Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

29 resultaten


ID: 410 | Bouwkundig element

Brouwerij Callebaut

Hoogstraat 110 (Aalst)
Herenhuis met links korfboogvormige zandstenen inrijpoort, van de straat afgesloten door middel van een beboomde voortuin en ijzeren hek tussen bakstenen hekpijlers. Bakstenen dienstgebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekige gekasseide binnenplaats.


ID: 78638 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kasteel van Uitbergen

Moleneindestraat 27-31 (Berlare)
Het kasteel van Uitbergen is een voorbeeld van een minstens tot de 16de eeuw opklimmende omwalde hoeve, die in de loop van de 18de eeuw evolueerde naar een zelfbedruipende omwalde buitenplaats met aangelegd park als eigendom van adellijke families. De verdere evolutie gedurende de 19de eeuw toont een verschuiving van functie als zomerresidentie naar een kasteel met permanente bewoning. Deze evolutie ging steeds gepaard met verbouwingen en uitbreidingen aan het domein, waardoor de buitenplaats onder de families de Kerchove d’Ousselghem, van den Steen de Jehay en Visart de Bocarmé evolueerde tot een kasteel met neoclassicitisch voorkomen volgens het "entre cour et jardin"-principe, met zeer waardevolle landschappelijke parkaanleg en bijkomende aanhorigheden zoals de conciërge- en hovenierswoning.


ID: 17217 | Bouwkundig element

Herenhuis

Hooghuisstraat 12 (Beveren)
Alleenstaand statig herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 17138 | Bouwkundig element

Herenhuis gedateerd 1764

Kasteeldreef 38 (Beveren)
Alleenstaand herenhuis, omgeven door een ruime tuin met grasvelden, bloemperken en hoogstammige loofbomen en van de straat afgesloten door een aucubahaag; gietijzeren inrijhek aan vierkante arduinen stijlen.


ID: 48361 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Bevrijdingslaan 27 (Dendermonde)
Burgerhuis met achtergelegen voormalige brouwerij Sint-Jozef, in 1895 opgericht door brouwer Léon Cesar Hermans, van 1904 tot 1921 tevens burgemeester te Appels. Dubbelhuis van vijf traveeën en tweeëneenhalve bouwlaag onder zadeldak. Beboomde tuin met zonnewijzer en oude beuk, deels afgescheiden van de straat door ijzeren hek met tussengelegen zuilen, op gecementeerd muurtje. Achtergelegen restant van brouwerij uit rode baksteen met fabrieksschoorsteen.


ID: 48543 | Bouwkundig element

Villa

Hamsesteenweg 8 (Dendermonde)
Fraaie villa met cottage-invloeden, naar verluidt gekend als 't Villaatje, gebouwd in 1929 en wat verdiept gelegen in ruime omringende tuin. Villaontwerp verlevendigd door de verwerking van een hoekportiek onder fraai houtsnijwerk aan een bordes van vijf treden en een terras en balkonnetje.


ID: 134547 | Landschappelijk element

Relict van een herenboerenparkje

Keizel (Diepenbeek)
Relicten van een herenboerenparkje uit de 19de eeuw waarvan de gebouwen werden vernieuwd.


ID: 47909 | Bouwkundig element

Stedelijke begraafplaats

Molenstraat zonder nummer (Eeklo)
Stedelijke begraafplaats. Deels beschermd als monument bij ministerieel besluit van 30.04.2004.


ID: 85732 | Bouwkundig element

Parochiaal Centrum Beukenhof

Zuidmoerstraat 138 (Eeklo)
Fraai ijzeren hek tussen gietijzeren zuilen met vaasbekroning op een hardstenen voet.


ID: 216857 | Bouwkundig element

Villa

Kraaineststraat 109 (Erpe-Mere)
Villa met bijgebouw, kadastraal geregistreerd in 1898. Goed bewaard voorbeeld van een vrijstaand burgerhuis met omringende, beboomde tuin, opgetrokken in een sobere bouwstijl uit het einde van de 19de eeuw. Dubbelhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder een schilddak. De beeldbepalende inplanting buiten de dorpskern, wordt in het straatbeeld gemarkeerd door twee rode beuken aan het toegangshek.