Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

272 resultaten


ID: 130035 | Landschappelijk element

Solitaire gekandelaarde zwarte populier Achtermaal Maleveld

Achtermaal, Maleveld (Aalst)
Een solitaire gekandelaarde zwarte populier werd geplant langs een gracht die hier als perseelsrand fungeert. Verderop is langs de losweg vanaf Maleveld ook nog een bomenrij van drie gekandelaarde zwarte populieren geïnventariseerd. Van de zwarte populieren op Maleveld weten we dat ze nuttig waren voor het periodiek herstel van het strodak bij een inmiddels verdwenen hoevetje. De bomen werden gekandelaard om mooie rechte takken te bekomen die gebruikt werden als bindroeden om er het strodak aan te bevestigen.


ID: 373 | Bouwkundig element

Sacristie en kerkhof van de gesloopte Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk

Alfons De Cockstraat (Aalst)
De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart bevond zich in de voormalige dorpskom, aan een bocht van de Alfons De Cockstraat. Van deze kerk rest nu slechts nog de sacristie van 1784 en van het kerkhof enkele arduinen grafstenen.


ID: 300303 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde op dorpsdries

Drieselken (Aalter)
De zilverlinde bevindt zich voor de pastorietuin, in een verhoogd plantbed. De opgaande boom staat op de oude dorpsdries waarop kerk en pastorie gebouwd werden.


ID: 132469 | Landschappelijk element

Gekandelaarde zomerlinde bij Jezuïetengoed

Jezuietengoed 12 (Aalter)
Een enorme en zéér zwaar ontwikkelde zomerlinde met een stamomtrek van meer 525 cm (gemeten 2012), staat aan de zuidkant van de bakstenen dwarsschuur van de Hoeve genaamd Jezuïetengoed. De lindeboom heeft een takvrije stam van 3,5 meter en had op het moment van de inventarisatie een zeer groot kruinvolume. De boom is traditioneel en op zéér symmetrische wijze gekandelaard. Op het erf en met uitbreiding in het omliggende landschap is de linde opvallend en beeldbepalend.


ID: 34825 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Bellem

Mariahovelaan 2-4, 4A (Aalter)
Het omgrachte kasteel Mariahove werd begin 19de eeuw heropgebouwd door de industrieel J.-L. van Caneghem. Het werd in de periode 1855-1860 in neoclassicistische stijl aangepast naar ontwerp van Bruno Renard. Het omringende park in landschappelijke stijl werd aangelegd in de tweede helft van de 19de eeuw. Ten zuiden van het park een jachtbos met dreven in sterrenpatroon. De ronde duiventoren is afgedekt met een achtkantige leien spits met windwijzer met duif en klimt vermoedelijk op tot de 16de eeuw.


ID: 306804 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk bij Villa Dorenberg

Franseliniestraat 2A (Aarschot)
De monumentale bruine beuk op de zuidflank van de Dorenberg, is van heinde en verre zichtbaar. Hij bevindt zich in de tuin van een villa die rond 1880 gebouwd werd door Petrus Craenen.


ID: 134252 | Landschappelijk element

Park van het kasteel Leva

O. L. Vrouwstraat 40 (Alken)
Parkje van 2 ha in landschappelijke stijl, onstaan rond 1868 bij een tot de 18de eeuw opklimmende hoeve, die in de 19de eeuw kasteelallures ontwikkelde; heroriëntatie van het park na sloping van het huis en vervanging door een villa in 1938-1939.


ID: 134258 | Landschappelijk element

Relict van het park van een retraitehuis

Stationsstraat 2 (Alken)
Enkele monumentale bomen op het terrein van de Brouwerij Alken, overblijfsels van het park van het retraitehuis van de jezuïetenorde.


ID: 16064 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Veldkapel Onze-Lieve-Vrouw-troost-in-nood met linde

Kerselaarstraat (Alveringem)
Kleine 19de-eeuwse veldkapel beschaduwd door linde; gelegen aan oprit van hoeve. Het kapelletje is een witgekalkt, rechthoekig, bakstenen gebouwtje onder zadeldak.


ID: 11641 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Huis Steytelinck met park

Sint-Bavostraat 20 (Antwerpen)
Neoclassicistisch 19de-eeuws kasteel met oudere kern, op U-vormig grondplan met aansluitende stallingen en heden openbaar landschapspark met vijver en speeltuin.