Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

378 resultaten


ID: 130032 | Landschappelijk element

Gekandelaarde rij zwarte populieren Achtermaal Maleveld

Achtermaal, Maleveld (Aalst)
Langs de losweg vanaf Maleveld staat een bomenrij van drie gekandelaarde zwarte populieren. Van de zwarte populieren op Maleveld weten we dat ze nuttig waren voor het periodiek herstel van het strodak bij een inmiddels verdwenen hoevetje. De bomen werden gekandelaard om mooie rechte takken te bekomen die gebruikt werden als bindroeden om er het strodak aan te bevestigen.


ID: 130035 | Landschappelijk element

Solitaire gekandelaarde zwarte populier Achtermaal Maleveld

Achtermaal, Maleveld (Aalst)
Een solitaire gekandelaarde zwarte populier werd geplant langs een gracht die hier als perseelsrand fungeert. Verderop is langs de losweg vanaf Maleveld ook nog een bomenrij van drie gekandelaarde zwarte populieren geïnventariseerd. Van de zwarte populieren op Maleveld weten we dat ze nuttig waren voor het periodiek herstel van het strodak bij een inmiddels verdwenen hoevetje. De bomen werden gekandelaard om mooie rechte takken te bekomen die gebruikt werden als bindroeden om er het strodak aan te bevestigen.


ID: 130036 | Landschappelijk element

Gekandelaarde winterlinde als kapel- en hoekboom

Achtermaal, Maleveld (Aalst)
In de hoek van een perceel, daar waar een losweg uitkomt op Maleveld, werd een voor de regio zeldzame winterlinde geplant als hoekboom. De boom wordt traditioneel gesnoeid in de vorm van een kandelaar. In deze gekandelaarde boom werd een boomkapel opgehangen. De boom hangt met zijn kruin over de weg en wordt er door het onderdoor rijdend verkeer op vorm gebracht.


ID: 308036 | Landschappelijk element

Gekandelaarde zwarte populier als hoekboom

Bremtstraat 133 (Aalst)
De gekandelaarde zwarte populier staat in de noordwestelijke perceelshoek van een smalle tuin. De zwarte populier heeft spiraalvormig ingeplante gesteltakken waarop periodiek geknot werd. Deze zeer specifieke kandelabervorm is zeer zeldzaam.


ID: 243 | Bouwkundig element

Sint-Jobkapel

Sint Jobstraat (Aalst)
De Sint-Jobkapel dateert grotendeels uit 1663 en is gelegen in een ommuurd tuintje met linden. Ten zuidwesten van de kapel staat in het tuintje nog een kapel die het Heilig Graf voorstelt en die is opgebouwd uit een rotsconstructie die toegankelijk is via een bakstenen rondboog.


ID: 302847 | Landschappelijk element

Beboomd dorpspleintje met gekandelaarde linden

Bellemdorpweg, Mariahovelaan (Aalter)
Het dorpspleintje bij de waterpomp is beplant met acht gekandelaarde lindebomen, een negende staat bij het kerkhof. Het is een aanplanting van zomerlinden met een paar Hollandse linden die er vermoedelijk als inboet zijn ingebracht. De bomen zijn zéér beeldbepalend in de dorpskom.


ID: 300302 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom

De Plaats (Aalter)
De vredesboom van Knesselare dateert uit 1919. De boom werd midden tussen het gemeentehuis en de kerk geplant, met een ijzeren afsluiting er rond. De gekandelaarde linde, omtrek 236 cm, staat nu op een verdichte plek en zonder hek.


ID: 132469 | Landschappelijk element

Gekandelaarde zomerlinde bij Jezuïetengoed

Jezuietengoed 12 (Aalter)
Een enorme en zéér zwaar ontwikkelde zomerlinde met een stamomtrek van meer 525 cm (gemeten 2012), staat aan de zuidkant van de bakstenen dwarsschuur van de Hoeve genaamd Jezuïetengoed. De lindeboom heeft een takvrije stam van 3,5 meter en had op het moment van de inventarisatie een zeer groot kruinvolume. De boom is traditioneel en op zéér symmetrische wijze gekandelaard. Op het erf en met uitbreiding in het omliggende landschap is de linde opvallend en beeldbepalend.


ID: 34671 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met erfbeplanting

Oostmolenstraat 200 (Aalter)
De hoeve met losse bestanddelen klimt minstens op tot de 18de eeuw en bevindt zich in een boomgaard. Het toegangshek wordt geflankeerd door gekandelaarde linden. Ten westen van het erf bevindt zich een boerenwoning, ten zuiden staat een dwarsschuur, gedateerd 1900.


ID: 130971 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde welkomstlinden en geschoren hulsthaag

Oostmolenstraat 200 (Aalter)
De erfbeplanting, bestaande uit een hulsthaag en twee welkomstbomen, bevindt zich langs de westzijde van de Oostmolenstraat te Aalter bij een hoeve met losstaande bestanddelen, die minstens opklimt tot de 18de eeuw en gelegen is in een boomgaard.