Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

24 resultaten


ID: 306960 | Landschappelijk element

Taxusprieel

Klauwstraat, Tiensebaan (Bekkevoort)
Aan de rand van een weiland, dichtbij de trage weg ‘Steenstraat’ (buurtweg nr. 7), staan drie opgaande taxussen (Taxus baccata). De bomen zijn destijds in een cirkel aangeplant en men vermoedde dat ze dienden als prieeltje bij een voormalige hoeve. De bomengroep is nog een restant van het oude erf. De hoeve zelf is verdwenen.


ID: 134666 | Landschappelijk element

Kioskplein

Kioskplein (Beringen)
Recent gerenoveerd plantsoen, door de mijn aangelegd ten westen van de Kool­mijnl­aan als voorplein en kern van een tuin­wijk uit 1927.


ID: 134473 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Begijnhofpastorie met tuin

Begijnenstraat 66 (Diest)
Traditionele vleugels van de voormalige pastorie van het begijnhof, in het tweede kwart van de 18de-eeuw vlak buiten de ommuring van het begijnhof opgetrokken te midden van een ruimte tuin met de Demer als natuurlijke begrenzing. Relict van de landschappelijke tuin van circa 1890, met vijvertje met brugje, eilandje, bruine beuken in '12 Apostelen'formatie; dikste treurginkgo van België op het erf van de pastorie.


ID: 134558 | Landschappelijk element

Cockerillplaats

Cockerillplaats (Genk)
Openbaar plein met mooie aanleg, als toegang tot een vanaf 1920-1922 gerealiseerde mijncité.


ID: 303129 | Landschappelijk element

Herenboerenparkje

Truilingenstraat 17 (Gingelom)
Mooi gesitueerd, laat 19de-eeuws herenboerenparkje en ommuurde voormalige moestuin, bij de Tienbonder­hoeve.


ID: 307472 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Les Sophoras

Ellestraat 1 (Gistel)
De heden gesloopte villa Les Sophoras werd in de jaren 1920 gebouwd op een bunker uit de Eerste Wereldoorlog. Op de site bevinden zich ook nog de voormalige paardenstallen, een bunker uit de Tweede Wereldoorlog en een parkaanleg met groentetuin en serres.


ID: 303137 | Landschappelijk element

Tuin van de Rotemse molen

Gidsenstraat 24 (Halen)
Tuin bij de watermolen van Rothem, met aanleg en beplanting uit de jaren 1930, toen het goed ook gebruikt werd als buitenverblijf; voorheen afhankelijk van het klooster Mariënrode van Rothem.


ID: 134628 | Landschappelijk element

Park van de abdij van Herkenrode

Herkenrodeabdij 1-4 (Hasselt)
Interessant park in land­schap­pel­ijke stijl teruggaand tot de 'Engelse tuin' van het einde van de 18de eeuw, aangelegd ter plaatse van de oude parterretuinen, met latere aanpassingen en aanplantingen; deel van het uitge­strekt histo­risch domein van het voormalig abdij­ com­plex der Cisterciënzerinnen.


ID: 134353 | Landschappelijk element

Kasteelpark van Veulen

Kasteelstraat zonder nummer (Heers)
Kasteeldomein van circa 10 hectare met landschappelijk park, vertrekkend van een vermoedelijk deels gerealiseerd 18de-eeuws ontwerp voor een 'jardin anglo-chinois', later aangepast in vroeg-landschappelijke stijl en uitgebreid naar plannen van landschapsarchitect Galoppin.


ID: 788 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Terwaart met park

Gansterenstraat 43 (Hoeselt)
Landhuis in neoclassicistische stijl uit 1862 en vergroot in 1909, gelegen in een omhaagd park met enkele volwassen, tot de eerste aanlegfase opklimmende bomen en een monumentaal hek.