Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

28 resultaten


ID: 34825 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Bellem

Mariahovelaan 2-4, 4A (Aalter)
Het omgrachte kasteel Mariahove werd begin 19de eeuw heropgebouwd door de industrieel J.-L. van Caneghem. Het werd in de periode 1855-1860 in neoclassicistische stijl aangepast naar ontwerp van Bruno Renard. Het omringende park in landschappelijke stijl werd aangelegd in de tweede helft van de 19de eeuw. Ten zuiden van het park een jachtbos met dreven in sterrenpatroon. De ronde duiventoren is afgedekt met een achtkantige leien spits met windwijzer met duif en klimt vermoedelijk op tot de 16de eeuw.


ID: 305804 | Varend element

Stadsgraanzuiger 19

Antwerpen (Antwerpen)
De Stadsgraanzuiger 19 werd in 1927 in gebruik genomen door de haven van Antwerpen om graan over te slaan van zeeschepen op binnenschepen. Het is een ponton met daarop een zuiginstallatie op basis van stoom.


ID: 211470 | Bouwkundig element

Kaaimuur van de Scheldekaaien met meerpalen

Cockerillkaai, D'Herbouvillekaai, De Gerlachekaai, Ernest Van Dijckkaai, Jordaenskaai, Ledeganckkaai, Plantinkaai, Rijnkaai, Sint-Michielskaai, Tavernierkaai (Antwerpen)
De stad wordt tegen overstromingen beschermd door een zeven km lange combinatie van een eind 19de-eeuwse kaaimuur, een ondersteunende waterkeringsmuur opgericht in 1979 en een stroomopwaarts aansluitende dijk.


ID: 213448 | Bouwkundig element

Petroleumpier

Petroleumkaai (Antwerpen)
Deze "petroljetty", die met leidingen rechtstreeks aangesloten is met de petroleumtanks op het terrein, is een unicum in de Antwerpse haven.


ID: 213450 | Bouwkundig element

Houten aanlegsteiger

Petroleumkaai (Antwerpen)
De houten aanlegsteiger werd aangelegd in 1934, bij de uitbreiding van Petroleum Zuid.


ID: 213451 | Bouwkundig element

Vlottende petroleumpier

Petroleumkaai (Antwerpen)
Aan de Petroleumkaai liggen drie pieren, aangelegd voor het aanmeren van schepen ter hoogte van Petroleum Zuid. De meest noordelijke pier is de oudste en de grootste en werd in 1902-1903 aangelegd.


ID: 212124 | Bouwkundig element

Staketsels bij Royerssluis

Royerssluis (Antwerpen)
Aan beide oevers van de inham naar de Royerssluis zijn houten staketsels gebouwd, die zich om de hoeken heen buigen. Wellicht werden ze tegelijkertijd met de sluis aangelegd, circa 1904-1907.


ID: 212116 | Bouwkundig element

Aanlegkade aan het Steenplein

Steenplein (Antwerpen)
De licht gebogen kaaimuur op de rechteroever van de Schelde is op verschillende plaatsen voorzien van een inham, onder meer op het Steenplein, waar een vlotbrug het aanmeren van boten mogelijk maakt.


ID: 84731 | Bouwkundig element

Scheldeveer Appels-Berlare

Waterhoek (Berlare)
Appels veer behoort tot de oudste Scheldeveren in de regio van de Bovenschelde. Het veer werd al vermeld in 1253. Sinds 1880 worden ze verpacht. De straat leidt naar een veerstoep met de oude aanlegsteiger in een kleine inham van de Scheldeoever. Een afhellend vlak met trappen leidt tot het veerhoofd met oud natuurstenen metselwerk aan de oeverkant. Samen met de houten veerbrug op staketten en met houten leuning afhellend langsheen de oever vormt deze infrastructuur de oude aanlegsteiger voor de veerboot.


ID: 135024 | Landschappelijk geheel

Het Moer bij Eikevliet en de Grote Kouter

Bornem, Hingene (Bornem), Puurs (Puurs-Sint-Amands)
Het Moer, gelegen tussen de dorpskernen van Bornem, Hingene, Wintham, Eikevliet en Puurs, betreft een centraal gelegen vochtig bos- en moerasgebied, omgeven door kleinschalig cultuurland. De noordelijk gelegen open kouter van Hingene, eertijds een landbouwgebied, is nog mooi gerelateerd aan het lager gelegen moer met een opvallende steilrand als overgang. Het landschap is afwisselend gesloten (hoogstammige bossen, broekbossen, e.d.) en open (weilanden, moerassen, vijvers, e.d.) gebieden, doorweven met lineaire en puntvormige landschapselementen. De ruimtelijke structuur, het centrale afwateringsnetwerk, het wegenpatroon en de perceelsstructuur is de afgelopen 300 jaar vrijwel identiek en gaaf gebleven.