Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

96 resultaten


ID: 33371 | Bouwkundig element

Hoeve Prinsenhof

Prinsengoeddreef 39 (Aalter)
Historisch belangrijke hoeve en neerhof van het voormalige grafelijke domein en foncier van de heerlijkheid van het Knesselaarse, minstens opklimmend tot begin 13de eeuw doch vermoedelijk van Frankische oorsprong en oudste nederzetting in de streek. Aangepast boerenhuis van oorspronkelijk vijf + twee traveeën onder zadeldak, vermoedelijk vernieuwd in de loop van de 19de eeuw.


ID: 15891 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Grensstraat 16 (Alveringem)
Hoeve met losse bestanddelen rondom deels onverhard, deels gekasseid erf. Ten westen, weide afgezet met doornhaag waarin 18de-eeuwse (?) grenssteen. Ten noorden, boerenhuis met twee opkamertraveeën + vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, gedateerd 1878 door middel van baksteenkoppen in linkerzijgevel, maar met 18de-eeuwse kern.


ID: 10841 | Bouwkundig element

Grenspaal nummer 263

Antwerpsebaan zonder nummer (Antwerpen)
Grenspaal nummer 263, gelegen op de kruising met de Scheidreef.


ID: 215716 | Bouwkundig element

Grensstenen rond Borgerhout

Borgerhoutsestraat zonder nummer, Carnotstraat zonder nummer, Kersbeekstraat zonder nummer, Ketsstraat zonder nummer, Milisstraat zonder nummer, zonder nummer, Somméstraat zonder nummer, zonder nummer, Stuivekenskerkestraat zonder nummer, Tuinbouwstraat zonder nummer, Van Geertstraat zonder nummer, zonder nummer, Van Havrelei zonder nummer, Van Hovestraat zonder nummer, Van der Keilenstraat zonder nummer, zonder nummer (Antwerpen)
De westelijke grens met de stad Antwerpen wordt nog door dertien stenen gemarkeerd daterend van het vierde kwart van de 19de eeuw, op de grens met Deurne ten oosten zijn nog twee grensmarkeringen bewaard van kort voor de Eerste Wereldoorlog.


ID: 301764 | Bouwkundig element

Grenspaal nummer 261

Scheidreef zonder nummer (Antwerpen)
Deze grenspaal uit 1843 met volgnummer 261 staat in het verlengde van de Kalmthoutsebaan, aan de Scheidreef en ter hoogte van de Asberg.


ID: 79292 | Bouwkundig element

Arduinen provinciegrenspaal aan de grens met Oost-Vlaanderen

Oudenaardsesteenweg zonder nummer (Avelgem), Oudenaardseweg zonder nummer (Wortegem-Petegem)
Arduinen provinciegrenspaal van circa 1850 aan de grens met Oost-Vlaanderen. Schacht met banderol voorheen met provincienamen.


ID: 77511 | Bouwkundig element

Grenspaal

Looweideweg zonder nummer (Beernem), Lorreinendreef zonder nummer (Brugge)
Paalsteen in kalkzandsteen op de grens van Oedelem (Beernem) en Assebroek (Brugge), opgericht in 1748 wanneer de oude, in onbruik geraakte weg naar Sijsele terug berijdbaar wordt gemaakt.


ID: 89428 | Bouwkundig element

Grenspaal op de grens met Oost-Vlaanderen

Overleiestraat zonder nummer (Beernem)
Grenspaal op de grens met Oost-Vlaanderen. Vermoedelijk circa 1870 geplaatst op initiatief van het Oost-Vlaams provinciebestuur, dat langs alle grote wegen aan de provinciegrenzen soortgelijke grenspalen plaatste.


ID: 308304 | Bouwkundig element

Twee grenspalen van de kuip van Leuven

Bertem (Bertem), Winksele (Herent)
Twee palen markeren de grens met het middeleeuwse rechtsgebied van de Leuvense schepenbank, ook wel 'kuip van Leuven' genoemd. In oorsprong gaat dit gebied terug op het middeleeuwse domein van de graven van Leuven. Deze twee afpalingen dateren van 1661-1667 en van 1783-1789.


ID: 200499 | Bouwkundig element

Grenspaal Grote Paal

Oude Keerbergsebaan zonder nummer (Bonheiden)
18de-eeuwse grenspaal, gelegen in het zuidoosten van de gemeente, op de grens met Keerbergen.