Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

104 resultaten


ID: 132131 | Landschappelijk element

Op stam gezette gele kornoelje

Achtermaal 29 (Aalst)
Een zeldzame op stam gezette gele kornoelje op het erf van een inmiddels verdwenen hoevetje. Gele kornoelje werd als fruitboom geplant, maar was eveneens een houtsoort die gekend stond voor het maken van hamerstelen.


ID: 130404 | Landschappelijk element

Op stam gezette mispel

Blauwenbergstraat (Aalst)
Als enige getuige van een perceelrandbeplanting, tussen een reeds verdwenen boerenerf en een achterliggend weiland, staat hier eenzaam een op stam gezette mispel. Het is een cultuurvorm met grote vruchten die geënt is op een onderstam van meidoorn. Vermoedelijk heeft hij in een geschoren afsluitingshaag gestaan van meidoorn. Het was gebruikelijk om in de scheerhaag van meidoorn geënte mispels te laten groeien. De ent bevindt zich op een hoogte van 2,4 meter, de kruin heeft een doormeter van 6 meter en de stam heeft een respectabele omtrek van 110 cm.


ID: 130789 | Landschappelijk element

Parasoltaxus

Kortenhoekstraat 111 (Aalst)
De parasoltaxus bevindt zich in een privétuin die deel uit maakt van een vroeger erf. De boom hangt deels over de afsluiting langs de Kortenhoekstraat. Het betreft een kunstmatig gevormde boom, meer bepaald een geschoren taxusboom, met een stamomtrek van 2,16 meter, een kruindiameter van 7,5 meter en een hoogte van 4 à 5 meter.


ID: 131946 | Landschappelijk element

Meidoornhaag met twee geschoren hulstboompjes als hoekboom

Oostmolenstraat 265 (Aalter)
Samen met het knal rode toegangshek wordt het erf van een hoeve afgesloten met een geschoren meidoornhaag. Aan de straatzijde is de scheerhaag bij het begin en einde voorzien van twee op stam gezette hulsten, zij markeren er de hoeken van het kadastrale perceel.


ID: 132035 | Landschappelijk element

Op stam gezette taxus in pastorietuin

Bellestraat 12 (Alveringem)
De pastorie van de Sint-Petrusparochie ligt in een nog deels omwalde tuin met een aantal opvallende beplantingen. De op stam gezette taxus is er één van.


ID: 131640 | Landschappelijk element

Op stam gezette vlier als hoekboom

Bankstraat (Beveren)
Een vlier met een stamomtrek van 87 cm (2010) waakt als hoekboom over de kadastrale grens.


ID: 307984 | Landschappelijk element

Op stam gezette taxus

Hoegaardsesteenweg, Kapelstraat (Bierbeek)
Op de hoek van de Hoegaardsesteenweg en de Kapelstraat in Opvelp staat een kleine wegkapel met links ervan een imposante op stam gezette taxus. De taxus heeft een breed uitgegroeide kruin die tot over het kapelletje reikt. Deze soort is een typische beplanting voor een religieuze context omdat hij door zijn eeuwig groen karakter het eeuwige leven (in de hemel) symboliseert.


ID: 307987 | Landschappelijk element

Drie op stam gezette taxussen

Hoegaardsesteenweg (Bierbeek)
De parochiekerk Sint-Antonius-Abt in Opvelp dateert uit 1770 met rondom het volledig met een bakstenen muur omsloten kerkhof. De enige beplanting op het kerkhof bestaat uit een naaldboom en drie op stam gezette taxussen. De wintergroene taxus is een soort die volgens de traditie op of bij begraafplaatsen wordt geplant.


ID: 133186 | Landschappelijk element

Solitaire taxus

Terbeken (Brakel)
De taxus op stam heeft een compacte kruin. De boom staat om een driehoekig en klein kadastraal perceel, op het kruispunt van enkele onverharde wegen. Reeds op de Kabinetskaart de Ferraris was op deze plaats een boom te zien. Op de kaart van Vandermaelen staat op deze locatie geen boom meer ingetekend maar wel een kapel. Mogelijk hoorde deze boom bij een kapel of was het een kapelboom.


ID: 133474 | Landschappelijk element

Kaphaag van es en haagbeuk met op enen gezette meidoorn bij pastorie

Verrebeke 4 (Brakel)
De kaphaag van gewone es en haagbeuk rond de site van de oude pastorie bevindt zich op de zuidoostelijke en de zuidwestelijke perceelsgrenzen. Er zijn enkele opgaande bomen aanwezig en een op enen gezette meidoorn.