Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

58 resultaten


ID: 130032 | Landschappelijk element

Gekandelaarde rij zwarte populieren Achtermaal Maleveld

Achtermaal, Maleveld (Aalst)
Langs de losweg vanaf Maleveld staat een bomenrij van drie gekandelaarde zwarte populieren. Van de zwarte populieren op Maleveld weten we dat ze nuttig waren voor het periodiek herstel van het strodak bij een inmiddels verdwenen hoevetje. De bomen werden gekandelaard om mooie rechte takken te bekomen die gebruikt werden als bindroeden om er het strodak aan te bevestigen.


ID: 308037 | Landschappelijk element

Veekeringshaag van haagbeuk en meidoorn

St. Rochusstraat (Aalst)
De haag van zware voormalig geschoren haagbeuk en meidoorn staat langs een historische voetweg. De voormalige scheerhaag omzoomt een oud grasland. Langs de oostzijde staan de zwaarste exemplaren. In het noordelijk deel vooral meidoorn, zuidelijker vooral haagbeuk.


ID: 130359 | Landschappelijk element

Geknotte zwarte populier langs Romeinse weg

Molenberg 18 (Affligem)
De zwarte populier (Populus nigra) bevindt zich op een talud langs de weg en op de grens van de gemeenten Affligem (deelgemeente Hekelgem) en Aalst (deelgemeente Erembodegem) en maakt deel uit van de administratieve grens tussen de provincies Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Bijgevolg is er sprake van een historische rol als grensboom. De boom werd aangeplant ter voorkoming van erosie en geknot voor de winning van bouwhout.


ID: 130405 | Landschappelijk element

Opgaande wilg bij burgerwoning

Steenstraat 101 (Antwerpen)
In de achtertuin van een burgerwoning te Ekeren, staat een enorm uit de kluiten gewassen schietwilg. In het jaar van inventarisatie (2006) vertoonde de boom al de kenmerken van een veteraanboom. Hij is beeldbepalend en had een stamomtrek van circa 5 meter en was 24 meter hoog.


ID: 305195 | Landschappelijk element

Zwarte knotpopulier als hoekboom

Burreken (Brakel)
De knotboom van zwarte populier te Zegelsem is één van de weinig bekende locaties met zwarte populier in Vlaanderen. De knotboom staat op de hoek van een weiland, langs een voetweg die uitkomt op Burreken. Deze hoekboom is een beeldbepalend object langs de weg. De knotbomenrij van zwarte populieren is één van de zeldzaamste inheemse boomsoorten in Vlaanderen omdat hij sinds de tweede helft van de 18de eeuw bijna volledig door de Canadapopulier (bastaard van zwarte populier met de Noord-Amerikaanse Populus deltoides) is vervangen. Er zijn slechts vijf locaties in Oost-Vlaanderen gekend (Michelbeke, Zegelsem, Elst, Oosterzele en Sint-Denijs-Boekel). Elke plaats van voorkomen heeft daarom een belangrijke natuurwetenschappelijke (genetische) waarde. De knotbomenrij vervult een veelheid aan cultuurhistorisch waardevolle functies.


ID: 130784 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van zwarte populieren

St. Apolloniastraat, Terwalle (Brakel)
De knotbomenrij met onder meer vijf zwarte populieren te Elst is één van de weinig bekende locaties met zwarte populier in Vlaanderen.


ID: 302182 | Landschappelijk element

Geknotte grensboom 'Den Olifant'

Paalbos (Brugge)
Geknotte zomereik als grensboom, bekend onder de naam 'den Olifant'.


ID: 308032 | Landschappelijk element

Geknotte linde

Bijlkenstraat (Deinze)
De hoog geknotte Hollandse linde staat voor de toegang van het erf van een oude hoeve. De oude linde staat op een plek waar de weg een merkwaardige knik maakt. De holle boom is een veteraanboom. Een nieuwe telg is aan de zijkant aan de boom bevestigd.


ID: 301330 | Landschappelijk element

Kapellinde als hoekboom

Doornbosstraat 2A, Lindestraat (Deinze)
De linde met boomkapel staat dicht bij de hoek van de Doornbosstraat en de Lindestraat. De veteraanboom staat in een jonge geschoren meidoornhaag die een hoogstamboomgaard op het erf afsluit.


ID: 130861 | Landschappelijk element

Grote Linde

Leernsesteenweg (Deinze)
De gekandelaarde Hollandse linde, gekend als de Grote Linde of de Gheraerdsboom, staat langs de zuidoostkant van de Leernsesteenweg, ten noordoosten van Sint-Martens-Leerne.