Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12 resultaten


ID: 300209 | Landschappelijk element

Meirelinde

Meirebeekstraat, Meirstraat (Deinze)
De Meirelinde is aangeplant op de hoek tussen de Meirstraat en de Meirebeekstraat. Deze boom is de vervanger van een oude, dikke linde. De oude Meirelinde/ Meerlinde werd in 1910 door Chalon opgemeten en had een omtrek van 6,70 m.


ID: 133420 | Landschappelijk element

Lindeboom bij Sint-Pieterskapel Heurne

Heurnestraat 81 (Heers)
Naast de toegang van de Sint-Pieterskapel en het omliggende kerkhof staat een relatief jonge lindeboom. Het gehucht Sint-Pieters-Heurne gaat zeker terug tot 1175. Het dorp had een schepenbank die in beroep ging bij het hof van Vliermaal, en die vergaderde onder de linde die voor de kapel stond. De huidige linde is zeker niet zo oud, maar is mogelijk een opvolger van deze lindeboom.


ID: 130262 | Landschappelijk element

18de-eeuwse opgaande linde als gerechtsboom

Sint-Guibertusplein (Heist-op-den-Berg)
Op de Ferrariskaart (1771-1778) uit de Oostenrijkse periode staat op het dorpsplein een boom ingetekend. De linde die er nu staat is hoogstwaarschijnlijk nog steeds dezelfde als deze die op de historische kaart werd ingetekend. Dit blijkt uit een recente jaarringen analyse. De linde deed dienst als gerechtsboom.


ID: 130818 | Landschappelijk element

Duizendjarige eik

Dikke Eikstraat (Lummen)
De duizendjarige eik, een zomereik, zou sinds de Karolingische periode als gerechtsboom gediend hebben. Deze boom vormt een belangrijk beeldbepalend object in dit open landbouwlandschap.


ID: 133242 | Landschappelijk element

Drie opgaande linden als gerechtsbomen

Dreef, St-Pietersstraat (Maasmechelen)
Het is een zéér oud gebruik om op het dorpsplein onder lindebomen samen te komen. Van de drie bomen weten we dat ze hier de plek markeren waar tot 1795 recht werd gesproken. Bij de linden stond ook de publieke waterpomp. De lindes hebben stamomtrekken van meer dan 3 meter en zijn mogelijks al de zoveelste generatie van bomen op deze plek.


ID: 306694 | Bouwkundig element

Dorpskern Leut

Dreef, Ganzenpoelstraat, Genieskensstraat, St-Pietersstraat (Maasmechelen)
De dorpskern is rond het dorps- en kerkplein gecentreerd en bewaart in grote mate haar 19de-eeuwse karakter. Het ensemble vormt een interessante getuige van de religieuze, sociale, economische en cultuurgeschiedenis van deze gemeenschap.


ID: 27390 | Bouwkundig element

Leenrechtbank Groene Vierschaar

Wortegemstraat (Oudenaarde)
Door twee linden geflankeerde openluchtvierschaar of leenrechtbank afhankelijk van de heerlijkheid Volkaersbeke, vermoedelijk daterend uit de 16de eeuw doch teruggaand op een ouder exemplaar en gerestaureerd eind 19de eeuw door de toenmalige eigenaars de familie Kervijn de Volkaersbeke.


ID: 130908 | Landschappelijk element

Twee gerechtslindes bij Groene Vierschaar

Wortegemstraat (Oudenaarde)
Twee linden, één onder de vorm van een hakhoutstoof en één knotboom, flankeren de schepenbank. Deze gerechtsbomen staan op de plaats waar recht werd gesproken tijdens het Ancien Régime, in Vlaanderen ca. vóór 1795.


ID: 130979 | Landschappelijk element

De Kerkelinde

Kerkdijk, Rodenbachlaan (Pelt)
De Kerkelinde, een Hollandse linde (Tilia europaea (x)), bevindt zich nabij het kruispunt van de Kerkdijk met de Rodenbachlaan en staat ten westen van de parochiekerk Sint-Martinus.


ID: 130383 | Landschappelijk element

Winterlinde als kapel- en etageboom

Weeldestraat 13 (Ravels)
De opgaande linde (Tilia cordata) bevindt zich in de voortuin van een woning - een voormalig boerenerf - langs de Weeldestraat te Ravels. Deze boom, mogelijk een gerechtsboom, is mogelijk 600 jaar oud.