Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15 resultaten


ID: 301779 | Bouwkundig element

Grote Markt met omgeving

Admiraal Ronarchstraat, De Breyne Peellaertstraat, Generaal Baron Jacquesstraat, Grote Markt, Konijnenstraat, Koning Albertstraat, Sint-Niklaasstraat, Torenstraat, Van Pouckestraat, Vrijheidsplein (Diksmuide)
De Grote Markt is een groot rechthoekig, gekasseid marktplein dat de kern van de kleine stad Diksmuide vormt. De meest verzorgde en architecturaal uitgewerkte wederopbouwpanden vindt men aan de Grote Markt en de aanpalende hoofdstraten.


ID: 213593 | Bouwkundig element

Schuilkelders

Grote Markt (Diksmuide)
Schuilkelders onder de markt van de Diksmuide, tijdens de Tweede Wereldoorlog opgetrokken ten behoeve van de burgerbevolking.


ID: 306728 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Victor Braeckmanlaan 110 (Gent)
Deze burgerwoning in beaux-artsstijl werd in 1949 ontworpen door architect Edgar Celie. De burgerwoning telt drie bouwlagen onder een pannen zadeldak. en elke bouwlaag kreeg een andere travee-indeling.


ID: 135405 | Landschappelijk geheel

West-Vlaamse heuvels en omgeving

Dranouter, Kemmel, Loker, Nieuwkerke, Westouter, Wulvergem (Heuvelland), Dikkebus, Vlamertinge, Voormezele (Ieper), Reningelst (Poperinge)
Dit gebied omvat de beboste heuvelrij van Vidaigneberg, Rodeberg, Scherpenberg en Monteberg-Kemmelberg en een aansluitend deel van de Douvebeekvallei alsook (delen van) de dorpen Reningelst, Westouter, Dikkebus, Kemmel, Dranouter, Nieuwkerke en Wulvergem. Nabij de heuveltoppen komen brongebieden en holle wegen voor. Vroege nederzettingen, waaronder een heuvelfort uit de Ijzertijd op de Kemmelberg en driesvormige pleinen, wijzen op een langdurige bewoning. De Dikkebusvijver op de afgedamde Kemmelbeek is een middeleeuws waterbevoorradingsbekken voor de stad Ieper. Een groot deel van de ankerplaats behoorde tot het frontgebied van de Eerste Wereldoorlog, waardoor dorpen en hoeven vaak bestaan uit wederopbouwarchitectuur. Er komen talrijke oorlogsgedenktekens, militaire begraafplaatsen en bunkers voor. Vanop de heuvelrij zijn er talrijke vergezichten.


ID: 302940 | Bouwkundig element

Landhuis de Quirini

de Quirinilaan 2 (Hoeilaart)
Neogotisch landhuis met omringend park, opgetrokken door Jules de Quirini in 1895 naar een ontwerp van architect Frans Van Ophem. Op oude prentkaarten ook benoemd als Château du Smeyberg.


ID: 134052 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Koningsteen met park

Oxdonkstraat 168 (Kapelle-op-den-Bos)
Omgracht 'hof van plaisantie', dat vermoedelijk afstamt van een hoogmiddeleeuws jachtpaviljoen. Verbouwing van het landhuis met dienstgebouw in 1901, en iets later uitgebreid tot gesloten complex. In 1936 krijgt het landhuis het huidige uitzicht. Tuinierswoning buiten de ringgracht, ten westen van het domein. Schuilkelder in de zuidoostelijke hoek van het park, wellicht van kort voor de Tweede Wereldoorlog. Omgeven door park in landschappelijke stijl van 87,5 are, aangelegd rond 1900.


ID: 217019 | Bouwkundig element

Betonnen schuilplaats station

Statieplaats (Lichtervelde)
Gelegen langs het perron van het station van Lichtervelde, ten noordwesten van het station.


ID: 55745 | Bouwkundig element

Stadhuis van Menen

Grote Markt 1 (Menen)
Huidig complex, tot stand gekomen in twee grote bouwfases. Bij de voltooiing in 1782 vormen stadhuis, belfort, hallen en waag een vierkant complex met open binnenkoer. Vernieling van de hallen en de waag bij beschietingen door Franse revolutionairen. 1838: Heropbouw van de waag naar de plannen van architect Josephus Devos. 1573: de Gentenaar Bartholomeus Dhaese wordt door het Menense stadsbestuur belast met de bouw van het belfort. Belfort met een totale hoogte van 33 meter bestaande uit vierzijdige onderbouw en achtkantige bovenbouw.


ID: 16610 | Bouwkundig element

Schoolcomplex Instituut Stella Maris

Sint-Sebastiaanstraat 2 (Nieuwpoort)
Schoolcomplex begrensd door Willem Deroolaan, P. Braeckelaan, E. Coppietersstraat en St.-Sebastiaanstraat. Neogotisch gedeelte uit het begin van de jaren 1920: hoofdvleugel uitziend op Willem Deroolaan, en haakse achtervleugel met puntgevel tussen speelplaatsmuur met casementen, uitziend op E. Coppietersstraat. Rechthoekige betonconstructie van grote schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog, op hoek bij P. Braeckelaan en E. Coppietersstraat.


ID: 300475 | Bouwkundig element

Commandopost

Just. Lipsiusplein (Overijse)
Schuilkelder opgericht tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter, bevindt zich onder het talud voor het oude gemeentehuis.