Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

34 resultaten


ID: 7222 | Bouwkundig element

Houtzagerij Herremans

Lange Zavelstraat 9 (Antwerpen)
Houtzagerij in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Jan De Vroey uit 1908, opgetrokken op een L-vormig perceel dat uitmondt in de Lange Scholierstraat.


ID: 208013 | Bouwkundig element

Bedrijfswoning van houtzagerij

Stationsstraat 48 (Ardooie)
Bedrijfswoning van houtzagerij de Mûelenaere, opgericht in 1911-1912 in opdracht van Eugeen de Mûelenaere, naar ontwerp van de Ardooise architect Octave Devos (†1956), leerling van Sint-Lucas te Gent. Hoofdvolume in lichtrode baksteen van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen.


ID: 17106 | Bouwkundig element

Houtzagerij

Albert Panisstraat 14 (Beveren)
Houtzagerij met rechts aanpalend woonhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (kunstleien), uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 72061 | Bouwkundig element

Herenhuis

Sint-Pieterskaai 41 (Brugge)
Enkelhuis met neo-barokke oranjebakstenen gevel, links trapgevel uitgewerkt als risaliet. Sierankers. Arduinen deuromlijsting en plint. Overvloedig gebruik van zandsteen voor neobarokke ornamentiek. Behouden erker en grosso modo bewaard schrijnwerk. Cartouches met opschriften: "WIJ / OOGSTEN", "ZAAIEN", "EIGEN HAARD", "GOUD WAARD".


ID: 48446 | Bouwkundig element

Hoekhuis en zagerij

Fabriekstraat 114 (Dendermonde)
De woning werd opgetrokken in 1900. De aanpalende zagerij werd in 1929 aangebouwd. Hoekhuis van twee bouwlagen, twee maal vier traveeën en een afgeschuinde hoektravee. Voormalige zagerij; houten skeletbouw opgevuld met metselwerk en onder een zadeldak bedekt met golfplaten. Straatgevel op gepikte plint en bovenaan voorzien van verluchtingsgaten. Rechthoekige openingen, onder meer dubbele schuifpoort op hangrail.


ID: 84585 | Bouwkundig element

Houtzagerij

Molenstraat 38 (Dentergem)
Oorspronkelijke vestiging op de Molenkouter van een houtzagerij met bijhorende directeurswoning. Fabrieksgebouwen gegroepeerd rond een binnenkoer. Links oranje baksteenbouw (interbellum) met afgeronde hoek en fabrieksschouw. Rechts recentere gebouwen met witbepleisterde gevels.


ID: 84595 | Bouwkundig element

Directeurswoning bij houtzagerij

Oeselgemstraat 1 (Dentergem)
Halfvrijstaande directeurswoning, met bijhorend fabrieksgebouw. Volgens kadastergegevens wordt hier circa 1928 een fabriek opgericht, in 1931 is er sprake van nieuwe gebouwen voor een houtzagerij gebouwd in opdracht van van de "Vennootschap Georges en Omer Van Keirsbilck en cie" met bijhorend woonhuis. Monumentale woning ontworpen door architect Leopold Dooms (Deinze) zie gevelsteen in de rechter hekkenpijler. Rode baksteenbouw boven een arduinen plint en onder zadeldaken (daktegels).


ID: 13017 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve Klokhoeve

Hemelrijk 91 (Essen)
U-vormige modelboerderij met gekasseide binnenplaats, met woonhuis, stallingen, schuren en bijgebouwen met graanmolen en houtzagerij.


ID: 52445 | Bouwkundig element

Watermolen van Oosterlo

Eindhoutseweg 37 (Geel)
Reeds in 1428 is er sprake van een watermolen te Oosterlo, als een van de drie banmolens van de feodale heren van Geel, mogelijk opklimmend tot de 13de eeuw.


ID: 19651 | Bouwkundig element

Stoomhoutzagerij Karel Herssens

Schoolkaai 27, 27A (Gent)
Eenvoudige bakstenen constructie met kelderverdieping en twee en een halve bouwlaag en zes traveeën, onder zadeldak, met links een aangebouwde ronde fabrieksschoorsteen op vierkante basis.