Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

49 resultaten


ID: 302193 | Bouwkundig element

Brugse geplantsoeneerde stadsomwalling

Bargeweg, Begijnenvest, Boeveriestraat, Boninvest, Buiten Boeverievest, Buiten Smedenvest, Buiten de Smedenpoort, Ezelpoort, Ezelstraat, Filips de Goedelaan, Gentpoortstraat, Gentpoortvest, Gistelse Steenweg, Graaf Visartpark, Guido Gezellelaan, Hendrik Consciencelaan, Hoefijzerlaan, Katelijnestraat, Katelijnevest, Kazernevest, Ketsbruggestraat, Kruisvest, Lange Vesting, Langestraat, Oude Vestingstraat, Scheepsdalelaan, Singel, Smedenstraat, Van Voldenstraat, Werfstraat (Brugge)
De geplantsoeneerde Brugse vesten vormen een zeldzaam en gaaf bewaard voorbeeld van een 19de-eeuwse wandelpromenade aangelegd bovenop de oorspronkelijke stadsverdedigingsstructuren. Ze omringen de historische binnenstad met een eivormig tracé.


ID: 74773 | Bouwkundig element

Katoen- en wolweverij Vanden Reeck

Buiten Smedenvest 1 (Brugge)
Voormalige bedrijfsgebouwen van de katoen- en wolweverij Vanden Reeck. Gebouwen van 1861 tot 1882 in gebruik als weverij. Imposante bakstenen, verankerde constructie van twee bouwlagen hoog en afgedekt met zadeldak gevat tussen twee tuitgevels. Hoofdgevels met verbouwde begane grond en bovenaan afgezoomd met spitsboogfries doorlopende over de zijgevels.


ID: 77136 | Bouwkundig element

Spinnerijzaal

Nijverheidsstraat 7 (Brugge)
Voormalig spinnerijzaal van 1919 horende bij een nu verdwenen katoenspinnerij, heden in gebruik als handelszaak. De bankier Felix Dujardin koopt in 1846, net buiten de stadsgracht een strook tuingrond aan om er een katoenspinnerij op te richten. Met dit initiatief wenst hij vermoedelijk de zorgwekkende economische toestand van de stad Brugge wat aan te zwengelen.


ID: 53462 | Bouwkundig element

Textielbedrijf Van de Putte - Baudts

Euerardstraat 58A-B (Eeklo)
Restanten van de voormalige wol- en katoenspinnerij "Vennootschap De Putte en Baudts". Dit textielbedrijf werd hier vermoedelijk aan het einde van de 19de eeuw gevestigd (1885 ?), uitgebreid in 1928, en nam de terreinen tussen de Euerardstraat en Dullaert in beslag tot en met Euerardstraat nummer 36.


ID: 84051 | Bouwkundig element

Stoomspinnerij en weverij Tissage de la Liève d'Eecloo

Gebr. Van De Woestyneplein 12 (Eeklo)
Voormalig "Ets A. Van Damme, De Lieve", gelegen aan de Dullaert en het vroegere Leiken. Deze firma is een uitbreiding van het langs de Tieltsesteenweg/ Raveschootstraat gelegen bedrijf, dat steeds de hoofdzetel bleef. Van deze moederfirma resteren nog enkele productiehallen.


ID: 50841 | Bouwkundig element

Burgerhuis en textielbedrijf Vande Putte

Patersstraat 38 (Eeklo)
Ruim burgerhuis met grote ingesloten tuin, in kern opklimmend tot begin 19de eeuw. Volgens het kadasterarchief werd in 1849 het bestaande huis met leerlooierij omgebouwd tot leerlooierij door Ch. Verdick, in 1865 wordt opnieuw een woning ingericht en een ververij gebouwd in een haakse vleugel.


ID: 50873 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Stationsstraat 88 (Eeklo)
Sober neoclassicistisch burgerhuis, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1871 door fabrikant Ch. Pattijn die er ook een wol- en katoenweverij had. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 53684 | Bouwkundig element

Katoenfabriek  Textiles d'Eecloo

Zuidmoerstraat 61 (Eeklo)
In 1912 bouwde de in 1911 opgerichte s.a. "Textiles d’Eecloo" op een binnenterrein tussen de Zuidmoerstraat en de Euerardstraat een "Tisseranderie de coton à vapeur", toegankelijk via een "chemin d’exploitation".


ID: 33978 | Bouwkundig element

Weverij La Coriandre

Hooiwege 40 (Evergem)
Mechanische katoen- en linnenweverij, overgebracht uit de Korianderstraat in Gent in 1926. Eerste fabrieksgebouw van 1927 werd na de overname door de N.V. Loutex in 1959 ontmanteld en leeggehaald. In 1960 opgekocht door de N.V. Bentex voor vlasdroogspinnerij.


ID: 34456 | Bouwkundig element

Katoenweverij

Weststraat 129 (Evergem)
Voormalige katoenweverij, opgericht in 1884 door de Gentse industrieel J.J. Dierman. Bouw van eerste fabriek, naast het station, in 1885.