222 resultaten


ID: 300522 | Landschappelijk element

Geknotte zomereik als hoekboom

Baardegem (Aalst)
De reeds gerooide zomereik stond op de Baardegemkouter, op de grens van twee landbouwpercelen en naast een kruispunt van twee loswegen.


ID: 305231 | Landschappelijk element

Etagelinde als hoekboom

Overbroekstraat zonder nummer, Vondelbeekstraat zonder nummer (Aalst)
Bij een wegsplitsing, in de scherpe hoek van een belendend perceel, werd een zomerlinde geplant als hoekboom. De lindeboom is opvallend gesnoeid en heeft een kuipvormige etage en een bolvormige eindknot boven op de stam. De boom werd aan de straatzijde voorzien van een boomkapel en werd aan de achterzijde vernageld. De boom cumuleert hier de functies van kapelboom en tevens ook als fetisjboom of meer specifiek als spijkerboom.


ID: 130418 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde linden bij wegkruis Vijf Ringen

Sterrewijk zonder nummer, Vijfringenstraat zonder nummer (Aalter)
Drie gekandelaarde lindebomen schragen het wegkruis Vijf Ringen dat werd opgericht om de parochiegrens te markeren. Deze vorm van kandelaren is een oude snoeivorm waar bij alle zijtakken periodiek werden gesnoeid. Deze traditionele snoei staat gekend omwille van het gebruik voor loofvoedering en het oogsten van brandhout. In Engeland wordt deze oude snoeitechniek “shredding” genoemd.


ID: 130808 | Landschappelijk element

Dopjesboom

Processieweg (Aarschot)
Het gaat om een circa 26 meter hoge Amerikaanse eik (Quercus rubra) met een stamomtrek van 5,02 meter (op 1,50 meter boven het maaiveld) en een kroondiameter van 24 meter.


ID: 131118 | Landschappelijk element

Kapelhof met vijf knotlinden

Molenberg zonder nummer (Affligem)
Vijf hoog geknotte lindes staan rond de kapel geplant en bieden de kapel bescherming onder het loverdak. Het ensemble van bomen met kapel staat bij het kruispunt van de Molenweg en de Molenberg. Hoogstwaarschijnlijk was een opgaande groei van de bomen niet mogelijk en werden de bomen geknot om het windrecht van de iets verderop gelegen en beschermde windmolen niet nadelig te beïnvloeden.


ID: 130791 | Landschappelijk element

Opgaande es als grensboom

Kobbegem (Asse)
De gewone es (Fraxinus exelsior) bevindt zich op een kruispunt van wegen op de grens van de gemeenten Asse (deelgemeente Kobbegem) en Merchtem (deelgemeente Hamme). Hij werd aangeplant als grensboom om de ingewikkelde grens tussen beide gemeenten vast te leggen. Deze 15 meter hoge boom heeft een stamomtrek van 3,20 meter op 1,50 meter hoogte en een maximale kroondiameter van 18 meter (opname in 2009). De gewone es is een belangrijk beeldbepalend object in de ruime omgeving en vertoont een representatieve vorm voor de soort. Als baken heeft deze boom een ruimtelijk-structurerende functie.


ID: 76133 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapelletje met linde

Meuleken zonder nummer (Assenede)
Bakstenen wegkapelletje met beglaasde spitsboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje onder steil pannen zadeldakje, beschaduwd door linde, vermoedelijk uit midden 20ste eeuw, ingeplant op het kruispunt met Notelaarstraat.


ID: 83846 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Paalkapel met linde

Heikantstraat zonder nummer (Berlare)
Staakkapel staand voor een linde op de driesprong met de Lokerstraat, volgens mondelinge bron opgericht in de periode 1946-1950. Gewit betonnen kapelletje met punttop onder zadeldak, rustend op brede paal en voorzien van polychroom beeld van de Heilige Gerardus van Majella.


ID: 130887 | Landschappelijk element

Gekandelaarde winterlinde bij Onze-Lieve-Vrouwkapel

Kamstraat zonder nummer (Bever)
Op een kruispunt van wegen staat de Onze-Lieve-Vrouwkapel die dateert uit 1725. Achter de kapel werd een winterlinde aangeplant. De Winterlinde (Tilia cordata) heeft een mooie representatieve vorm. Gezien de geschatte leeftijd is de kans zeer groot dat het autochtoon genetisch materiaal betreft van winterlinde. In de regio komen meerdere kruisbeelden en kapellen voor die getuigen van een diepgewortelde volksdevotie en een lange bedevaarttraditie.


ID: 306190 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vrijheidsboom

Dassenstraat zonder nummer, Hoogstraat zonder nummer, Korbeek-Losestraat zonder nummer, Merenstraat zonder nummer, Noéstraat zonder nummer (Bierbeek)
De lindeboom op het kruispunt van vijf wegen tussen Bierbeek, Haasrode en Korbeek-Lo werd omstreeks 1830 geplant als vrijheidsboom, naar aanleiding van de onafhankelijkheid van België.