Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

16 resultaten


ID: 17272 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jacobus de Meerdere

Keizerstraat 1 (Beveren)
De parochiekerk werd in twee fases opgetrokken tussen 1843 en 1872 naar ontwerp van Louis Roelandt voor koor en eerste travee benedenkerk, en Edmond De Serrure voor benedenkerk.


ID: 73891 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van de Top Bronnen

Brusselsestraat 100-102, Toepkapelstraat 11 (Brakel)
Afgesloten parkdomein van circa 28 hectare op heuvelflank, in opdracht van F. Hoebeke aangelegd om de zuiverheid van het bronwater van de Top Bronnen te verzekeren, palend aan domein van Kasteel van de Top Bronnen en gelijknamig bijhorend bedrijf. Landschappelijke tuin met typische pittoreske aanleg, met veelheid aan boomsoorten en bouwkundige elementen.


ID: 83212 | Bouwkundig element

Hofstede en geboortehuis van Guido Gezelle

Rolweg 64-66 (Brugge)
Voormalige hofstede en geboortehuis van Guido Gezelle. Sinds 1926 Guido Gezellemuseum met bijhorende ruime ommuurde tuin. Het ensemble is opgenomen in het beschermd landschap tussen Kruispoort en Carmersstraat.


ID: 48911 | Bouwkundig element

Borstbeeld van Koningin Astrid

Koningin Astridlaan (Dendermonde)
Nadat in mei 1938 de straat omgedoopt was tot Koningin Astridlaan als hommage aan de op 29 augustus 1935 in tragische omstandigheden omgekomen koningin, werd op het pleintje op 17 juli 1938 een bronzen borstbeeld van Koningin Astrid onthuld, gesigneerd en gedateerd Joseph De Decker, 1938.


ID: 301536 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Annaplein met omgeving

Brabantdam, Filips van Arteveldestraat, Groene Ooie, Keizer Karelstraat, Lange Violettestraat, Nieuwebosstraat, Sint-Annaplein, Zuidstationstraat (Gent)
Het vroegere landelijk karakter van de Overschelde en de zogenaamde Hoye werden, na de aanleg van het Zuidstation in 1837, omgevormd tot een moderne stadswijk, door middel van brede lijnrechte straten verbonden met de oude stadskern en voornamelijk convergerend in het Jacob Van Arteveldeplein, sinds 1981 Sint-Annaplein genaamd. Het vierhoekig plein, zou tussen 1841-1845 ontworpen zijn door L. Roelandt, de toenmalige stadsarchitect. Het centrale gedeelte van het plein werd ingericht als een openbare groenzone met paden en met bomen en struiken beplante perken.


ID: 303178 | Landschappelijk element

Domein Bleuterveld

Karestraat 36 (Halen)
Uitgestrekte en complexe villatuin, aangelegd midden van de 20ste eeuw op advies van landschapsarchitect René Péchère; samenstellende elementen met verwijzing naar de traditionele dispositie van landelijke residenties: representatieve tuinen, privétuinen, nutstuinen, tuinen voor sport en spel, uitgestrekte boomgaard, alles ontworpen aan primaire en secundaire langs- en dwarsassen, het geheel naadloos overgaand in het omliggend landschap, in een ouder parkgebied.


ID: 79621 | Bouwkundig element

Bronzen borstbeeld van dichter Sidronius Hosschius

Stationsstraat (Houthulst)
Bronzen borstbeeld van de dichter Sidronius Hosschius (1596-1653). Syderoen de Ho(o)sche (later verlatijnst als Sidronius Hosschius) ziet het levenslicht in de Groenestraat (zie Groenestraat nummer 39) op 20 januari 1596 als zoon van Syderoen de Ho(o)sche en Jo(o)ssyne Caeyaert.


ID: 134193 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Vroenhoven

Zandrodestraat 2-4 (Kortenaken)
Omstreeks 1862 werd het historische Vroenhovencomplex vervangen door nieuwe gebouwen. Het koetshuis en de kasteelhoeve dateren van omstreeks 1862. Rond 1876 liet ridder Adolf de Wouters de Vroenhoven het woonhuis heropbouwen; in 1903 kreeg het een neogotische heraankleding door de Brusselse architect Alphonse Gellé. De gebouwen zijn omgeven door een park van bijna 20 hectare met 'jardin anglais'.


ID: 59398 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Koningin Astridpark

Brugsestraat (Kortrijk)
Voorheen het Volkspark. Aangelegd in 1907. Hiervoor werden een 100-tal woningen en enkele beluiken aan de noordzijde van de Brugse- en Meensestraat gesloopt (1905-1906). Ontworpen door stadsarchitect Victor Moulart. Tuin volgens Frans model, vrij symmetrisch en geometrisch opgebouwd, met een waterpartij, twee halfronde overkapte loofgangen van Amerikaanse linden en een formele tuin met rechthoekig gazon.


ID: 89863 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Kuurne

Marktplein 9 (Kuurne)
Dieper in gelegen gemeentehuis met voorliggend plein, ingewijd in 1975, naar ontwerp van architecten Marcel Holvoet (Kuurne) en Jacques Kindt (Kortrijk).