Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

86 resultaten


ID: 132131 | Landschappelijk element

Op stam gezette gele kornoelje

Achtermaal 29 (Aalst)
Een zeldzame op stam gezette gele kornoelje op het erf van een inmiddels verdwenen hoevetje. Gele kornoelje werd als fruitboom geplant, maar was eveneens een houtsoort die gekend stond voor het maken van hamerstelen.


ID: 130349 | Landschappelijk element

Moerbei in gewezen moestuin

Blauwenbergstraat (Aalst)
In een weiland gelegen aan de overkant van een boerderij staat een mooi ontwikkelde moerbei. Naar verluid werd het perceel aansluitend bij de moerbei als moestuin gebruikt. De boom is voor zijn soort flink uit de kluiten gewassen en heeft een stamomtrek van 170 cm, een kruindoormeter van 12 meter en een totale hoogte van 8 meter. De zwarte moerbei werd er geplant als fruitboom.


ID: 130404 | Landschappelijk element

Op stam gezette mispel

Blauwenbergstraat (Aalst)
Als enige getuige van een perceelrandbeplanting, tussen een reeds verdwenen boerenerf en een achterliggend weiland, staat hier eenzaam een op stam gezette mispel. Het is een cultuurvorm met grote vruchten die geënt is op een onderstam van meidoorn. Vermoedelijk heeft hij in een geschoren afsluitingshaag gestaan van meidoorn. Het was gebruikelijk om in de scheerhaag van meidoorn geënte mispels te laten groeien. De ent bevindt zich op een hoogte van 2,4 meter, de kruin heeft een doormeter van 6 meter en de stam heeft een respectabele omtrek van 110 cm.


ID: 130409 | Landschappelijk element

Moerbeiboom

Kapittelstraat 48 (Aalst)
De moerbei stond oorspronkelijk bij een hoevetje dat werd gebouwd eind 18de eeuw. Het hoevetje is verdwenen en het erf is verkaveld. De boom staat nu op circa 2 meter van de nieuwe perceelgrens.


ID: 131538 | Landschappelijk element

Twee oude zwarte moerbezieën in moerbeituin

Sint Vincentiusstraat (Aalst)
De tuin bevat een uitgebreide collectie van moerbeibomen. Twee oude zwarte moerbeibomen (circa 100 jaar) zijn hier opgenomen in de erfgoedinventaris. De bomen hebben stamomtrekken van respectievelijk 195 cm op een hoogte van 100 cm gemeten en 185 cm op een hoogte van 20 cm. De totale hoogte bedraagt 7,5 en 7 meter, de kruindoormeter bedraagt 8 en 10 meter. Beide bomen vertonen de typische groeivorm van oude moerbeien met gestutte en afgelegde takken die soms de grond raken.


ID: 200260 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Speelhoven met tuinen en boomgaard

Haterbeekstraat 88-90 (Aarschot)
Voormalige hoeve van de heren van Speelhoven, afstammelingen van het huis van Aarschot. De herenhoeve uit de 16de-17de eeuw en vergrotingen uit de 19de eeuw met binnenplaats, tuin en boomgaard van circa 1,5 hectare werd omringd door een trapeziumvormige ringgracht. De site is nagenoeg onveranderd sinds de 18de eeuw; monumentale perelaar.


ID: 134261 | Landschappelijk element

Parkje en hoogstamboomgaard van hoeve de Oude Vlieg

Steenweg 239 (Alken)
Klein parkje van 1 ha met een aanleg in landschappelijke stijl van rond 1900, maar ontstaan midden 19de eeuw bij een gesloten hoeve, met 17de en 18de-eeuwse kern maar uitzicht uit midden 19de eeuw. Hoogstamboomgaard met veekeringshaag.


ID: 207946 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Gemeentelijk park met gedenkteken voor monseigneur Roelens

Mgr. Roelensstraat (Ardooie)
Gemeentelijk park, met gedenkteken voor monseigneur Roelens, in de voormalige tuin van het huis de Mûelenaere.


ID: 76770 | Bouwkundig element

Negentiende-eeuws hoevecomplex

Gentsesteenweg 376 (Asse)
Eenvoudig doch nagenoeg intact, negentiende-eeuws hoevecomplex met losstaande bestanddelen, geschikt rondom een gekasseid erf met notelaar en voormalige mestvaalt; boomgaard ten westen.


ID: 134543 | Landschappelijk element

Oude tuinsite

Beverlosesteenweg 19 (Beringen)
Haag van liguster en oude fruit­bomen van een oude tuinsite, vermoedelijk 19de-eeuws.