6 resultaten


ID: 373 | Bouwkundig element

Sacristie en kerkhof van de gesloopte Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk

Alfons De Cockstraat zonder nummer (Aalst)
De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart bevond zich in de voormalige dorpskom, aan een bocht van de Alfons De Cockstraat. Van deze kerk rest nu slechts nog de sacristie van 1784 en van het kerkhof enkele arduinen grafstenen.


ID: 38859 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Kapelaansplein 1 (Beersel)
Laatgotische kerk met omringend geruimd kerkhof. Het huidige gebouw gaat terug tot de 14de eeuw met belangrijke restauraties in de 19de eeuw.


ID: 20221 | Bouwkundig element

Ziekenhuis Toevlucht van Maria

Coupure 267-271, 275 (Gent)
Het ziekenhuis Refuge of Toevlucht van Maria werd gesticht in 1874 door de cistercieënzerinnen van de Bijloke. De ziekenhuiskapel werd ontworpen in neogotische stijl door broeder Marès-Joseph, de glasramen werden gerealiseerd in het atelier van Arthur Verhaegen en het volledige meubilair is van de hand van Mathias Zens.


ID: 26093 | Bouwkundig element

Klooster en kerk van de geschoeide karmelieten

Lange Steenstraat 16-18, zonder nummer, Trommelstraat 1, Vrouwebroersstraat 6, zonder nummer (Gent)
De Geschoeide Karmelieten of Onze Vrouwenbroeders vestigden zich te Gent in 1272 en kochten in 1287 het refugium en het erf van de abdij van Cambron in de Lange Steenstraat waar ze hun klooster en kerk bouwden. Het geheel doet zich voor als een complex bestaande uit het Oude Pand met kerk en bijgebouwen uit de 14de tot 18de eeuw zijnde een geheel op onregelmatig grondplan. Het Nieuw Pand daarentegen werd in 1720 opgetrokken rondom een rechthoekige binnenplaats.


ID: 22246 | Bouwkundig element

Abdij van Herkenrode

Herkenrodeabdij 1-4, 1A, 4A-F, 4H (Hasselt)
Voormalige cisterciënzerinnenabdij met abdijhoeve en bedrijfsgebouwen, gelegen op de zuidelijke Demeroever, temidden van een beschermd bos- en landbouwlandschap, en toegankelijk langsheen twee lindendreven.


ID: 43298 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw ten Pui

Kapelweg zonder nummer (Huldenberg)
Eénbeukig gebouw van classicistische strekking doch met enkele barokke reminiscenties; voorgevel voorzien van een fraaie deur versierd met het blazoen der d'Overschies en bekroond met een houten peerspits.