Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

22 resultaten


ID: 306170 | Bouwkundig element

Schans XI

Ingenieur Haesaertslaan 82 (Antwerpen)
Schans XI maakt deel uit van een reeks van 18 kleine schansen die in de periode 1906-1912 werden gebouwd tussen de Brialmontforten.


ID: 216068 | Bouwkundig element

Schans XVI

Klaverbladdreef (Antwerpen)
Betonnen schans XVI, gebouwd van 1906 tot 1912 tussen de Brialmontforten, gelegen in de driehoek tussen Moerelei, Hollebeek en Klaverbladdreef te Wilrijk.


ID: 216067 | Bouwkundig element

Schans XVII

Sint-Bernardsesteenweg (Antwerpen)
Schans XVII is een betonnen pantserschans uit de binnenste fortengordel van de vesting Antwerpen, gebouwd in de periode 1906-1914. De schans maakt deel uit van het landschap gevormd door de domeinen 'Klaverblad' en 'Cleydael'.


ID: 216072 | Bouwkundig element

Schans II

Schanslaan (Borsbeek)
Schans II maakt deel uit van een reeks van 18 kleine schansen die tussen 1906 en 1912 werden gebouwd tussen de oudere Brialmontforten. Het gebouw bevindt zich ten oosten van de Schanslaan in Borsbeek en gaf samen met Schans I en III de naam aan de straat.


ID: 216071 | Bouwkundig element

Schans III

Schanslaan 10-20 (Borsbeek)
Schans III maakt deel uit van een reeks van 18 kleine schansen die tussen 1906 en 1912 werden gebouwd tussen de oudere Brialmontforten. Het gebouw bevindt zich ten oosten van de Schanslaan in Borsbeek en gaf samen met Schans I en II de naam aan de straat.


ID: 216073 | Bouwkundig element

Schans I

Schanslaan 134-140, 144 (Borsbeek)
Schans I maakt deel uit van een reeks van 18 kleine schansen die tussen 1906 en 1912 werden gebouwd tussen de oudere Brialmontforten. Schans I bevindt zich ten oosten van de Schanslaan in Borsbeek en gaf samen met Schans II en III de naam aan de straat.


ID: 216066 | Bouwkundig element

Schans Drijhoek

Pauwelslei 18 (Brasschaat)
Schans Drijhoek is een van de 12 schansen die in de periode 1906-14 tussen de forten van de buitengordel rond Antwerpen werden gebouwd om de intervallen tussen de forten te dekken. De schans is gelegen op een ovaal eiland, met er rond een bewaarde aarden bedekking en brede gracht, te midden van een bebost terrein. De gebouwen van de schans zijn in goede staat maar sterk verbouwd.


ID: 300500 | Landschappelijk geheel

Damse Vaart en tweelingkanalen Schipdonk- en Leopoldkanaal met omgevende polders nabij Dudzele, Oostkerke en Hoeke, Fort van Beieren en kreken van Lapscheure

Dudzele, Koolkerke, Sint-Kruis (Brugge), Damme, Hoeke, Lapscheure, Oostkerke (Damme), Westkapelle (Knokke-Heist), Maldegem (Maldegem)
Dit gebied, 4.844 ha groot, bevindt zich in de kustpolders ten noordoosten van Brugge, aan weerszijden van de Damse Vaart. Het omvat het typische landschap van de Oostkustpolders langsheen de voormalige Zwingeul en nabij Dudzele, gekenmerkt door vlakke, open tot halfopen agrarische landschappen doorsneden door dijken, zoals de Romboutswervedijk, de Krinkeldijk, de Mostaertdijk (voorheen Greveningedijk), de Oude Sluissedijk, de Zuiddijk, de Branddijk en de Sint-Pietersdijk en kanalen, zoals de Lieve, de Damse Vaart en het Schipdonk- en Leopoldkanaal, die in vele gevallen geaccentueerd worden door opgaande bomenrijen, soms aangevuld met knotbomen en struwelen.


ID: 78899 | Archeologisch geheel

Redoute van Mikhem

Mikhemstraat 4 (Damme)
De redoute is in het najaar van 1703 aangelegd tijdens de Spaanse Successieoorlog en dit in de voorbereiding van de aanleg van het versterkte legerkamp. Het geheel werd ingeplant dicht tegen de weg richting Dudzele op de noord-zuidlopende zandrug, tussen twee lager gelegen en inundeerbare weide-arealen. In de parochierekening van Oostkerke van 1742 wordt een oppervlakte van 2 gemet 25 roeden (0, 89 ha) opgegeven. Dwars door het fort liep van west naar oost "de halve verdonkerden Doestweg". Op de kaart van de 19de eeuw wordt de vierkante gracht door een bomenrij afgeboord.


ID: 213594 | Bouwkundig element

Redoute Elisabeth IJzerdijk

Ijzerdijk (Diksmuide)
Betonnen restanten van de 'Redoute Elisabeth' uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken langs de IJzerdijk (amper enkele meters van de IJzer verwijderd), ter hoogte van de Jagersstraat, in de berm voor het woonhuis nummer 31.