Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

41 resultaten


ID: 300294 | Landschappelijk element

Perceelsrandbegroeiing Achtermaal - Maleveld

Maleveld (Aalst)
De perceelsrandbegroeiing bevindt zich in het meest noordelijke deel van Nieuwerkerken begrensd door de straten Maleveld en Achtermaal en ligt in een agrarische omgeving langsheen een aarden wegje.


ID: 130359 | Landschappelijk element

Geknotte zwarte populier langs Romeinse weg

Molenberg 18 (Affligem)
De zwarte populier (Populus nigra) bevindt zich op een talud langs de weg en op de grens van de gemeenten Affligem (deelgemeente Hekelgem) en Aalst (deelgemeente Erembodegem) en maakt deel uit van de administratieve grens tussen de provincies Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Bijgevolg is er sprake van een historische rol als grensboom. De boom werd aangeplant ter voorkoming van erosie en geknot voor de winning van bouwhout.


ID: 131076 | Landschappelijk element

Kerkdreef van geknotte zomereiken

Kerkdreef (Anzegem)
De Kerkdreef, een dreef van geknotte zomereiken, is georiënteerd op het westportaal van de parochiekerk Sint-Stephanus en Sint-Theodoricus en mondt uit op het voormalige kerkhof, ontmanteld omstreeks 1930.


ID: 135424 | Landschappelijk element

Heiderbos

Niel-bij-As (As)
Het Heiderbos in As is een open bos met de grootste populatie van jeneverbessen in Vlaanderen.


ID: 132507 | Landschappelijk element

Hakhoutstoven van wintereik op de Klaverberg

Klaverbergstraat (As), Opglabbekerzavel, Vliegplein (Genk)
In het noordoosten van de gemeente As op de grens met Genk (Waterschei-Zwartberg)ligt het stuifduingebied Klaverberg. Op deze landduinen staan oude hakhoutstoven van wintereik. De meest monumentale en imposante stoven, bevinden zich op de grens van de gemeenten As en Genk, ongeveer op het hoogste punt van de landduin. Het ondergrondse wortelstel van deze eiken zou 800 jaar oud zijn.


ID: 135379 | Landschappelijk geheel

Hallerbos - Lembeekbos - Maasdalbos

Dworp (Beersel), Buizingen, Halle, Lembeek (Halle)
Het gebied herbergt het typische landschap van de ‘Brabantse Ardennen’, gekenmerkt door een golvende topografie met beekvalleien en boscomplexen, een beperkt aantal vergezichten begrensd door het reliëf, vegetatie en bebouwing, complexe verweving van open ruimten en bebouwing en geïsoleerde bossen. Het Pajottenland in het westen is zacht golvend en vruchtbaar met een afwisseling van open veld op de droge ruggen. In de valleien bevinden zich de weiden en beemden, onderbroken met populierenrijen, hagen en knotwilgen. Tussen Zenne en Zoniën komen de steile zandhellingen voor, gedomineerd door de vele uitgestrekte bossen. Het gebied omvat naast een verscheidenheid aan elementen en patronen van landgebruik eveneens heel wat bouwkundig erfgoed.


ID: 131513 | Landschappelijk element

Holle weg met hakhoutstoven

Hoogveldbaan (Bertem)
De holle weg, ten noorden van het dorpscentrum van Bertem, maakte vroeger deel uit van de verbinding tussen Leuven en Everberg. Langs de holle weg bevinden zich tientallen hakhoutstoven van diverse soorten, die een onderlinge samenhang vertonen en uit autochtoon genetisch materiaal bestaan. Vanuit de diepte van de holle weg vormen de hakhoutstoven, die een representatieve groeivorm hebben, een beeldbepalend object.


ID: 130887 | Landschappelijk element

Gekandelaarde winterlinde bij Onze-Lieve-Vrouwkapel

Kamstraat (Bever)
Op een kruispunt van wegen staat de Onze-Lieve-Vrouwkapel die dateert uit 1725. Achter de kapel werd een winterlinde aangeplant. De Winterlinde (Tilia cordata) heeft een mooie representatieve vorm. Gezien de geschatte leeftijd is de kans zeer groot dat het autochtoon genetisch materiaal betreft van winterlinde. In de regio komen meerdere kruisbeelden en kapellen voor die getuigen van een diepgewortelde volksdevotie en een lange bedevaarttraditie.


ID: 130196 | Landschappelijk element

Geknotte eik als grensboom

Fayte (Brakel)
Als dikste, en vermoedelijk ook oudste knoteik in Oost-Vlaanderen vormt deze boom het belangrijkste beeldbepalende object in het graslandcomplex waarvan hij deel uitmaakt, mede door zijn mooie, representatieve groeivorm.


ID: 131947 | Landschappelijk element

Gemengde afsluitingshaag

Boerestraat 9 (Deinze)
De gemengde afsluitingshaag van wilde mispel, tweestijlige meidoorn, eenstijlige meidoorn en hulst omsluit gedeeltelijk een erf langs de Boerestraat te Nevele. De haag werd oorspronkelijk geplant om het erf af te sluiten en als veekering.