Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10 resultaten


ID: 134455 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van Assent met tuin

Prinsenbos 4 (Bekkevoort)
Eclectische villa, gebouwd circa 1900 door vrederechter Jozef Elens, omgeven door landgoed van circa 2 hectare, met lusthof op steilste helling, dat een voorbeeld vormt van een extraverte tuin.


ID: 300778 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Zielenberg

Zielenberg 1-3 (Bierbeek)
Villa met dienstgebouwen en hou­ten belvedèrepaviljoen uit 1928 omgeven door park met radiaal-concentrisch patroon van circa 5 hectare, in 1925-1930 aangelegd op heuvelsi­te; zwembad uit 1940.


ID: 41613 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan

Sint-Jansveld (Diest)
Op een oud kerkhof staat de door gras overwoekerde ijzerzandstenen ruïne van de Sint-Janskerk. In 1264 werd ze parochiekerk en van 1297 af collegiale kerk.


ID: 131497 | Landschappelijk element

Klimop op de ruïne van de Sint-Janskerk

Sint-Jansveld (Diest)
De Sint-Janskerk te Diest werd in de 16de eeuw verwoest tijdens de godsdienstoorlogen, maar bleef nog tot het einde van de 18de eeuw in gebruik. Daarna werd de kerk verlaten en werd de ruïne overgroeid door klimop. Deze groeide uit tot monumentale afmetingen met een stamomtrek van bijna 1 m.


ID: 134478 | Landschappelijk element

Begroeiing rond de ruïne van de Sint-Janskerk

Sint-Jansveld (Diest)
Gotische kerkruïne met uitbundige klimopbegroeiing, lange tijd romantisch icoon van de stad; monumentale taxus en klimop.


ID: 133478 | Landschappelijk element

Sierlijk geleide wijnranken tegen gevel Hof te Cattebeke

Bossenaarstraat 14 (Maarkedal)
Negen wijnranken zijn geplant bij de voorgevel van het Hof te Cattebeke. De wijnraken zijn op sierlijke wijze rond de voordeur en alle zeventien ramen geleid. De wijnranken worden aanzien als het uithangbord voor de in 1842, door Ch.-F. Thienpont opgerichte en nog bestaande gerenommeerde wijnhandel.


ID: 27503 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis Beaucarne met tuin en druivenserre

Beaucarnestraat 9 (Oudenaarde)
Deels in kern opklimmend tot een woning uit de eerste helft van de 18de eeuw, in 1751 door J. Beaucarne verbouwd en circa 1800 uitgebreid. Woning van twee bouwlagen en elf traveeën onder zadeldak met rond de binnenplaats bijgebouwen uit de eerste helft van de 19de eeuw, waaronder een koetshuis. Diepe tuin met tuinpaviljoen en bomen die teruggaan tot de 18de eeuw. Met de achtergevel aan de Abdijsteeg palende druivenserre met 18de-eeuwse druivelaars, in de jaren 1770 opgericht als oranjerie of wintertuin.


ID: 200948 | Bouwkundig element

Poperinghe Old Military Cemetery

Deken De Bolaan (Poperinge)
Poperinghe Old Military Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en N.A. Rew. De met hoge muren omheinde begraafplaats met smeedijzeren toegangshekken bevat twee paviljoenen, een 'Cross of Sacrifice', 'Stone of Remembrance' en rijen met witte 'headstones'. Het geheel wordt getooid met markeringsbomen, klimplanten en bloemperken.


ID: 132688 | Landschappelijk element

Wilde wingerd Onze-Lieve-Vrouwecollege

Broekstraat 31 (Tienen)
Een enorm groot ontwikkelde wilde wingerd bezet de volledige baksteengevel op de speelplaats van het Onze-Lieve-Vrouwecollege en is er geleid rond het Mariabeeld en rond de ramen in de gevel. De wingerd heeft een stamomtrek van 101 cm op 150 cm boven het maaiveld. De gevel die door de klimplant wordt bezet heeft een hoogte van 13 meter en een lengte van 30 meter. Er zijn ook nog twee recentere aanplantingen met wingerd uitgevoerd en deze hebben respectievelijk een stamomtrek van 50 en 40 cm. Mogelijks is deze wilde wingerd één van de zwaarste exemplaren in België.


ID: 300070 | Landschappelijk element

Parkje van het Kasteel Sint-Flora

Kasteellaan 1-4 (Veurne)
Beeldbepalend parkje in het open landschap van De Moeren met landhuis en kasteelhoeve met voormalige jeneverstokerij.