Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

129 resultaten


ID: 302586 | Landschappelijk element

Linde als vredesboom

Gijzegem-Dorp (Aalst)
Ten noordwesten van de kerk staat op het kerkhof de vredesboom die in 1919, bij het einde van de Eerste Wereldoorlog, werd geplant. Het is een zilverlinde met een stamomtrek van 321 cm (2016). Op het moment van de inventarisatie werd vastgesteld dat de kruin op een hoogte van 3 meter hoog was afgebroken. De resterende stam loopt opnieuw uit en heeft mogelijks nog voldoende kracht om het verdere bestaan van de vredesboom te verzekeren.


ID: 130407 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Hofstade-Dorp (Aalst)
De vrijheidsboom bevindt zich op het dorpsplein van Hofstade, tegen de kerkhofmuur aan de westzijde nabij de toegang tot de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart. Volgens het ‘Liber Memoralis’ werd de boom op 22 november 1918 geplant, na de negenurendienst voor de gesneuvelde soldaten.


ID: 300302 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom

De Plaats (Aalter)
De vredesboom van Knesselare dateert uit 1919. De boom werd midden tussen het gemeentehuis en de kerk geplant, met een ijzeren afsluiting er rond. De gekandelaarde linde, omtrek 236 cm, staat nu op een verdichte plek en zonder hek.


ID: 305809 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Ijzeren Hand, Rozestraat (Aalter)
Op het pleintje op de hoek van de Rozestraat en de Ijzeren Hand staat een linde. Op deze locatie is in 1919 een vredesboom aangeplant. De huidige linde is een heraanplanting uit ca. 1930.


ID: 130417 | Landschappelijk element

Moerascipres als vredesboom

Lodorp (Aalter)
Het dorpspleintje ten zuiden van de kerk werd aangelegd op het voormalige kerkhof. Op dit pleintje werd na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog een herdenkingsboom geplant, het werd een moerascipres. Inmiddels is hij flink uit de kluiten gewassen en heeft hij een stamomtrek van meer dan 327 cm (gemeten in 2001).


ID: 133110 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Grote Markt (Antwerpen)
Op de Grote Markt van Antwerpen werd naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de bevrijding van Antwerpen een vredesboom geplant. Het plantvak is met vier kettingpalen afgeboord en voorzien van een bronzen bord met tekst. Deze boom is een nog jonge opgaande linde. Op de plaats waar nu de bronzen Brabofontein staat, heeft tot 1882 de vrijheidsboom gestaan die na de Franse revolutie werd geplant.


ID: 76128 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Vredesboom en oorlogsmonument

Boekhoutedorp (Assenede)
Oorlogsmonument en herdenkingsboom, aangeplant en opgericht in 1920 ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog. De boom werd in 2009 geveld en vervangen door een jong exemplaar.


ID: 76014 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Oorlogsmonument met vredesboom

Dorp (Assenede)
Het oorlogsmonument van de hand van beeldhouwer Aloïs De Beule dateert van 1920 en staat op een imitatierots gelegen op een plantsoen en wordt geflankeerd door een vredesboom.


ID: 130713 | Landschappelijk element

Opgaande eik als vredesboom Bassevelde

Dorp (Assenede)
Op het dorpsplein van Bassevelde staan twee opgaand eiken. Het zijn twee herdenkingsbomen, de oudste is de vrijheidsboom die geplant werd na de onafhankelijkheid van België in 1830. De tweede boom is de vredesboom geplant in 1919 na het beëindigen van de eerste wereldoorlog. Het dorpsplein van Bassevelde is uniek omdat hier de twee generaties van herdenkingsbomen nog aanwezig zijn. Ze zijn geplant op aangelegde plantsoentjes en met een hekwerkje afgeboord.


ID: 76117 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vredesboom

Markt (Assenede)
Vrijheidsboom Bruine beuk of Fagus sylvatica 'Atropuncea', geplant in 1920 op het gekasseide plein ten zuiden tussen de kerk en het oorlogsmonument.