5 resultaten


ID: 36122 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Baudries

Kasteelstraat 6-8, Kerkstraat 5 (Gavere)
Reeds vermeld als leen van de heerlijkheid van Gavere in de 14de eeuw, namelijk als pachtgoed met watermolen op de Boeverbeek, in het bezit van belangrijke Gentse patriciërsfamilies. Heden nog imposant classicistisch getint kasteel in park met hoofdgebouw van dertien traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, oorspronkelijk uit. 1780 en uitgebreid in 1899. Haakse oost- en westvleugels van telkens vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder plat dak en balustrade. Aanleunende okerkleurig beschilderde bakstenen stallen van tien traveeën en anderhalve bouwlaag.


ID: 200733 | Bouwkundig element

Stuw tussen Wiedauwkaai en Tolhuiseiland

Wiedauwkaai zonder nummer (Gent)
Brugstuw met drie doorlaatopeningen segmentbogig afgedekt; hoofdzakelijk bekleed met gebosseleerde natuursteen; puntvormige stuw-(brug-)pijlers.


ID: 300949 | Bouwkundig element

Bakstenen muren voor schotbalken

Dijkgraafstraat zonder nummer (Knokke-Heist)
Bakstenen muren met sleuven voor schotbalken aan weerszijden van de onderbreking van de Nieuwe Hazegraspolderdijk ter hoogte van de kruising met de Dijkgraafstraat.


ID: 300939 | Bouwkundig element

Bakstenen muren voor schotbalken

Kavel I-straat zonder nummer (Knokke-Heist)
Bakstenen muren met sleuven voor schotbalken aan weerszijden van de onderbreking van de Nieuwe Hazegraspolderdijk ter hoogte van de kruising met de Kavel I straat.


ID: 40211 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Impdehof met park

Drijpikkelstraat 25-27, 27A (Meise)
Het landhuis Impdehof getuigt van de evolutie van een laatmiddeleeuwse hofstede naar een grote omwalde buitenplaats, die vervolgens uitgroeide tot een aanzienlijk landhuis voor permanente bewoning. Het in 1923-1924 heropgebouwde landhuis in neotradionele stijl is gelegen in een ruim park, aangelegd in landschappelijke stijl.