Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

73 resultaten


ID: 213457 | Bouwkundig element

Ketelhuis en schoorsteen

Benzineweg zonder nummer (Antwerpen)
In een bocht van de Benzineweg, ter hoogte van Lot D, is een ketelhuis gelegen met fabrieksschoorsteen.


ID: 201193 | Bouwkundig element

Lot XI - Bedrijfsgebouwen van de Belgian Benzine Company

D'Herbouvillekaai 100, zonder nummer, Lakweg zonder nummer, zonder nummer, Naftaweg zonder nummer (Antwerpen)
Op dit grote terrein, dat zich uitstrekt tot aan de Lakweg, bevinden zich verschillende gebouwen en installaties die teruggaan tot 1919-1920, toen de Belgian Benzine Company de nieuwe loten in concessie nam. Het ketelhuis met de bijhorende installatie is beschermd als monument.


ID: 200498 | Bouwkundig element

Rederijgebouwen Red Star Line

Montevideostraat 3, Rijnkaai 12, 15A (Antwerpen)
De Red Star Line-gebouwen maken deel uit van het magazijnencomplex opgericht door de legendarische scheepvaartmaatschappij Red Star Line. Deze maatschappij vervoerde tussen het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw bijna drie miljoen passagiers naar de Verenigde Staten en Canada. De gebouwen aan de Rijnkaai fungeerden als één van de belangrijkste vertrekpunten van deze grote emigratiebeweging. Het Red Star Line 1-gebouw werd opgericht in 1893 ter vervanging van een ouder gebouw uit 1873. Het Red Star Line 2-gebouw werd opgericht in 1902, het Red Star Line 3-gebouw in 1921-1922. Na een restauratie opende in 2013 het nieuwe Red Star Line Museum in het complex.


ID: 213464 | Bouwkundig element

Lot I – Bedrijfsgebouwen American Petroleum Company

Naftaweg 21 (Antwerpen)
Ten zuiden van de Lakweg is een cluster bedrijfsgebouwen van de American Petroleum Company bewaard die tot de oudste en meest interessante behoren van Petroleum Zuid.


ID: 79104 | Bouwkundig element

Spinnerij Leurent

Doorniksesteenweg 151-153, 151A-C, Huttegemstraat 1, 15 (Avelgem)
Voormalige spinnerij Leurent (Arlitex) of in de volksmond De groote fabrieke, opgetrokken naar ontwerp van Liétard en Forest door de Franse industrieel Henri Leurent in 1907. Industriële site bestaande uit het spinnerijgebouw van het Manchestertype, voormalige stoommachinezaal, voormalig ketelhuis, schoorsteen, opslagplaats, spoorlijn voor de bevoorrading van het bedrijf gelegen tussen het hoofdvolume en de opslagplaats, kantoorgebouw van 1946 naar ontwerp van J.M. Joris, directeurs- en conciërgewoning uit het begin van de 20ste eeuw.


ID: 57725 | Bouwkundig element

Maalderij De Nieuwe Molens

Leopold II-laan 29, 33 (Brugge)
Maalderij in 1911 opgericht naar ontwerp van architect Emile De Weerdt op gronden reikend tot aan de Kolenkaai en de Nikolaas Gombertstraat. Van het complex is vandaag alleen de vleugel aan de Leopold II-laan onder meer met machinekamer, molen, stoomketel met schoorsteen bewaard.


ID: 82693 | Bouwkundig element

Brouwerswoning bij brouwerij Ten Ezele

Oude Zak 1 (Brugge)
Voormalige brouwerswoning bij achtergelegen brouwerij "Ten Ezele" of "De Sterre" (circa 1400-1935).


ID: 38198 | Bouwkundig element

Stoommaalderij De Volder

Gentsesteenweg 53 (Deinze)
Stoommaalderij, opgericht circa 1883. Twee grote gebouwen van elk zeven verdiepingen met elkaar verbonden door een gietijzeren passerelle op de bovenste bouwlaag. Het maalderijgebouw is een rechthoekige blok van drie op negen traveeën. Het silogebouw aan de Leie telt zes en acht traveeën. Bewaard ketelhuis, aangebouwd bij het maalderijgebouw en de administratieve afdelingen. Tussen het maalderijgebouw en de nu in onbruik geraakte administratieve gebouwen is later een overdekte hal gebouwd overspannen met een Polonceauspant.


ID: 35897 | Bouwkundig element

Tapijtfabriek N.V. Royal Axminster

Magerstraat 37 (Destelbergen)
Oudste bedrijfsgebouwen gesitueerd in de noordwest-hoek van de huidige bedrijfsoppervlakte, zijdelings grenzend aan de Kerkwegel (ten noordwesten) en achteraan (ten noordoosten) aan het vroeger tracé van de buurtspoorweglijn Gent-Wetteren-Hamme.


ID: 84051 | Bouwkundig element

Stoomspinnerij en weverij Tissage de la Liève d'Eecloo

Gebr. Van De Woestyneplein 12 (Eeklo)
Voormalig "Ets A. Van Damme, De Lieve", gelegen aan de Dullaert en het vroegere Leiken. Deze firma is een uitbreiding van het langs de Tieltsesteenweg/ Raveschootstraat gelegen bedrijf, dat steeds de hoofdzetel bleef. Van deze moederfirma resteren nog enkele productiehallen.