Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9 resultaten


ID: 135117 | Landschappelijk geheel

Meigemheide, Gasthuisbos en Begijnenbos

Alsemberg, Beersel, Dworp, Huizingen, Lot (Beersel), Linkebeek (Linkebeek)
Het omschreven gebied ligt ten oosten van Halle, op het grondgebied van de fusiegemeente Beersel, met de deelgemeenten Alsemberg, Dworp en Beersel. Het is een zone met enorme variaties: drassige gebieden, valleigebieden, boomgaarden, brongebieden, holle wegen, kleine landschapselementen en taluds. Het landschap is gefragmenteerd door de perceelsrandbegroeiing langsheen de akkers en weiden, boomgaarden en percelen bos. Het gehele gebied bestaat uit een sterk versneden plateau dat naast de talrijke beboste arealen heel wat gecompartimenteerde landbouwgebieden heeft. Ook zijn er plaatsen met weidse zichten op o.m. de Zenne.


ID: 38864 | Bouwkundig element

Herisemmolen of Cartonnerie Winderickx

Fabriekstraat 18-22, 23, 27 (Beersel)
Indrukwekkend industrieel complex met watermolen, qua oorsprong opklimmend tot de 14de eeuw met een gebouwenpatrimonium daterend van de 16de tot de 19de eeuw.


ID: 38866 | Bouwkundig element

Kartonfabriek Ten Broeck en directeurswoning

Losseweg 101-107 (Beersel)
Watermolen Ten Broeck, later papiermolen, ook bekend als Ensdellemolen, reeds vermeld in de 14de eeuw en gelegen aan beide zijden van de Molenbeek.


ID: 72007 | Bouwkundig element

Fabriek Viaene van papierwaren en kartonnage

Blankenbergse Steenweg 161 (Brugge)
Gebouwen van 1931-1932. Grondig verbouwd in 1991 wanneer een derde bouwlaag wordt toegevoegd naar ontwerp van architect Pascal Stroobandt (Brugge), ingericht als winkelcentrum.


ID: 38194 | Bouwkundig element

Villa en bedrijfsgebouw van Speelgoed Beeusaert

Gentsesteenweg 19 (Deinze)
Achterin een voortuin met ijzeren hek gelegen villa van circa 1905. Nu met klimop begroeide bakstenen villa in neotraditionele stijl met twee bouwlagen onder mansardedak met twee dakvensters onder puntgeveltjes. In achterbouw, tot aan de Leieoever, gedeeltelijk bewaarde fabrieksgebouwen van circa 1921 met drie bouwlagen en plat dak.


ID: 19560 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouwen

Nieuwland 65-67 (Gent)
Achterin gelegen industrieel complex, opklimmend tot de huidenvetterij F. Lantheere, die in 1882 omgevormd werd tot de stoomkartonnen-buiskensfabriek K.J. Rogghe-Leroux. Bakstenen constructie van één bouwlaag in T-vorm, van 1852 en 1890, in deels gesloopte toestand. Best bewaarde gedeelte, onderkelderd voormalig bureelgebouw van drie traveeën, onder mansardedak, van 1890. Interieur, samengesteld uit vijf hallen, daterend uit 1890.


ID: 8589 | Bouwkundig element

Kartonfabriek Fontaine-Van Damme

Gemeentestraat 158 (Geraardsbergen)
Opgericht in 1790 in de Molenstraat te Geraardsbergen, en in 1870 naar Goeferdinge overgebracht. In de loop der jaren sterk verbouwd complex, dat teruggaat op een vroegere kartonmolen, welke op zijn beurt zogenaamd teruggaat tot een klooster.


ID: 8798 | Bouwkundig element

Kartonfabriek

Middenstraat (Geraardsbergen)
Kartonfabriek De Clercq, voorheen "H. Behr & Cie", opgevat als een volume met een imposante verankerde bakstenen hoofdgevel gericht op de spoorweg; twee en een halve bouwlaag van veertien traveeën onder zadeldak. Bakstenen bijgebouw van één bouwlaag.


ID: 75168 | Bouwkundig element

Modernistische villa

Borgtstraat 10 (Grimbergen)
Modernistische villa van 1936 ontworpen door een architect uit Bergen; reeds in 1944 door architect G. Van Campenhout in geheel dezelfde stijl uitgebreid.