Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

145 resultaten


ID: 31667 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Klinkstraat 38 (Alken)
Gesloten hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw, op de plaats van een kleine, langgestrekte hoeve.


ID: 31718 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Steenweg 214 (Alken)
Langgestrekte hoeve uit het derde kwart van de 19de eeuw, achteruitgelegen tegenover de straat en gebouwd aan een thans verdwenen voetpad, dat de Steenweg met de Lindestraat verbond.


ID: 15811 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Audomarus met kerkhof

Dorp 1 (Alveringem)
Laatgotische hallenkerk uit eind 17de eeuw, met 16de-eeuws koor; zuidtransept gedateerd 1656, door middel van muurankers. Verankerd, geel bakstenen gebouw met gebruik van ijzerzandsteen. De kerk vormt samen met het omringend kerkhof, linderij en witgekalkt omheiningsmuurtje met ezelsrug, het middelpunt van het dorp. Tijdens de Eerste Wereldoorlog fungeerde het kerkhof van Alveringem als oorlogsbegraafplaats voor Belgische gesneuvelden. De officieuze begraafplaats voor de pastoors van de gemeente ligt voor het calvariekruis welke ophangt tegen de zuidelijk transeptarm.


ID: 75502 | Bouwkundig element

Sint-Niklaaskapel bij  hoeve

Watering 23 (Arendonk)
Neogotisch zaalkerkje met eenbeukig schip van twee traveeën en ingebouwd lager koor van één rechte travee, driezijdige sluiting en sacristie, alles onder doorlopend zadeldak, ingewijd op 3/5/1852.


ID: 76247 | Bouwkundig element

Cottage

Beekstraat 19 (Assenede)
Villa in cottagestijl, ingeplant in een grote beboomde tuin met vijver, gebouwd in 1928 door de brouwersfamilie Van Acker. Naar verluidt werd de tuin reeds aangelegd in 1911, de bijgebouwen met toilet en duiventorentje zijn 1915 gedateerd.


ID: 76304 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met kerkhof

Dorp (Assenede)
Imposante, witgeschilderde kerk ingeplant in het midden van het dorpsplein en omgeven door het kerkhof met omheining met ijzeren hekken op lage bakstenen voet tussen vierkante pijlers en haag aan de kerkhofzijde, en muur met spaarvelden aan de zuidzijde, naar ontwerp van architect O. Oosterlinck van 1905. Deze parochie werd in 1264 definitief onder het gezag van de bisschop van Doornik geplaatst en stilistisch zijn de oudste delen van de kerk met name de kruising met achtzijdige toren, het transept met traptorentje en de kern van vijf traveeën van het schip, in deze periode te situeren. Omhaagd en ommuurd kerkhof omheen de parochiekerk met een collectie aan voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens en een neoclassicistisch bakstenen utilitair gebouw.


ID: 76039 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hoogstraat 6 (Assenede)
Burgerhuis met oudere kern mogelijk van twee kleine huizen, heden een dubbelhuis met gecementeerde, art-decogetinte voorgevel uit de jaren 1920, naar verluidt naar ontwerp van architect Leon De Schilder ter vervanging van een sobere bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel. In de binnentuin bevindt zich een merkwaardig rond gemetseld toiletgebouwtje. Achteraan, witgekalkt koetshuis en paardenstal met nog behouden hardstenen voederbakken en ruif.


ID: 51936 | Bouwkundig element

Bareelwachtershuisje

Gasthuisstraat 2 (Balen)
Bareelwachtershuisje, samen met het station opgericht in de periode 1878-1879, geregistreerd op het kadaster in 1879.


ID: 11829 | Bouwkundig element

Rij arbeiderswoningen van 1913

Schoolstraat 25-39 (Beerse)
Arbeidershuizen van twee traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, opgetrokken in 1913.


ID: 11839 | Bouwkundig element

Hoeve met losstaande bestanddelen

Veldstraat (Beerse)
Hoeve met losstaande bestanddelen, minstens opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw. Woonstalhuis van vijf en vier traveeën met aangebouwde varkensstal/toilet.