect Louis De Vooght uit 1919, opgetrokken in 1920. Opdrachtgever was de Société Anonyme des Remorqueurs Anversois, één van de grote sleepbootbedrijven voor de vaart op de Schelde in de haven van Antwerpen. De achterliggende ateliers met fabrieksschoorstenen dateren uit 1914.


ID: 200564 | Bouwkundig element

Werkhuizen

Koolmijnlaan zonder nummer (Beringen)
Huidige werkhuizen opgetrokken vanaf 1920. De centrale werkhuizen bezitten originele uitwerking van gewapend betonnen raekemspanten op gewapend betonnen skelet, 1920.


ID: 77012 | Bouwkundig element

Opslag- en onderhoudsgebouwen van de Maatschappij der Buurtspoorwegen

Gaston Roelandtsplein 15 (Brugge)
Voormalige bergplaats voor het rollend materiaal, werkplaatsen voor het herstellen en onderhoud van wagens en locomotieven en huis en kantoren voor de bedienden. Gebouwd in 1905 door de Maatschappij der Buurtspoorwegen. Meerdere gebouwen staan opgesteld rond een gekasseid binnenplein. Stelplaats met parallel geplaatste hangars onder pannen zaagdak. Witbeschilderde baksteenbouw, de gevels zijn opengewerkt met blindnissen.


ID: 200967 | Bouwkundig element

Constructiewerkhuis Verhaeghe-Verstraete met woning

Veldstraat 15 (De Panne)
In 1921 startte Valère Verhaeghe (1893-1971) in Adinkerke zijn eigen constructiewerkhuis op. De bijhorende woning dateert van 1922.


ID: 35897 | Bouwkundig element

Tapijtfabriek N.V. Royal Axminster

Magerstraat 37 (Destelbergen)
Oudste bedrijfsgebouwen gesitueerd in de noordwest-hoek van de huidige bedrijfsoppervlakte, zijdelings grenzend aan de Kerkwegel (ten noordwesten) en achteraan (ten noordoosten) aan het vroeger tracé van de buurtspoorweglijn Gent-Wetteren-Hamme.


ID: 78096 | Bouwkundig element

Fabrieksloodsen van de jaren 1920

Lange Veldstraat zonder nummer (Diksmuide)
Fabrieksloodsen van de jaren 1920. Tot circa 1940 atelier van de trammaatschappij, nu in gebruik als stelplaats van De Lijn. Opeenvolging van éénbeukige volumes onder raekemdaken (mechanische pannen). Verzorgde witgeschilderde baksteenbouw zie pilasters, casementen en aflijning van de gevelvelden. IJzeren gebint met vakwerkliggers.