6 resultaten


ID: 38277 | Bouwkundig element

Burgerhuis en executiemuur

Heerdweg 12 (Deinze)
Alleenstaand burgerhuis met voortuintje afgesloten door ijzeren hek, in het kadaster geregistreerd in 1908. Bakstenen muur, rechts van het huis, en afgedekt door ezelsrugje met pannen, nu gekend als executiemuur, de plaats waar in mei 1940 tijdens de Slag om Vinkt burgers gefusilleerd werden.


ID: 301525 | Bouwkundig geheel

Executieoord

Gefusilleerdenstraat (Gent)
Het executieoord van Oostakker ligt aan een munitiedepot van het Belgisch leger dat in 1938-1939 werd opgericht. Het executieoord werd begin september 1944, tijdens de bevrijding, ontdek. Het raakte vanaf 1945 in de vergetelheid. De oprichting van het herdenkingsoord ging pas van start in 1950. Er werd een praalgraf en een groot altaar opgericht. Tussen 1953 en 1956 werden de bronzen beelden van de Gentse beeldhouwer Geo Vindevogel geplaatst.


ID: 80454 | Bouwkundig element

Het Nationaal monument ter ere van het Verzet in Limburg

Kamperbaan zonder nummer (Hechtel-Eksel)
In het 302 hectare grote Gemeentebos, werd begin 1942 door de Duitsers in het geheim een executie- en begraafplaats voor gefusilleerden aangelegd.


ID: 31050 | Bouwkundig element

Stadhuis van Poperinge

Grote Markt 1 (Poperinge)
Stadhuis uit 1912, opgetrokken op de plaats van het gesloopte 'Groot Sint-Joris' uit de 18de eeuw. Neogotisch eenheidsontwerp van architect J. Coomans uit Ieper, bestaande uit een stadhuis met slank belfort en postgebouw.


ID: 302777 | Landschappelijk geheel

Galgenberg

Gousbeemdstraat, Ketsingenstraat, Maastrichtersteenweg (Tongeren)
De Galgenberg, gelegen aan de grens van de stadsvrijheid, vormde de executieplaats van de vrijheid Tongeren.


ID: 77692 | Archeologisch geheel

Motte Meirbos en galgenveld

Meerbos zonder nummer (Wichelen)
Zeldzaam en gaaf bewaard voorbeeld van een feodale motte met goed bewaarde grachtenstructuur met een duidelijk opperhof en neerhof. Het aanpalend en in het landschap nog duidelijk herkenbaar galgenveldje, vlakbij de gemeentegrens, is een goed bewaard relict van de rechtsgebruiken in de vroege middeleeuwen.