Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

107 resultaten


ID: 361 | Bouwkundig element

Materniteit, school, klooster en kapel

Pachthofstraat 1 (Aalst)
Groot ensemble van gebouwen uit de 19de en de tweede helft van de 20ste eeuw, een materniteit, een meisjesschool met internaat en externaat, een normaalschool, een klooster en een kapel omvattend. De gebouwen vormen als volume een blikvanger.


ID: 216 | Bouwkundig element

Sint-Jozefscollege

Pontstraat 7, 11-13 (Aalst)
Het Sint-Jozefscollege werd in 1619 gesticht en bestaat uit 17de-eeuwse college- en klasgebouwen, een 18de-eeuwse kerk en internaatsvleugel, een 19de-eeuwse refter met muurschilderingen uit begin 20ste eeuw en enkele uitbreidingen en verbouwingen waaronder een modernistische vleugel uit 1937.


ID: 34976 | Bouwkundig element

School

Pittemstraat 2 (Aalter)
Gebouwen in U-vorm uit 1843 met ingesloten voortuin, afgesloten met ijzeren hekken op bakstenen muurtjes en tussen bakstenen pijlers. Later nog uitgebreide en gecementeerde gevels van twee bouwlagen en respectievelijk vijf, tien en zeven traveeën onder platte daken. Erachter gelegen ommuurde speelplaats van de school met groot later opgetrokken gebouw met kapel van negen traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Erachter gelegen park en moestuin.


ID: 6465 | Bouwkundig element

Rust- en verzorgingstehuis Vinck-Heymans

Arthur Goemaerelei 18 (Antwerpen)
Oorspronkelijk pensionaat voor meisjes uit de betere kringen, opgericht door de Congrégation des Réligieuses de Notre Dame de Sion. Het hoofdgebouw in eclectische stijl werd opgetrokken naar een ontwerp door de architecten August Cols en Alfried Defever uit 1907.


ID: 10853 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandinstituut

Noordland 23 (Antwerpen)
In 1875 had de eerstesteenlegging van het klooster plaats met de bouw van drie klassen. In 1890 werd een nieuwe vleugel gebouwd tot uitbreiding van het internaat. De gebouwen werden geleidelijk uitgebreid in 1905-1914, 1924-1926 en in 1931.


ID: 302239 | Bouwkundig element

Katholieke Normaalschool

Raapstraat 4 (Antwerpen)
Kapel en internaat van de Katholieke Normaalschool. Gebouw in art-decostijl, opgetrokken voor rekening van de Vrije Katholieke Scholen der Dekenijen van Antwerpen, naar een ontwerp door de architect Frans Peeters uit 1927. Dit laatste kwam in twee versies tot stand, een eerste uit september en een tweede uit december, waarmee in mei 1928 een bouwvergunning werd verkregen.


ID: 11023 | Bouwkundig element

Pensionnat de Dames de la Sainte Famille

Sint-Hubertusstraat 12 (Antwerpen)
Voormalig Pensionnat de Dames de la Sainte Famille. L-vormig gebouw, waarvoor bouwaanvraag van 1904 naar ontwerp van J. De Vroey, in 1928 aangekocht door Sint-Stanislascollege.


ID: 75395 | Bouwkundig element

Kloostercomplex Sint-Agnetendal

De Daries 2, Kloosterbaan 5 (Arendonk)
Kloostercomplex, bestaande uit door klooster- en schoolvleugels omsloten binnenplaatsen, nutsgebouwen en een grote volledig ommuurde kloostertuin aan zuidwestelijke zijde.


ID: 89183 | Bouwkundig element

Klooster met pensionaat

Bruggestraat 23 (Beernem)
Herenhuis volgens het kadaster gebouwd in 1840. Staat weergegeven met een erkeruitbouw tegen de linkerzijgevel. In 1847 uitgebreid met een nieuwe vleugel waardoor er een L-vormige plattegrond ontstaat. Breedhuis met dubbelhuisopstand van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak.


ID: 200092 | Bouwkundig element

Sint-Victorsinstituut

Brusselsesteenweg 20, Pastoor Bolsstraat 15 (Beersel)
Beeldbepalend schoolcomplex in het centrum van Alsemberg dat zich uitstrekt tussen de Pastoor Bolsstraat, de Brusselsesteenweg en de Witteweg. Het straatbeeld aan de Pastoor Bolsstraat wordt gedomineerd door het neogotische broederklooster en aan de Brusselsesteenweg door twee schoolvleugels.