Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5 resultaten


ID: 135405 | Landschappelijk geheel

West-Vlaamse heuvels en omgeving

Dranouter, Kemmel, Loker, Nieuwkerke, Westouter, Wulvergem (Heuvelland), Dikkebus, Vlamertinge, Voormezele (Ieper), Reningelst (Poperinge)
Dit gebied omvat de beboste heuvelrij van Vidaigneberg, Rodeberg, Scherpenberg en Monteberg-Kemmelberg en een aansluitend deel van de Douvebeekvallei alsook (delen van) de dorpen Reningelst, Westouter, Dikkebus, Kemmel, Dranouter, Nieuwkerke en Wulvergem. Nabij de heuveltoppen komen brongebieden en holle wegen voor. Vroege nederzettingen, waaronder een heuvelfort uit de Ijzertijd op de Kemmelberg en driesvormige pleinen, wijzen op een langdurige bewoning. De Dikkebusvijver op de afgedamde Kemmelbeek is een middeleeuws waterbevoorradingsbekken voor de stad Ieper. Een groot deel van de ankerplaats behoorde tot het frontgebied van de Eerste Wereldoorlog, waardoor dorpen en hoeven vaak bestaan uit wederopbouwarchitectuur. Er komen talrijke oorlogsgedenktekens, militaire begraafplaatsen en bunkers voor. Vanop de heuvelrij zijn er talrijke vergezichten.


ID: 79640 | Bouwkundig element

Duitse ondergrondse schuilplaats

Zuidwallandstraat (Houthulst)
Duitse ondergrondse schuilplaats uit de Eerste Wereldoorlog in de nabijheid van de middeleeuwse site 'Hoge Mote'. Ondergrondse constructie toegankelijk via een trap van 41 treden met halverwege een pompkamertje.


ID: 213503 | Bouwkundig element

Yorkshire Trench & Dugout

Bargiestraat (Ieper)
De site 'Yorkshire Trench & Dug-out' is uitgebouwd rondom een opgegraven 'deep dug-out', waarvan de gangen en kamers door middel van dolomietpaden bovengronds weergegeven worden. Het tracé van de ondiepe loopgraaf uit 1915 wordt via een vlonderpad bovengronds weergegeven. Tegelijk werd een stuk loopgraaf van de 'Yorkshire Trench' uit 1917 gerenoveerd, aan de hand van A-frames, betonzakjes,.... en toegankelijk gesteld via treden. In de loopgraaf zijn de toegangen tot de 'deep dug-out' te zien.


ID: 304145 | Landschappelijk element

Mijnkraters 25/9/1915 'Sanctuary Wood'

Pappotstraat 5 (Ieper)
In het park rondom het hedendaagse landhuis 'Kasteelhof ’t Hooghe' zijn oorspronkelijke mijnkraters aanwezig, die aan mekaar grenzen en nu als vijver in het park rond het landhuis geïntegreerd zijn. In het water is 1 betonconstructie aanwezig, net naast de vijver staat een 2de halfondergrondse constructie.


ID: 302309 | Archeologisch / Bouwkundig element

Zonnebeke Church Dugout

Ieperstraat (Zonnebeke)
Ten zuiden van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw bevindt zich een schuilplaats, de zogenaamde Zonnebeke Church Dugout.