Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4632 resultaten


ID: 375 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Alfons De Cockstraat 8 (Aalst)
Hoeve met losstaande bestanddelen gegroepeerd rondom een trechtervormig, deels gekasseid erf. Overluifelde inrijpoort aan de straatzijde (ten westen).


ID: 332 | Bouwkundig element

Hof te Lokeren

Dreefstraat 57 (Aalst)
Hof te Lokeren, voormalige pachthoeve, bekend in de 16de eeuw. Mooi gelegen aan de Oesbeek met gedeeltelijke behouden omwalling, doch erg vernieuwde losstaande gebouwen.


ID: 437 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kempinnestraat 10 (Aalst)
Hoeve met losse bestanddelen en overluifelde inrijpoort, omringd door bomen en struiken. Eénlaagse boerenwoning van vijf traveeën onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Stalletje tegenover woonhuis en haakse schuur naast de inrijpoort.


ID: 450 | Bouwkundig element

Hof te Mutsereel

Mutsereelstraat 39 (Aalst)
Het Hof te Mutsereel heeft een middeleeuwse oorsprong maar bestaat enkel nog uit een - in kern 17de-eeuws - woonhuis en een 19de-eeuws bijgebouw met koetshuis gelegen op een beperkt perceel bereikbaar via een smalle toegangsweg.


ID: 76228 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Sinte Apoloniastraat 34 (Aalst)
Hoevetje met losstaande bakstenen gebouwen onder zadeldaken. Eénlaags geelbeschilderd woonhuis van vier traveeën, met vernieuwde dakbekleding.


ID: 135180 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Wantebeek met Vorte Bossen, Slangenbos en Schoonbergbos

Aalter (Aalter), Ruiselede (Ruiselede)
Dit gebied strekt zich uit langs de Wantebeek op grondgebied van de gemeenten Ruiselede (West-Vlaanderen) en Aalter (Oost-Vlaanderen). Ze loopt van gehucht Doomkerke (Ruiselede) tot vóór de kaarsrechte weg tussen Ruiselede en Aalter. Het is een gevarieerd gebied gelegen op een cuesta. Er liggen zowel landbouwgronden als historische bossen. In de vallei van de Wantebeek zijn de gronden voornamelijk als weiland in gebruik. Centraal ligt het Schoonbergbos-Slangenbos, dit was in de 17de eeuw - na een eerste ontginning vóór de 12de eeuw - als bos in gebruik. Het rechthoekige ontginningspatroon van de daaropvolgende ontginning is bewaard gebleven. Ten zuiden van het bos bevindt zich een (mogelijk 12de-eeuwse) boswal. Het gebied wordt gekenmerkt door typische graslanden langs de Wantebeek in het zuiden en door natte en droge bossen en akkerlanden binnen het historisch drevenpatroon in het noorden.


ID: 135184 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Poekebeek met kasteeldomein van Poeke

Lotenhulle, Poeke (Aalter), Ruiselede (Ruiselede)
Dit gebied omvat het kasteeldomein van Poeke met een deel van de Poekebeekvallei stroomopwaarts en stroomafwaarts daarvan. Ook een deel van het dorp Poeke behoort tot het gebied. Het kasteeldomein bewaart kenmerken van een 18de-eeuws geometrisch park met stervormig drevenpatroon alsook 19de-eeuwse aanpassingen met landschappelijke vormgeving. Bij het domein sluiten voormalige pachthoeven aan, met bijhorende koutergebieden. De beekvalleien zijn kleinschaliger met kleine beekdalbosjes en knotbomenrijen.


ID: 300481 | Landschappelijk geheel

Kouterlandschap Kanegem met Neringbeek-Reigerbeekvallei

Poeke (Aalter), Vinkt (Deinze), Aarsele, Kanegem (Tielt)
Dit gebied wordt gekenmerkt door een afwisseling van open zandleemruggen en smalle beekvalleien gelegen op de flank van de cuesta van Tielt. In het gebied zijn een vijftal kouters terug te vinden, akkercomplexen uit de 7de-12de eeuw. De bebouwing was verspreid in grote hofsteden die elk hun eigen kouter bewerkten. De Sint-Baafskouter hoorde bij het Groot Goed ten Broucken, de tweede kouter bij het Kasteelhof van Hames, de Lindekouter bij Goed te Vlinderghem, de Eeckhoutmolenkouter bij de Eeckhoutmolen die in de 19de eeuw verloren ging en de Artemeerskouter bij de Artemeersmolen. De lagergelegen gronden langs de Neringbeek-Reigerbeek waren kleinschaliger en vooral ingenomen door graslanden. In het open kouterlandschap waren verschillende windmolens ingeplant.


ID: 211253 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Aardenburgse Heerweg 1 (Aalter)
Achterin gelegen hoevetje met losse bestanddelen. Boerenwoning van één bouwlaag onder pannen zadeldak, vermoedelijk later aangepaste oude kern.


ID: 34988 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Artemeersstraat 6 (Aalter)
Hoeve met losse bestanddelen uit eerste helft 19de eeuw. Ten noorden, boerenwoning met witgeschilderde gevel op gepikte plint. In zuidoostelijke hoek van het erf, voormalig bakhuis.