Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3 resultaten


ID: 32776 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas

Kerkstraat (Mesen)
Oorspronkelijk de abdijkerk van de benedictinessen van Onze-Lieve-Vrouw met aanleunend pand en overige abdijgebouwen. De kerk werd vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bij de opruiming van het puin ontdekt men de nog deels bewaarde romaanse crypte. Men kiest voor een archeologische reconstructie. Na de voltooiing van de crypte, volgt de wederopbouw van de bovenkerk naar ontwerp van architect C. Patris. Hij inspireert zich op de oorspronkelijke romaanse constructie, wat leidt tot een neoromaanse kruiskerk waarvan slechts de kruisingstoren herinnert aan het vertrouwde vooroorlogse beeld. Inwijding in 1938.


ID: 304704 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Roeselarestraat (Zonnebeke)
Gemeentelijke begraafplaats uit het interbellum met een crypte uit 1921. De deels ommuurde en omhaagde begraafplaats wordt getypeerd door een traditionele opdeling met omlopende en twee kruisende paden. De bakstenen muur aan de straat wordt geritmeerd door getrapte bakstenen lisenen met ertussen spaarvelden, bovenaan afgelijnd met een decoratieve baksteenfries. Tussen de hekpijlers een smeedijzeren hek.


ID: 305024 | Bouwkundig element

Crypte oud-strijders

Roeselarestraat (Zonnebeke)
Crypte met doden uit 1830 en de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Boven de crypte worden de doden uit beide wereldoorlogen herdacht met heldenhuldezerkjes.